MY KTEO

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023

O Καραμανλής άνοιξε την πόρτα για τη διαρροή των «καραμανλικών» από τη ΝΔ


Αντίβαρα στις πολυεπίπεδες συνέπειες από την απόφαση του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή να μην είναι υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές αναζητεί το Μέγαρο Μαξίμου.

Γράφει η Έλλη Τριανταφύλλου

Παρά τη χθεσινή επικοινωνιακή διαχείριση, στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί έντονη νευρικότητα τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Το παρασκήνιο, μάλιστα, λέει, ότι ο πρωθυπουργός αποφάσισε να τηλεφωνήσει χθες στον κ. Καραμανλή και να του ζητήσει να αποσαφηνίσει τις προθέσεις του, καθώς το τελευταίο διάστημα είχαν πληθύνει τα δημοσιεύματα για το τί πρόκειται να πράξει.

Για ευνόητους λόγους, στο Μέγαρο Μαξίμου, ευελπιστούσαν να μην ισχύουν οι πληροφορίες περί αποχώρησής του πρώην πρωθυπουργού. Αν, όμως, ίσχυαν, τότε το ζητούμενο για το κυβερνητικό επιτελείο ήταν να λήξει το θέμα το ταχύτερο δυνατό – εξ ου και το τηλεφώνημα.

Πλέον, το ηγετικό επιτελείο επικεντρώνει την προσοχή του στην άμβλυνση των συνεπειών της απουσίας Καραμανλή από την προεκλογική μάχη και τα ψηφοδέλτια της ΝΔ. Μία απουσία, που ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και είναι εξαιρετικά πιθανό να ενισχύσει τις τάσεις μαζικής μετακίνησης ψηφοφόρων από τη ΝΔ προς την Ελληνική Λύση.

«Τρυφερό άδειασμα Καραμανλή»
Δεν είναι καθόλου τυχαία η χθεσινή αντίδραση του κ. Κυρ. Βελόπουλου, ο οποίος, από το βήμα της βουλής, αφού προανήγγειλε ότι το κόμμα του θα ζητήσει έλεγχο της διαδικασίας της εξαγωγής των αποτελεσμάτων στις επόμενες εκλογές από ανεξάρτητη επιτροπή, επικαλούμενος, μεταξύ άλλων, δημοσιεύματα του βρετανικού Guardian, σύμφωνα με τα οποία υπάρχουν εταιρείες που «δρουν στην Ελλάδα με στόχο τη νόθευση της λαϊκής ετυμηγορίας, πρόσθεσε με νόημα: «Δεν έχει καμία σχέση με τον κόμμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή του πρώτου. Σήμερα ο κ. Καραμανλής ο δεύτερος σας άδειασε τρυφερά. Τρυφερά είπε «αποφάσισα την ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής μου διαδρομής». Τρυφερά σας είπε «δεν θα κατέλθω υποψήφιος στις επόμενες εκλογές». Τρυφερά σας είπε «εξακολουθώ να στηρίζω τη ΝΔ του Κωνσταντίνου Καραμανλή». Και σας άδειασε γιατί δεν στηρίζει τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη».

Aυτή είναι και η μεγαλύτερη αγωνία του κυβερνητικού επιτελείου. Να καταστεί, δηλαδή, η Ελληνική Λύση, πόλο έλξης για τους δεξιούς ψηφοφόρους που αισθάνονται –και αυτοί – απεγκλωβισμένοι κομματικά, μετά την αποχώρηση Καραμανλή.

Μετά τη χθεσινή εξέλιξη, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός προτίθεται να επισκεφτεί ξανά τη Βόρεια Ελλάδα – έχει μεταβεί ήδη έξι φορές.

Η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη ο νέος πονοκέφαλος
Επίσης, στο τραπέζι βρίσκονται διάφορα σενάρια για το ψηφοδέλτιο της εκλογικά κρίσιμης Α΄Θεσσαλονίκης, η οποία, καταγράφει δύο κενά μετά την αποχώρηση Καραμανλή και το «πάγωμα» της υποψηφιότητας της ευρωβουλευτού Μαρίας Σπυράκη. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τις τελευταίες ώρες εξετάζονται κυρίως δύο σενάρια : Να είναι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης υποψήφιος στην Α΄Θεσσαλονίκη, τον Έβρο και τη Δυτική Αττική και να μετακινηθεί από τις Σέρρες στη συμπρωτεύουσα, ο έτερος Καραμανλής, νυν υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Κώστας Καραμανλής.

Στη «μεγάλη εικόνα», ωστόσο, το επιτελείο του πρωθυπουργού λίγα μπορεί να κάνει για να αμβλύνει τις εντυπώσεις από την αποχώρηση του πρώην πρωθυπουργού και εγγυητή της ενότητας της παράταξης που ίδρυσε ο Κων. Καραμανλής.

Αυτό το γνωρίζουν άπαντες, γι αυτό και προσπαθούν με όλους τους τρόπους να στείλουν το μήνυμα ότι ο πρώην πρωθυπουργός παραμένει στην πρώτη γραμμή της μάχης. Κάτι, που είναι προφανές ότι δεν ισχύει…


iEidiseis.gr