MY KTEO

Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023

Η παράταξη “Στερεά Υπεροχής” στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας


Στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 9 Μαρτίου, στην πόλη της Θήβας, η παράταξή “Στερεά Υπεροχής” λειτούργησε ως εξής:

Εισαγωγικά και δια του επικεφαλής της Δημήτρη Αναγνωστάκη, τοποθετήθηκε για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, αναδεικνύοντας τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες και εγκληματικές αμέλειες που οδήγησαν στην τραγωδία. Στη συνέχεια της συνεδρίασης εκδόθηκε σχετικό ψήφισμα, το οποίο και η παράταξή “Στερεά Υπεροχής” στήριξε με τη ψήφο της.

Πραγματοποιήθηκε ακρόαση των ελάχιστων φορέων της περιοχής, που παραβρέθηκαν, για ζητήματα που απασχολούν έντονα την τοπική κοινωνία.

Έγινε αναφορά μέσω των παρεμβάσεων των στελεχών της παράταξης, στις τεράστιες ελλείψεις σε έργα υποδομής, στην τεράστια ανεργία των νέων, στην απουσία προαστιακού σιδηροδρόμου, στην απαξίωση του πρωτογενούς τομέα και προτείναμε την πραγματοποίηση ενός αναπτυξιακού συνεδρίου, με τη συμμετοχή όλων των φορέων και πολιτών.

Η παράταξή “Στερεά Υπεροχής”, κατέθεσε δήλωση αναφορικά με την υπεράσπιση των κοινωνικών αγαθών, αρνούμενοι την επιχειρούμενη από την κυβέρνηση ιδιωτικοποίηση των νερών.

Τέθηκε επίσης από την παράταξή “Στερεά Υπεροχής” το θέμα της εγκατάστασης για την επεξεργασία βιομηχανικών αποβλήτων στο Δήμο Τανάγρας, αφουγκραζόμενοι τις αγωνίες των κατοίκων αλλά και του οικείου Δήμου.

Κατατέθηκαν από πλευράς και οι εξής επερωτήσεις
  • Χρονίζουσες εκκρεμότητες στην Εύβοια. 
  • Λήψη μέτρων για τον ελαιώνα της Άμφισσας ενόψει της αντιπυρικής περιόδου.
  • Χρηματοδότηση δράσεων του Οργανισμού Πολιτιστικής Ανάπτυξης 
  • Επαρχιακή οδός Λιβαδειάς - Θήβας και παράκαμψη Θήβας.
  • Συμφωνήσαμε με την ανάγκη για τη μελέτη αξιοποίησης του κτηρίου της ΠΕ Ευρυτανίας στο Καρπενήσι, εκφράζοντας παράλληλα τη διαφωνία μας για τη μεθοδολογία διεκπεραίωσης της εν λόγω μελέτης, μέσω του αναπτυξιακού οργανισμού της Σκαπάνης, αφού δεν διασφαλίζεται με απόλυτο και καθαρό τρόπο η διαφανής και χρηστή διαχείριση, ψηφίσαμε την έγκριση μελετών που αναφέρονται σε έργα διατήρησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και τέλος σταθήκαμε κριτικά στα διάφορα τρέχοντα θέματα διαχειριστικού χαρακτήρα, που σχετίζονται με  τη διοικητική ρουτίνα και λειτουργία της περιφερειακής διοίκησης. 
"Ως παράταξη θα συνεχίσουμε την προσπάθεια να ανταποκριθούμε στο θεσμικό μας ρόλο και στη θεσμική μας ευθύνη, όπως πράξαμε με συνέπεια μέχρι σήμερα" αναφέρει σχετική ανακοίνωση της παράταξης “Στερεά Υπεροχής”.


Δήλωση περιφερειακής παράταξης “Στερεά Υπεροχής”: Καμία ιδιωτικοποίηση του Νερού - Υπεράσπιση των κοινών αγαθών !
 
Την ώρα που όλη η χώρα πενθεί τα παιδιά της, μετά το τραγικό συμβάν στα Τέμπη και ζητά πειστικές απαντήσεις σε αμείλικτα ερωτήματα, η κυβέρνηση της ΝΔ και το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας φέρνουν Πολυνομοσχέδιο, με ελάχιστο χρόνο διαβούλευσης και άρθρα με σημαντικότατες ρυθμίσεις για τα δάση, τη βιοποικιλότητα, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την ενεργειακή δημοκρατία, τα απορρίμματα, την ενέργεια, την χωροταξία/πολεοδομία και ρυθμίσεις που οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση, ενός ακόμα κοινωνικού αγαθού, του ΝΕΡΟΥ! 

Η Κυβέρνηση της ΝΔ για άλλη μία φορά αγνοεί τις αποφάσεις του ΣτΕ, που από το 2014 έως και πολύ πρόσφατα έχουν αποτρέψει την ιδιωτικοποίηση του νερού και την πώληση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ και επιχειρεί με το κατατεθέν Νομοσχέδιο, αμφίβολης συνταγματικότητας, να υλοποιήσει την ουσιαστική ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υπηρεσίας ύδρευσης και αποχέτευσης, με τη δημιουργία- θεσμοθέτηση Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων (κατά τα πρότυπα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, που γνωρίζουμε καλά πως και αν εξυπηρετεί το Δημόσιο Συμφέρον). 

Η Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων θα υποκαταστήσει επιτροπές και διαδικασίες όπως η Εθνική Επιτροπή Υδάτων, που είναι βασικός θεσμός διαβούλευσης αλλά και ενημέρωσης της Βουλής, περιορίζοντας τόσο τη συμμετοχή των εμπλεκομένων όσο και την ουσιαστική διαβούλευση, που είναι και βασική θέση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας Πλαίσιο για τα Ύδατα 2000/60. 

Η Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων θα μπορεί να σχεδιάζει και να προτείνει συγχωνεύσεις των Παρόχων Υπηρεσιών Ύδατος, τους οποίους θα πιστοποιεί με όρους και σε πλαίσιο αγοράς, σαν να μην είναι το νερό δημόσιο, κοινωνικό αγαθό και η πρόσβασή του σε αυτό, θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα! 

Τη στιγμή που η Διεθνής Κοινότητα και ο ΟΗΕ προκρίνουν δράσεις προστασίας του φυσικού πόρου- αγαθού του νερού και εργάζονται προς μια Παγκόσμια Συμφωνία για το Νερό, η ελληνική κυβέρνηση της ΝΔ κινείται  προς την αντίθετη κατεύθυνση!
Η περιφερειακή παράταξη “Στερεά Υπεροχής” κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και καλεί τις υπόλοιπες παρατάξεις και τους/τις συναδέλφους μας στο επερχόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο να τοποθετηθούν επί του θέματος, με την ελπίδα να εκφραστεί ομόφωνη αντίρρηση στον επικείμενο σχεδιασμό ιδιωτικοποίησης του Νερού. Φτάνει πια με τις ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα των δημόσιων, κοινωνικών αγαθών. Ως εδώ και μη παρέκει.

Για τη “Στερεά Υπεροχής”
Δ. Αναγνωστάκης, 
Ακριώτου Θεοδώρα, Λάμπου Σπύρος, Μελισσάρης Γιάννης, 
Μπερμπερής Μωυσής, Παρασκευάς Δρόσος, Σκούρας Γιώργος