Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Ελληνική πρωτοπορία στις online κρατήσεις εισιτηρίων

Του Δημήτρη Μαλλά
dmallas@pegasus.gr
H Silicon Valley της Ευρώπης όσον αφορά τον τομέα των κρατήσεων αεροπορικών εισιτηρίων μέσω Διαδικτύου δεν βρίσκεται σε κάποια από τις μεγάλες αγορές της Γηραιάς Ηπείρου, αλλά στη χώρα μας. Και αυτό δεν είναι κάτι που υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι των ελληνικών εταιρειών του χώρου, αλλά οι Ευρωπαίοι ανταγωνιστικές.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι τρεις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες του κλάδου (e-Travel, Travelplanet24 και Airtickets.gr) είναι μέσα στις 20 μεγαλύτερες της Ευρώπης, σύμφωνα με όλες τις σχετικές διεθνείς λίστες, ενώ ταυτόχρονα και οι εγχώριες αεροπορικές εταιρείες, όπως η Aegean Airlines, κινούνται πολύ δυναμικά και με επιτυχία στον χώρο του Διαδικτύου. Μάλιστα, εκτιμάται ότι αυτή τη στιγμή πως η αξία των online κρατήσεων αεροπορικών εισιτηρίων που διαχειρίζονται ελληνικές εταιρείες φθάνει περίπου στο 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων πάνω από το 70%-80% αφορά κρατήσεις που γίνονται εκτός Ελλάδας.
Ειδικά, στην νοτιοανατολική Ευρώπη θεωρούνται ηγέτιδες δυνάμεις, ενώ σταδιακά έχουν αρχίσει να επεκτείνονται με επιτυχία και εκτός των ευρωπαϊκών συνόρων. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Amadeus, η οποία διαχειρίζεται ένα από τα μεγαλύτερα συστήματα κρατήσεων αεροπορικών εισιτηρίων παγκοσμίως, σχεδιάζει να δημιουργήσει στην Αθήνα τον κόμβο της για τη νοτιοανατολική Ευρώπη προκειμένου να αξιοποιήσει την ηγετική θέση των ελληνικών εταιρειών στην αγορά των online κρατήσεων αεροπορικών εισιτηρίων.
«Ο λόγος που μας αποκαλούν Silicon Valley είναι γιατί οι ελληνικές εταιρείες είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικές» σημειώνει στην «ΗτΣ» ο Νίκος Γουλής, διευθύνων σύμβουλος της e-Travel, η οποία είναι κυρίως γνωστή από την ιστοσελίδα www.pamediakopes.gr.
«Το γεγονός ότι δραστηριοποιούμαστε σε μία μικρή αγορά, μας βοήθησε ώστε να μπορέσουμε να λειτουργούμε με χαμηλότερα περιθώρια κέρδους, ενώ η κρίση μας οδήγησε να επεκταθούμε ταχύτερα στο εξωτερικό», επισημαίνει ο Φίλιππος Μπρίνκμαν, διευθύνων σύμβουλος της Travelplanet24, ενώ από την πλευρά του ο Γιώργος Μπαλιούσκας, εμπορικός διευθυντής της Airtickets.gr. τονίζει ότι «ο ανταγωνισμός που υπήρξε μεταξύ μας ήταν τελικώς προς όφελος όλων μας». Και όπως επισημαίνει ο κ. Γουλής, πρόκειται μάλλον για μία σπάνια περίπτωση όσον αφορά στην Ελλάδα όπου ο έντονος ανταγωνισμός μεταξύ τριών εταιρειών είχε ως αποτέλεσμα όλοι αυτοί οι «παίκτες» να ωριμάσουν πιο γρήγορα.

O ρόλος της Aegean
Επιπλέον, στην ανάπτυξη βοήθησε και το γεγονός ότι και οι αεροπορικές εταιρείες ασχολούνται με το Διαδίκτυο και το αξιοποιούν. «Το Διαδίκτυο αποτελεί ένα από τα βασικά κανάλια διανομής για εμάς» σημειώνει στην «ΗτΣ» ο κ. Ηλίας Μανδρούκας, eCommerce & Loyalty Manager της Aegean Airlines, σπεύδοντας να προσθέσει ότι περίπου το 30% των κρατήσεων γίνεται πλέον απευθείας μέσω της ιστοσελίδας της αεροπορικής εταιρείας, με το ποσοστό αυτό να βαίνει ελαφρά αυξανόμενο τα τελευταία χρόνια.
Όμως, πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι αν συμπεριληφθούν και οι κρατήσεις για πτήσεις της Aegean που γίνονται online αλλά μέσω συνεργαζόμενων διαδικτυακών πρακτορείων, τότε το ποσοστό των κρατήσεων που γίνονται μέσω Internet ξεπερνά το 50%.
Με δεδομένο κιόλας ότι η εταιρεία έχει στρέψει το ενδιαφέρον της και προς το εξωτερικό είναι σημαντικό ότι πάνω από το 70% των εσόδων από τις κρατήσεις που γίνονται online προέρχεται από το εξωτερικό, όπως αναφέρει ο κ. Μανδρούκας.
Με δεδομένο ότι η Aegean Airlines προωθεί εδώ και πολλά χρόνια τη χρήση του Διαδικτύου ως μέσο διάθεσης των υπηρεσιών της, η εμπειρία που διαθέτει αποτελεί πλεονέκτημα, τη στιγμή που το Internet είναι απαραίτητο εργαλείο για την περαιτέρω επέκταση στο εξωτερικό.

Εξωστρέφεια
Το ποσοστό των κρατήσεων από το εξωτερικό της Aegean είναι υψηλό, αλλά θα πρέπει να σημειωθεί ότι γενικότερα οι ελληνικές εταιρείες του συγκεκριμένου κλάδου έχουν καταφέρει να κινούνται με ιδιαίτερη επιτυχία στο εξωτερικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι η e-Travel δραστηριοποιείται σε 14 χώρες με πιο σημαντική αγορά εκείνη της Ρωσίας, το TravelPlanet24 σε 18 χώρες με τελευταία προσθήκη αυτή της Βραζιλίας, ενώ η Airtickets.gr έχει παρουσία σε 9 χώρες.
Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι, όμως, ότι στις περιπτώσεις της e-Travel και του Travelplanet24 πάνω από το 85% των εσόδων τους προέρχεται από το εξωτερικό, ενώ ακόμη και το 40% που έχει το Airtickets.gr θεωρείται πολύ υψηλό. Σημειωτέον πως το Airtickets.gr που είναι και το παλιό (σ.σ. ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1999, ενώ η e-Travel είναι από το 2005 και το Travelplanet24 από το 2006) είναι το μεγαλύτερο online πρακτορείο κρατήσεων στην Ελλάδα.
Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ελληνικές εταιρείες έχουν ισχυρή θέση κυρίως στην νοτιοανατολική και ανατολική Ευρώπη, όπου αξιοποίησαν την απουσία των μεγάλων «παικτών» από τη δυτική Ευρώπη. Τώρα, όμως, σταδιακά ετοιμάζονται και για τη δυτική Ευρώπη, έχοντας ως πλεονέκτημα ότι τα περιθώρια κέρδους με τα οποία λειτουργούν είναι χαμηλότερα σε σχέση με τους μεγάλους ανταγωνιστές. «Έχουμε καταφέρει να έχουμε αναπτύξει αρκετές καινοτομίες και να έχουμε αποκτήσει μία εξειδίκευση που θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε», σημειώνει ο κ. Μπαλιούσκας.
Αξιοσημείωτο είναι ακόμη πως οι συγκεκριμένες εταιρείες έχουν δημιουργήσει ένα σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας. Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο τα τρία μεγαλύτερα πρακτορεία απασχολούν κοντά στα 350 άτομα και ο αριθμός των εργαζομένων αυξάνεται διαρκώς.

Τι δείχνει έρευνα
Στροφή στο διαδίκτυο
Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των ελληνικών εταιρειών online κρατήσεων αεροπορικών εισιτηρίων έχει διαδραματίσει και η στροφή των Ελλήνων καταναλωτών προς το διαδίκτυο όσον αφορά τα ταξίδια τους με αεροπλάνο, όπως δείχνουν τα στοιχεία έρευνας που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του καλοκαιριού από το Travelplanet24.
Σε σύνολο δείγματος 1.005 ατόμων από τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, που διαθέτουν αεροδρόμιο, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο, εμφανίζεται ότι ένας στους δύο Ελληνες (57%) πραγματοποιεί την κράτηση των αεροπορικών του εισιτηρίων μέσω του ίντερνετ. Από το σύνολο των ατόμων που κάνουν κράτηση μέσω διαδικτύου (57%), το 31% επιλέγει να την πραγματοποιήσει μέσω ενός διαδικτυακού ταξιδιωτικού γραφείου, ενώ το υπόλοιπο 26% επιλέγει τις σελίδες αεροπορικών εταιρειών.
Σύμφωνα με την έρευνα, η πλειονότητα των χρηστών (86%) αναζητά και συγκρίνει τιμές σε παραπάνω από δύο ιστοσελίδες για να κάνει κράτηση αεροπορικών εισιτηρίων. Οι συγκρίσεις τιμών πραγματοποιούνται είτε σε σελίδες διαδικτυακών ταξιδιωτικών γραφείων είτε αεροπορικών εταιρειών.
HMERHSIA