MY KTEO

Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023

Απαντήσεις στα θέματα της Έκθεσης - Νεοελληνικής Γλώσσας για τις Πανελλήνιες 2023


Σε ένα επίκαιρο θέμα διαγωνίστηκαν σήμερα οι τελειόφοιτοι των ΓΕΛ, που «έδωσαν» Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία στην πρεμιέρα των Πανελληνίων 2023.

Το θέμα της Έκθεσης είχε να κάνει με τη βία κατά των γυναικών και τον φεμινισμό, με τον Γιώργο Χρυσουδάκη, Ακαδημαϊκό του Ομίλου Φροντιστηρίων Πουκαμισάς, να αναφέρει πως τα ερωτήματα απευθύνονταν σε σωστά προετοιμασμένους μαθητές.

Οι απαντήσεις στα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας - Έκθεσης από τον Όμιλο Φροντιστηρίων Πουκαμισάς εδώ.

Τα θέματα που έπεσαν στην Έκθεση εδώ.

Το πρώτο κείμενο για την καταδίκη της βίας κατά των γυναικών ήταν απόσπασμα από το βιβλίο «Δικαιοσύνη η ουσία της πολιτικής» του Σταύρου Τσακυράκη, ενώ το δεύτερο κείμενο για τον φεμινισμό ήταν από άρθρο γνώμης της Μαρίλας Παπαθανασίου στην εφημερίδα το Βήμα. Το τρίτο ήταν απόσπασμα με τίτλο «Φοβερή παρηγοριά» από το βιβλίο «Οι κόρες του Ηφαιστείου» του Χρήστο Οικονόμου.

Στο ερώτημα Δ, οι μαθητές κλήθηκαν να γράψουν μία ομιλία, την οποία θα εκφωνούσαν ως εκπρόσωποι της μαθητικής κοινότητας στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου της περιοχής τους, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Θα έπρεπε να αναφέρουν τα φαινόμενα παραβίασης των δικαιωμάτων της γυναίκας στη σύγχρονη εποχή στον ιδιωτικό και δημόσιο βίο και πως θα μπορούσαν να συμβάλλουν έμπρακτα στην επίτευξη της ισότητας των φύλων.

Επίκαιρο το θέμα - «Για καλά προετοιμασμένους» λένε οι εκπαιδευτικοί
Ο Γιώργος Χρυσουδάκης, Ακαδημαϊκός του Ομίλου Φροντιστηρίων Πουκαμισάς, στο πρώτο σχόλιό του για τα θέματα που έπεσαν στη Νεοελληνική Γλώσσα, αναφέρει:

«Οι επιμέρους ερωτήσεις του κριτηρίου κινούνται στην γενική φιλοσοφία των πανελλαδικών εξετάσεων τα τελευταία χρόνια, με απολύτως κειμενο-κεντρική προσέγγιση, που απευθύνεται σε σωστά προετοιμασμένους μαθητές.

Το κείμενο αναφοράς στην Νεοελληνική Γλώσσα και στην Λογοτεχνία υποτυπώνει ένα σύγχρονο πρόβλημα για τα έμφυλα στερεότυπα και την βία κατά των γυναικών.

Οι υποψήφιοι, στην παραγωγή λόγου, καλούνται να αναπτύξουν και να τεκμηριώσουν τις προσωπικές τους απόψεις σχετικά με τα φαινόμενα της παραβίασης των γυναικείων δικαιωμάτων και της συμβολής τους, ως νέας γενιάς στην επίτευξη της ισότητας των φύλων».




iEidiseis.gr