
Υποτονική είναι η κατάσταση σε Ευρυτανία, Δράμα, Καστοριά, Πήλιο και Αρκαδία, με την πληρότητα να κινείται μεταξύ 30% και 40%, ενώ οι τιμές των διανυκτερεύσεων ξεκινούν ακόμα και από 35 ευρώ. Στην Ήπειρο, οι ξενοδόχοι κάνουν λόγο για τα χειρότερα Χριστούγεννα των τελευταίων 10 ετών, ενώ σημειώνουν ότι ακόμα και όταν υπάρχουν κρατήσεις, αυτές αφορούν μόνο 2ήμερες ή 3ήμερες αποδράσεις. Πιο θετική είναι η εικόνα σε Φλώρινα και Αράχοβα, με τους επιχειρηματίες των περιοχών να ελπίζουν ότι οι πληρότητες θα αγγίξουν το 100% τις ημέρες των Χριστουγέννων.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του καταλόγου ξενοδοχειακών τιμών της trivago (trivago Hotel Preis Index) σχεδόν όλες οι μεγάλες ελληνικές πόλεις παρουσιάζουν αισθητή μείωση των τιμών σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο. Η μέση διανυκτέρευση κοστίζει 73 ευρώ, δηλαδή περίπου 5% φτηνότερα από πέρυσι τον ίδιο μήνα.
Ενδεικτικά, στην ελληνική πρωτεύουσα και παρά το γεγονός ότι τα Χριστούγεννα απέχουν μόνο μια ανάσα, οι τιμές παρουσιάζουν πτωτική τάση με μέση τιμή διανυκτέρευσης για δίκλινο δωμάτιο στα 71 ευρώ. Ειδικά για την Αθήνα τα στοιχεία είναι αποθαρρυντικά, καθώς για τέταρτη διαδοχική χρονιά οι ξενοδοχειακές τιμές έχουν πτωτική τάση το μήνα Δεκέμβριο, καθιστώντας την πόλη από τις φθηνότερες πανευρωπαϊκά, μετά από πόλεις της Ισπανίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας. Στη Θεσσαλονίκη η μέση τιμή διανυκτέρευσης κυμαίνεται στα 76 ευρώ, όταν πέρυσι ήταν 82 ευρώ.
Οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής θα κρίνουν την πορεία των ξενοδοχείων της χώρας, καθώς γεγονός είναι πως το early booking είναι παρελθόν στην ελληνική αγορά, αλλά και διεθνώς βαίνει μειούμενο. Στις περιορισμένες κρατήσεις φαίνεται, άλλωστε, να έχει συντελέσει και η παρατεταμένη καλοκαιρία, η οποία αποθάρρυνε τους Έλληνες από το να πραγματοποιήσουν κρατήσεις σε ορεινούς προορισμούς και κατ'Α εξοχήν χειμερινά θέρετρα.
Ν.Λ.
EXPRESS