MY KTEO

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2022

Μίλτος Χατζηγιαννάκης: Είκοσι ευρώ pass για τους πολίτες, εκατομμύρια για τους λίγους και ισχυρούς


 «Η Ελλάδα 2.0 του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η Ελλάδα των επιδομάτων» υποστηρίζει στη «ΜτΚ» ο βουλευτής Ευβοίας και αναπληρωτής Τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μίλτος Χατζηγιαννάκης. Πρόσφατα, οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ συμφώνησαν στο πλαφόν για το φυσικό αέριο σε μία προσπάθεια από κοινού αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης. Σας ικανοποιεί η απόφαση; Στην Ευρώπη θα το έλεγαν «too little too late», δηλαδή πολύ λίγο και πολύ αργά. Το Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ συμφώνησε με καθυστέρηση τουλάχιστον έξι μηνών, για ένα πρόβλημα το οποίο δεν μπορεί να λυθεί αν δεν αποσυνδεθούν οι τιμές ρεύματος από το φυσικό αέριο, προκειμένου οι ευρωπαϊκές κοινωνίες, και ειδικά η ελληνική, να προστατευθούν απέναντι στις νέες αναταράξεις που μπορεί να δημιουργηθούν λόγω της παγκόσμιας ρευστής πραγματικότητας. Η ΕΕ έχει ανάγκη από έναν μηχανισμό αλληλεγγύης, έναν μηχανισμό που θα προστατεύσει τις ευάλωτες οικονομικές και τους πολίτες που ολοένα και περισσότερο δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στα καθημερινά τους έξοδα και, δυστυχώς, η αλληλεγγύη μοιάζει άγνωστη λέξη στις Βρυξέλλες.

 

Η ακρίβεια εξακολουθεί να είναι το νούμερο ένα πρόβλημα των πολιτών. Πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε το market pass, με το οποίο διαφωνείτε. Τι προτείνετε για την άμεση αντιμετώπιση του κύματος της ακρίβειας;

 

Αποδεικνύεται πως η «Ελλάδα 2.0» του κ. Μητσοτάκη είναι η Ελλάδα των επιδομάτων. Επίδομα για τα καύσιμα, για τη θέρμανση, για τη στέγαση, για τις διακοπές και, τελευταία, το προεκλογικό επίδομα για τα τρόφιμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει επισημάνει από την πρώτη στιγμή ότι με επιδοματικές πολιτικές δεν μπορούν να παταχθούν η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια.

 

Και, βέβαια, δεν μπορούν να παταχθούν ούτε με το ρεσιτάλ επιδοτήσεων της κυβέρνησης της ΝΔ προς τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, τα διυλιστήρια και τις μεγάλες αλυσίδες. Στην πραγματικότητα, αυτό που βιώνουν οι πολίτες είναι το γεγονός ότι από τη μία τσέπη η ΝΔ τους παίρνει 10 μέσω των φόρων και από την άλλη τσέπη τους δίνει 1 με το pass.

 

Αυτό που χρειάζεται η κοινωνία είναι μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και στη θέρμανση. Χρειάζεται επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, χρειάζεται πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, που θα ακολουθούν την τιμαριθμική προσαρμογή και, τέλος, χρειάζεται ανακατανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, προκειμένου να ενισχυθούν πραγματικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να στηριχθούν ουσιαστικά τομείς, όπως η υγεία, η παιδεία η περιφερειακή ανάπτυξη και η στεγαστική πολιτική.

 

To QatarGate και η φερόμενη εμπλοκή της Εύας Καϊλή στην υπόθεση έχει δημιουργήσει εκ νέου σκεπτικισμό απέναντι στο πολιτικό σύστημα. Παράλληλα, στον απόηχο του σκανδάλου ανέβηκαν και στο εσωτερικό οι τόνοι. Δημιουργούνται νέα δεδομένα σε ό,τι αφορά την επομένη των εκλογών;

 

Όσα αποκαλύπτονται από τις έρευνες της βελγικής δικαιοσύνης για τον χορό εκατομμυρίων ευρώ γύρω από την Εύα Καϊλή αποτελούν άλλη μία βαθιά πληγή για το ελληνικό πολιτικό σύστημα, αλλά και για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Υποθέσεις σαν αυτή, αλλά και του Πάτση, των υποκλοπών, των απευθείας αναθέσεων, του σκόιλ ελικίκου, της λίστας Πέτσα και όλων των σκανδάλων που δηλητηριάζουν την ελληνική κοινωνία εδώ και τρία χρόνια είναι σίγουρο ότι θα δημιουργήσουν νέα δεδομένα όχι μόνο την επομένη, αλλά και τη μέρα των εκλογών.

 

Η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη αποδεικνύεται πρωταθλήτρια στα σκάνδαλα και τις αδιαφανείς εξυπηρετήσεις μεγαλοεπιχειρηματικών συμφερόντων. Το αίτημα να επανέλθει η δικαιοσύνη παντού είναι πάνδημο και αυτό μόνο μία προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορεί να το εγγυηθεί. Οι πολίτες το έχουν συνειδητοποιήσει και είμαι βέβαιος πως θα το αποτυπώσουν στην κάλπη.

 

Στην στόχευση του πρωθυπουργού για αυτοδυναμία τη δεύτερη Κυριακή αντιπροτείνετε σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, απευθύνοντας προσκλητήριο συνεργασίας στα υπόλοιπα κόμματα. Το ΠΑΣΟΚ θέτει τα δικά του δεδομένα. Ποιες είναι οι δικές σας «κόκκινες γραμμές»;

 

Οι κόκκινες γραμμές, οι όροι και οι προϋποθέσεις της συνεργασίας μας με τα κόμματα του προοδευτικού τόξου ορίζονται στη σύγκλιση των προοδευτικών προγραμμάτων, αλλά και στους συσχετισμούς που θα αποτυπώσει η κάλπη. Εμείς ζητάμε ισχυρή λαϊκή εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία από την πρώτη Κυριακή των εκλογών, γιατί πιστεύουμε πως η ανάγκη για πολιτική αλλαγή είναι επιτακτική. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα κληθεί εκ των πραγμάτων να επιλέξει: Είτε θα συστρατευθεί σε έναν συγκεκριμένο προοδευτικό προγραμματικό χάρτη, είτε θα δώσει το φιλί της ζωής στο σαθρό καθεστώς Μητσοτάκη.

 

Πόσο έτοιμος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ για εκλογές προσεχώς; Είστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα όταν ο πρωθυπουργός επιστρέψει από το βουνό, όπου παίρνει τις κρίσιμες αποφάσεις;

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ήταν, είναι και θα είναι έτοιμος, όποτε και εάν αποφασίσει ο κ. Μητσοτάκης να προκηρύξει εκλογές για να λυτρώσει τη χώρα από την παρουσία του, ούτως ώστε να μπορεί και αυτός απερίσπαστος να επισκέπτεται τους τόσο αγαπημένους του ταξιδιωτικούς προορισμούς όλο τον χρόνο και σε όλο τον κόσμο, χωρίς να προκαλεί την κοινωνία.

 

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση των παρακολουθήσεων το κόμμα σας επιμένει. Τι παραμένει αναπάντητο για τον ΣΥΡΙΖΑ και πώς σχολιάζετε τα δημοσιεύματα που θέλουν και επί κυβέρνησής σας να υπήρχαν παρακολουθήσεις;

 

Το ερώτημα είναι απλό: Για ποιο λόγο η ΕΥΠ, την οποία ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε ως πρωθυπουργός να τη θέσει υπό την αποκλειστική του αρμοδιότητα, αλλάζοντας τον νόμο για να διορίσει τον εκλεκτό του Διοικητή -τον οποίο, τώρα, δήθεν τον παρουσιάζει ως υπαίτιο- παρακολουθούσε τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων, υπουργούς, ευρωβουλευτές, πολιτικούς αντιπάλους της ΝΔ και δημοσιογράφους. Στην πραγματικότητα μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου είχε στηθεί ένα παρακράτος και τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί με νύχια και με δόντια να συγκαλύψει τη δυσώδη υπόθεση των υποκλοπών, μία υπόθεση που απομακρύνει τη χώρα από τις φιλελεύθερες δυτικές δημοκρατίες, διολισθαίνοντας προς τον ολοκληρωτισμό.

 

Ο κ. Μητσοτάκης, βέβαια, είναι προφανές ότι φέρει αποκλειστικά την πολιτική ευθύνη και είτε είναι ο ενορχηστρωτής των υποκλοπών, είτε δεν γνώριζε πρέπει επιτέλους να παραιτηθεί, πριν η χώρα μας έχει γίνει περισσότερο ρεζίλι διεθνώς. Για την περίοδο 2015-2019 έχει απαντήσει επανειλημμένα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, στη Βουλή, την ίδια ώρα που ο κ. Μητσοτάκης δραπέτευε για να μην δώσει απαντήσεις: Όλα τα σχετικά αρχεία είναι προσβάσιμα για όποιον θέλει να τα ελέγξει, σε αντίθεση με το σκοτάδι που απλώνει η σημερινή κυβέρνηση.

 

Μεγάλη συζήτηση έχει γίνει το τελευταίο διάστημα για τη στάση και το ρόλο των τραπεζών. Τι προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση;

 

Οι κυβερνήσεις νομοθετούν, δεν παρακαλάνε, ούτε, δήθεν, ψεύτο-τσαμπουκαλεύονται. Γι’ αυτό πρέπει να φορολογηθούν τα υπερκέρδη των τραπεζών, που κερδοσκοπούν εις βάρος των πολιτών, έχοντας, μην το ξεχνάμε, πολλάκις διασωθεί χάρη σε αυτούς με τις συνεχείς ανακεφαλαιοποίησεις. Κυρίως, όμως, πρέπει να δημιουργηθεί το συντομότερο δυνατό ένα πρόγραμμα προστασίας της πρώτης κατοικίας με διαχείριση ιδιωτικού χρέους, γιατί αυτήν την στιγμή χιλιάδες δανειολήπτες αγωνιούν για τα διαρκώς αυξανόμενα επιτόκια και πολλά λαϊκά σπίτια βρίσκονται σε κίνδυνο.

 

Είστε αναπληρωτής Τομεάρχης Εσωτερικών, αρμόδιος για ζητήματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το 2023 θα είναι εκλογική χρονιά και για τους δήμους και τις περιφέρειες. Τι στάση θα κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ; Θα δώσει χρίσματα; Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχουν οι υποψήφιοι που θα στηρίξετε;

 

Οι επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές αποτελούν για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ορόσημο. Η προοδευτική αλλαγή είναι αναγκαία τόσο στην κεντρική πολιτική σκηνή, όσο και στην Αυτοδιοίκηση. Έχουμε ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες, βασιζόμενοι στην απόφαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, με την οποία συμφωνήσαμε ότι βασικό πρόταγμά μας είναι η νίκη των δημοκρατικών, αριστερών και κεντροαριστερών προοδευτικών δυνάμεων έναντι της σημερινής κυριαρχίας της δεξιάς, συντηρητικής παράταξης. Η επιλογή και η υποστήριξη υποψηφίων ευρείας αποδοχής και νίκης, είτε αυτοί προέρχονται από τον κομματικό, είτε από τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς, είτε από συμπολίτες μας που συμφωνούν στην αυτοδιοικητική μας κατεύθυνση, είναι κρίσιμη.