MY KTEO

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022

Τιμές καυσίμων: Απελπισία! Ανεβαίνει και άλλο η τιμή της αμόλυβδης


Η εβδομάδα ξεκίνησε με πτώση στην τιμή του πετρελαίου κίνησης και αύξηση της βενζίνης. Το πρωτοφανές φαινόμενο για τα ελληνικά δεδομένα, να ξεπερνάει η τιμή λιανικής του πετρελαίου κίνησης την αντίστοιχη της αμόλυβδης έχει αρχίσει να διορθώνεται.

Μιλώντας στο Newsbomb.gr, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος (ΟΒΕ) Μιχάλης Κιούσης, αναφέρθηκε στο εκρηκτικό ράλι τιμών στην αγορά υγρών καυσίμων.

Η αμόλυβδη είναι αυτή που «ανεβαίνει» την ώρα που η τιμή του πετρελαίου κίνησης υποχωρεί από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα στα οποία βρέθηκε από τις αρχές Οκτωβρίου μετά και την κατάργηση της επιδότησης του πετρελαίου κίνησης. «Η τιμή στο Diesel έπεσε κάπως, κρατά μια διαφορά περίπου 0,10€ από την αμόλυβδη, βρίσκεται σχεδόν στα 2 ευρώ. Η τιμή της βενζίνης από την άλλη αυξήθηκε, μιλάμε για τα νόμιμα καύσιμα. Αναμένεται η βενζίνη να ακριβύνει ακόμα περισσότερο. Για το πετρέλαιο κίνησης αναμένουμε να δούμε πώς θα κινηθεί. Να επιστρέψει η επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης για να βοηθηθεί ο κόσμος».

Σχετικά με το πετρέλαιο θέρμανσης ο Μιχάλης Κιούσης δήλωσε ικανοποιημένος από τον αριθμό των παραγγελιών δεδομένων των συνθηκών. Οι εκπτώσεις των πετρελαϊκών εταιρειών σε συνδυασμό με την κρατική επιδότηση για το πετρέλαιο θέρμανσης φαίνεται ότι «ζέσταναν» το ενδιαφέρον των καταναλωτών παρά το γεγονός ότι η τελική τιμή παραμένει υψηλότερη από πέρυσι. «Η ζήτηση του κόσμου για πετρέλαιο θέρμανσης είναι ενεργή, οι καταναλωτές -κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα - έκαναν τις παραγγελίες τους από το πρώτο κιόλας δεκαπενθήμερο που υπήρχε και η κρατική επιδότηση των 25 λεπτών. Σήμερα είναι και η τελευταία ημέρα που δίνεται το επίδομα στα ελληνικά πετρέλαια»

Πετρέλαιο θέρμανσης: Ακριβότερο έως και 7 λεπτά από αύριο 1η Νοεμβρίου
Ακριβότερο μέχρι και 7 λεπτά το λίτρο θα πωλείται από αύριο Τρίτη, 1η Νοεμβρίου το πετρέλαιο θέρμανσης. Η έκπτωση της ΕΛ.ΠΕ. ολοκληρώνεται σήμερα και η τιμή του πετρελαίου επιστρέφει στα προηγούμενα δεδομένα.

Συγκεκριμένα πριν από την έκπτωση της ΕΛ.ΠΕ., το πετρέλαιο είχε τιμή πώλησης 1,44 ευρώ το λίτρο και με την έκπτωση είχε μειωθεί στο 1,37 ευρώ ανά λίτρο.

Μαρία Ζάγκα: «Πολίτες έρχονται για να γεμίσουν ένα μπιτόνι»
Από την πλευρά της η Πρόεδρος των πρατηριούχων της Αττικής Μαρία Ζάγκα μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ανέφερε ότι αναμένουν την επιδότηση στην αντλία ενώ τόνισε ότι «από αύριο θα ακριβύνει το πετρέλαιο θέρμανσης».

«Πολίτες έρχονται για να γεμίσουν ένα μπιτόνι. Είναι δύσκολο. Έρχονται για να γεμίσουν λίγο τη δεξαμενή, αυτή είναι η πραγματικότητα», ανέφερε η Μαρία Ζάγκα.

Eπιστροφή της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης
Υπενθυμίζεται ότι εδώ και αρκετές εβδομάδες, τα κυβερνητικά στελέχη άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο η επιδότηση στην αντλία του πετρελαίου κίνησης να επιστρέψει, αναγνωρίζοντας ως σοβαρό πρόβλημα που ταλαιπωρεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις την εκτόξευση της τιμής του ντίζελ.

Την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής στο πλαίσιο της απάντησής του στην ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα για την ακρίβεια αναγνώρισε την νέα αύξηση στο πετρέλαιο κίνησης ως ένα πραγματικό πρόβλημα σημειώνοντας όμως πως δεν είναι ελληνικό φαινόμενο αλλά παγκόσμιο.

«Να συζητήσουμε ρεαλιστικές λύσεις για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Έχετε δίκιο ότι οι αυξήσεις στο diesel έχουν επίπτωση στην εφοδιαστική αλυσίδα. Μετράμε τις δυνατότητες μας και θα δούμε αν μπορούμε να εξαγγείλουμε κάτι και για το diesel κίνησης».

«Κλείδωσε» η απόφαση για επιστροφή της επιδότησης
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης λοιπόν, φαίνεται πως μέτρησε τις δυνατότητες του δημόσιου ταμείου και σύμφωνα με πληροφορίες η επιστροφή της επιδότησης έχει πλέον «κλειδώσει» και οι ανακοινώσεις αναμένονται άμεσα.

Η επιδότηση μάλιστα αναμένεται να είναι «φουσκωμένη» σε σχέση με τα 15 λεπτά που ήταν μέχρι την 1η Οκτωβρίου, όταν και καταργήθηκε, και φαίνεται πως θα κυμαίνεται μεταξύ 20 και 25 λεπτών το λίτρο.

Η πιθανότερη ημερομηνία επιστροφής της επιδότησης είναι από την 1η Νοεμβρίου, κάτι βέβαια που αφήνει μια ημέρα για τις ανακοινώσεις εκ μέρους της κυβέρνησης.newsbomb.gr