MY KTEO

Κυριακή 18 Ιουνίου 2023

Νίκος Γαλανός: Η καρμική σχέση με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και η τελευταία παράσταση


Ο Νίκος Γαλανός μίλησε στην εκπομπή του Τάσου Τρύφωνος «Τετ α τετ» για τη επεισοδιακή γνωριμία του με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και την συνεργασία τους από το «Αστείο κορίτσι» ως τη «Μελωδία της ευτυχίας».
    
Γράφει ο Άρης Σταυρίδης

Ο Νίκος Γαλανός είναι από τους ελάχιστους σταρ της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου που δεν σταμάτησε ποτέ να απασχολεί το κοινό, από το 1967 που βγήκε στο θέατρο έως τώρα, που τον βλέπουμε καθημερινά στη «Γη της ελιάς».

Ο Τάσος Τρύφωνος συνάντησε τον Νίκο Γαλανό για μια συνέντευξη «Τετ α τετ» στην Κύπρο, όπου ο ηθοποιός βρίσκεται για τα γυρίσματα της καθημερινής σειράς του Mega.

Φυσικά στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η καρμική σχέση του με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, της οποίας υπήρξε παρτενέρ σε πάρα πολλές ταινίες και παραστάσεις, παρότι ήταν πολύ νεότερός της.

«Η εποχή εκείνη δεν ήταν τόσο εύκολη για άλματα τέτοιου είδους. Εκεί ήταν που οι δύο σταρ (η Βουγιουκλάκη και η Καρέζη) δεν είχαν τέτοια προβλήματα και ήταν προχωρημένες. Κυρίως η Αλίκη.

Εγώ ήμουν νεότερός της και το ήξερε ο κόσμος, το κοινό της. Άρα, όταν σταμάτησε με τον Δημήτρη (Παπαμιχαήλ) και αποφάσισε να βάλει έναν νέο παρτενέρ, θα μπορούσε να πει “μα είναι νεότερός μου, θα φαίνεται νεότερός μου”. Δεν την ένοιαξε καθόλου. Δεν είχε ποτέ τέτοια θέματα στο μυαλό της, κόμπλεξ, πες τα όπως θέλεις» παρατήρησε ο Νίκος Γαλανός.


Η συμβολή της Αλίκης στην καριέρα του Νίκου Γαλανού ήταν καθοριστική. «Εγώ ήμουν μόνιμος στον Φίνο. Μέσω της Αλίκης με έμαθε το πολύ κοινό. Όταν ήσουν παρτενέρ της Αλίκης γινόσουν κι εσύ σταρ» είπε ο ηθοποιός, ο οποίος θυμήθηκε την πρώτη επαφή του με τη σταρ όταν ήταν ακόμα σπουδαστής στη δραματική.

Η πρώτη γνωριμία με την Αλίκη Βουγιουκλάκη κι ο καυγάς με τον Παπαμιχαήλ
«Εγώ είχα έναν δάσκαλο στη σχολή ο οποίος δούλευε με την Αλίκη και ήταν συν-σκηνοθέτης σε κάποια έργα που ανέβαζε. Αυτός, επειδή με αγαπούσε πολύ, ήθελε να πάω οπωσδήποτε από το θέατρο να με δει, να με γνωρίσει η Αλίκη και μου έλεγε “θα της αρέσεις”. Οπότε κάποια στιγμή είπα κι εγώ ας πάω. Νομίζω ότι ήταν στο Rex. Πάω κι εγώ κι έχω πέσει σε καυγά της Αλίκης με τον Δημήτρη. Και μου λέει ο Αντώνης φύγε, φύγε.

Ξαναπάω μια δεύτερη φορά μετά από ένα χρόνο και ξαναπέφτω σε άλλο καυγά κι έφυγα. Δεν ξαναπήγα από τότε» αφηγήθηκε ο Νίκος Γαλανός για την πρώτη αποτυχημένη προσπάθειά του να προσεγγίσει την πρωταγωνίστρια.

Ο αποφασιστικός ρόλος του Φίνου
Μερικά χρόνια αργότερα, ο Νίκος Γαλανός δεν είναι πια σπουδαστής. Έχει κάνει ήδη τα πρώτα επαγγελματικά βήματά του και ανήκει στο δυναμικό της Φίνος Φιλμ.

«Ξαναπήγα πλέον αφού είχα κάνει κι εγώ το όνομά μου -βγήκα το ’67, το ’68 κάνω την πρώτη μου ταινία, η ταινία πάει πολύ καλά, κάνει πολλά εισιτήρια, άρεσε στον κόσμο κι έτσι με φώναξε ο Φίνος και μου είπε “θέλω να έρθεις στην εταιρία μου, το συμβόλαιο είναι έτοιμο, έξι χρόνια, τρεις ταινίες τον χρόνο μίνιμουμ” και υπέγραψα. Όταν έκανα το Αστείο κορίτσι είχα κάνει ήδη κάποιες ταινίες, είχα κάνει τη “Λεωφόρο του μίσους”, είχα κάνει το “Πεθαίνω κάθε ξημέρωμα”, είχα κάνει κάποιες ταινίες.

Απλά όταν γύρισε η Αλίκη στο Φίνο και ήταν να γυρίσει το “Αστείο κορίτσι” ήθελε να αλλάξει παρτενέρ, να μην είναι με τον Δημήτρη. Έπεσαν στο τραπέζι κάποια ονόματα και της λέει ο Φίνος “έχω έναν καινούργιο που είναι δικός μας, της εταιρίας, καινούργιο αστέρι, να τον δεις”.

Η Αλίκη ήξερε τα πάντα. Η Αλίκη ήξερε τι γινόταν, ποιος είχε βγει, ποιος άρεσε, ποιος θα αρέσει, όλα τα ήξερε. Δεν της ξέφευγε τίποτα. Απλά “το έπαιζε” πολλές φορές.

Όταν της είπε ο Φίνος έτσι κι έτσι, του λέει “πες του να έρθει στο θέατρο”. Έπαιζε τότε στο Διονύσια, νυν Χορν, και μου λέει “ζήτησα να σε δω γιατί εμείς με το ένα και το άλλο δεν προλαβαίνουμε να ξέρουμε τα νέα παιδιά…” Και μετά την πείραζα. “Σιγά που δεν ήξερες”. Έπιανε πουλιά στον αέρα. Και μου είπε “θέλω να είσαι εσύ”».

Το κύκνειο άσμα και ο πόνος της απώλειας
«Είναι όπως όταν χάνεις έναν δικό σου άνθρωπο. Όταν είσαι με έναν άνθρωπο, είναι συνεργάτης σου, είσαι πολλά χρόνια μαζί του και τίποτα να μην αισθάνεσαι, τον αγαπάς. Έχεις βιώματα μαζί του, έχεις ζήσει στιγμές καλές και κακές και μέτριες, σ’ αγαπώ, τσακώνεσαι, όλα αυτά. Όταν θα φύγει λοιπόν αυτός ο άνθρωπος, ή φεύγει ξαφνικά και λίγο άδικα, θα στεναχωρηθείς, θα πονέσεις και θα κλάψεις» είπε ο Νίκος Γαλανός που βρέθηκε μαζί της επί σκηνής στην τελευταία της παράσταση, τη «Μελωδία της ευτυχίας».

«Εγώ προσωπικά έτυχε να έχω καταλάβει ότι κάτι δεν πήγαινε μαζί της καλά. Δηλαδή από πλευράς υγείας. Από όταν ήμασταν ακόμα στο θέατρο στην Αθήνα, το οποίο προχώρησε μετά και στον Πειραιά. Κατάλαβα πως πια είχε κάποιο θέμα υγείας».



iEidiseis.gr