Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Συμεών Κεδίκολγου: "Το καλάθι της Περιφέρειας ανοίγει το δρόμο της χώρας προς τις αγορές του εξωτερικού"

Ανακοίνωση για το καλάθι της Περιφέρειας εξέδωσε ο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Συμεών Κεδίκογλου. "Το καλάθι της Περιφέρειας ανοίγει το δρόμο της χώρας προς τις αγορές του εξωτερικού" αναφέρει μεταξύ άλλων:
Η γεωργία μας δυστυχώς σήμερα δεν είναι αυτή που θα θέλαμε. Σε μεγάλο βαθμό είναι επιδοματική, αφού το 40% της ακαθάριστης αξίας της γεωργικής παραγωγής προέρχεται από κοινοτικά κονδύλια. Κονδύλια τα οποία όμως αντί να επανεπενδυθούν και να αξιοποιηθούν στη βάση ενός σχεδιασμού και με προοπτική, σε μεγάλο βαθμό κατασπαταλήθηκαν χωρίς να μας οδηγήσουν ένα βήμα παραπέρα, χωρίς να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια αειφόρο και καινοτόμο γεωργία, χωρίς να μπορέσουμε να συμβαδίσουμε με τις μεταβολές που σημειώθηκαν στις αγορές, στο κλίμα, στα νέα καταναλωτικά ήθη.
Οι αριθμοί συμφωνούν με την παραπάνω εικόνα: το γεωργικό εισόδημα των αγροτών μειώνεται, όπως μειώνεται και η συμβολή της γεωργίας στο ΑΕΠ αλλά και οι επενδύσεις στο χώρο της παραγωγής. Το δε γεωργικό εμπορικό ισοζύγιο υπολογίζεται στο δυσθεώρητο έλλειμμα των 3δις ευρώ ετησίως.
Παράλληλα, η ελληνική γεωργία εντάσσεται και σε ένα ευρωπαϊκό γεωργικό μοντέλο, που με τα αυστηρά πρότυπα που επιβάλλει στους παραγωγούς, συνεπάγεται και υψηλότερο κόστος. Ενώ, η τάση για το μέλλον της ΚΑΠ μετά το 2013 ακολουθεί μάλλον την κατεύθυνση της μείωσης των πόρων για την Γεωργία, της σταθεροποίησης των δαπανών της Συνοχής με προσανατολισμό υπέρ των φτωχότερων νέων μελών και της αύξησης των πόρων για την Έρευνα, την Ανάπτυξη και την Καινοτομία.
Σε αυτό το περιβάλλον, η ελληνική γεωργία έχει μόνο έναν τρόπο να επιβιώσει: να αναδείξει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.
Να χαράξει και να ακολουθήσει με αφοσίωση και υπομονή μια στρατηγική που θέλει να την οδηγήσει από την επιδότηση στην παραγωγή. Μια στρατηγική που θέλει να ενισχύσει επί της ουσίας τους Έλληνες αγρότες να δημιουργούν προϊόντα με προστιθέμενη υψηλή αξία και να διασφαλίζουν εισόδημα.
Στην προσπάθεια αναζήτησης του παραγωγικού μας προσανατολισμού, οφείλουμε να λάβουμε υπόψη μας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής γεωργίας. Το μικρό μέγεθος του κλήρου μας δεν συνάδει με εντατικές μορφές άσκησης της γεωργίας που στηρίζουν την αποδοτικότητά τους στη μαζική παραγωγή. Αντιθέτως, συμβαδίζει με τις μικρές και αναγνωρίσιμες παραγωγές που συμβολίζουν την παράδοση και τον αγροτικό μας πολιτισμό.
Γι΄αυτό, η πρωτοβουλία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για το «καλάθι της Περιφέρειας» είναι στη σωστή κατεύθυνση. Αποτελεί ένα νέο πρότυπο αγροτικής ανάπτυξης που αναδεικνύει την παραγωγική μας ταυτότητα και τα προϊόντα που μπορούν να αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος για την ανάκαμψη της ελληνικής γεωργίας. Γιατί προωθεί τα ποιοτικά και διαφοροποιημένα προϊόντα που έχουν παραχθεί με ταυτότητα και ιχνηλασιμότητα. Προϊόντα που μπορούν να καλύψουν την τοπική αγορά αλλά έχουν και εξαγωγικό προσανατολισμό.

{Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε ότι ο αγροτοδιατροφικός τομέας είναι ο ισχυρότερος εξαγωγικός μας κλάδος και σήμερα η εξωστρέφεια είναι μονόδρομος.
Σε αυτό το σημείο, θεωρώ ότι η Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας μπορεί και πρέπει να προωθήσει εμπορικές συμφωνίες τόσο εντός όσο και εκτός της ευρωπαϊκής κοινότητας. Η Εύβοια έχει να προσφέρει πολλά προϊόντα και να συμβάλει στην προαγωγή του αγροτικού μας πολιτισμού και στην ανάδειξη της Στερεοελλαδίτικης ταυτότητας και της ελληνικής μεσογειακής διατροφής.
Έτσι, συνεισφέροντας από την πλευρά μου στη δημόσια διαβούλευση, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση της Περιφέρειας δια του Αντιπεριφερειάρχη κ. Καπελέρη, θεωρώ ότι μερικά από τα προϊόντα της Εύβοιας θα μπορούσαμε να εντάξουμε στο καλάθι της Περιφέρειας είναι:

- Τα εξαιρετικής ποιότητας ξερά σύκα Κύμης και Ταξιάρχη

- Η βρώσιμη ελιά και το λάδι που έχουν ισχυρές εξαγωγικές δυνατότητες

- Το μέλι που παράγεται σε όλο το νομό, διεκδικώντας πιστοποιημένη ονομασία προέλευσης από την Ε.Ε. Το μέλι της Εύβοιας καλύπτει το 20% της πανελλαδικής παραγωγής. Αν δε αναλογιστεί κανείς το εξαιρετικά λυπηρό το γεγονός ότι η Ελλάδα εισάγει 15 τόνους βασιλικού πολτού από την Κίνα (!), αναγνωρίζει πόσα περιθώρια ανάπτυξης και παραγωγής υπάρχουν.

- Πτηνοτροφικά προϊόντα

- Μανιτάρια και τρούφα Διρφύος

- Παραδοσιακά προϊόντα, όπως αμυγδαλωτά Κύμης

- Γαλακτοκομικά προϊόντα Σκύρου

- Το άσπρο τσάι από τα βουνά μας Δίρφυ και Ξεροβούνι

- Και φυσικά, το ιπποφαές που μοναδικά φύεται στην Εύβοια και παρασκευάζεται από το ομώνυμο φυτό, το οποίο θεωρείται βασιλιάς των φυτών για τα θρεπτικά του συστατικά και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε όλο τον κόσμο όσο και δυσεύρετο. Γεγονός που αποτελεί μοναδική ευκαιρία για την Περιφέρεια για την περαιτέρω διαφήμιση και προώθησή του.
Με αυτή μου την τοποθέτηση στη δημόσια διαβούλευση θα ήθελα τέλος να τονίσω ότι προϋπόθεση για την επιτυχία του εγχειρήματος, είναι η δημιουργική συμμετοχή των τοπικών φορέων και των παραγωγών για την ανατροπή της σημερινής εικόνας και για μια νέα εποχή για την ανάπτυξη των περιφερειών μας.
Χρειάζονται άλματα, σαφώς από την πολιτεία, αλλά και από την ίδια την αγροτική κοινωνία και τους φορείς της. Η ανάπτυξη μιας ανταγωνιστικής γεωργίας, όπως την θέλουμε, απαιτεί συναντίληψη, συντονισμένη προσπάθεια και αλλαγή νοοτροπίας από όλους μας.