MY KTEO

Δευτέρα 10 Ιουλίου 2023

Ο Μητροπολίτης Χαλκίδος δίπλα στους νέους


Την Κυριακή 9 Ιουλίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος κατευθύνθηκε στην Β. Εύβοια με σκοπό να παραστεί στην εορτή Λήξης της πρώτης Κατασκηνωτικής περιόδου (αρένων Α΄ και Β΄ Γυμνασίου) των Κατασκηνώσεων της Ι. Μητροπόλεως.

Το πρωί της Κυριακής, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Όρθρο και προέστη στη Θεία Λειτουργία στο παλαιό Ι. Εξωκκλήσιο Παναγίας Ξενιάς στην Καστανιώτισσα Ιστιαίας, όπου με ευλάβεια οι κάτοικοι του χωριού τιμούν την Υπεραγία Θεοτόκο, όπως παρέλαβαν από τους πρόσφυγες προπάτορές τους και ικετεύουν για την αρωγή Της, ιδιαιτέρως κατ’ αυτή την περίοδο της συγκομιδής των σύκων, αφού η Καστανιώτισσα και ο Ταξιάρχης Β. Ευβοίας παράγουν τα περισσότερα και γνωστά σε όλο τον κόσμο αποξηραμένα σύκα. 

Συλλειτουργοί του Σεβασμιωτάτου παρέστησαν οι Αρχιμ. Νικόδημος Ευσταθίου-Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος, Αλέξιος Παπασταμούλος-Εφημέριος της Ενορίας Κοιμήσεως της Θεοτόκου Γλώσσης Σκοπέλου, ο Σακκελάριος Γεώργιος Κυριακάκης-Εφημέριος της Ενορίας Αγ. Παρασκευής Καστανιώτισσας και ο Διάκ. Σταύρος Καλαφάτης. 

Στο κήρυγμά του, ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε ερμηνευτικά την αναγνωσθείσα ευαγγελική περικοπή (Ματθ. 8, 28-9, 1) και κατόπιν, με αφορμή την τιμή αυτή των γηγενών προς την Θεοτόκο, τόνισε ότι με τον «ξένον τόκον» Της η Παναγία, δηλαδή την γέννηση του Χριστού, έγινε μητέρα όλων μας και αρωγός μας ακόμα και στα βιοτικά της καθημερινότητας, αφού ο Χριστός δεν μας ζήτησε να αρνηθούμε και να απομακρυνθούμε από την Δημιουργία του Θεού και τους ανθρώπους, αλλά να αγωνισθούμε να αποξενωθούμε από την αμαρτία. 

Το απόγευμα της Κυριακής, στις Νεανικές Κατασκηνώσεις της Ι. Μητροπόλεως πραγματοποιήθηκε η τελετή λήξης της πρώτης κατασκηνωτικής περιόδου, με αρχηγό τον Αρχιμ. Ιωάννη Καραμούζη-Β΄ Γραμματέα της Ι. Συνόδου της Εκκλησιάς της Ελλάδος και Ιεροκήρυκα της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος.

Ο Αρχηγός, π. Ιωάννης, καλωσόρισε τον Σεβασμιώτατο, τους περί αυτόν Κληρικούς και τους γονείς, που μετά τις υγειονομικές απαγορεύσεις, φέτος κατόρθωσαν και πάλι να επισκεφθούν τα παιδιά τους στον χώρο που η τοπική μας Εκκλησία έχει ετοιμάσει αποκλειστικά για τους Νέους, ενώ εν συντομία, αμέσως μετά, ο π. Ιωάννης παρουσίασε το καθημερινό πρόγραμμα της κατασκηνωτικής ζωής μέσα στην οποία τα παιδιά, δια της συμμετοχής τους στην κοινή προσευχή, την Εξομολόγηση και την Θεία Λειτουργία, απόλαυσαν και την μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας μας. Κλείνοντας, ο π. Ιωάννης ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο, διότι η πατρική του αγάπη και η θυσιαστική μέριμνά του υπέρ των Νέων καθιστά την τοπική μας Εκκλησία ικανή να φιλοξενεί εντελώς δωρεάν περί τα 800 παιδιά στις Κατασκηνώσεις και να εμπνέει τους εθελοντές και δωρητές αυτού του φιλανθρωπικού έργου.

Μετά την παρουσίαση της γιορτής που ετοίμασαν τα στελέχη και οι κατασκηνωτές της περιόδου, η οποία εφέτος είχε γενική ονομασία «Κλίμακα των Αρετών» και ταυτόχρονα παρουσιάσθηκε και στη νοηματική γλώσσα, από τον διδάκτορα Θεολογίας κ. Δημήτριο Μπουλέρο, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος έδωσε πολλά συγχαρητήρια στον Αρχηγό π. Ιωάννη, στα στελέχη και στα παιδιά, για τον ωραίο τρόπο παρουσιάσεως και ανέφερε τα λόγια του προκατόχου του και κτήτορος των Κατασκηνώσεων, μακαριστού Μητροπολίτου Χαλκίδος κυρού Χρυσοστόμου, ότι στην Κατασκήνωση δίδεται στα παιδιά τροφή συμπυκνωμένη. Δηλαδή, τα παιδιά παίρνουν απαραίτητα πνευματικά εφόδια, τόσο για τον επικείμενο χειμώνα όσο και για την πορεία της ζωής τους. Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τους ευεργέτες και δωρητές των Κατασκηνώσεων, όπως η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, που ανέλαβε την αντικατάσταση της στέγης της τραπεζαρίας, τις επισκευές των γηπέδων καλαθοσφαίρισης και ποδοσφαίρου αλλά και μικρούς και μεγάλους δωρητές, οι οποίοι συνέβαλαν στις απαραίτητες εργασίες για την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης των Κατασκηνώσεων.

Επιστρέφοντας προς τη Χαλκίδα, ο Σεβασμιώτατος σταμάτησε στο χωριό Κουρκουλοί Ελυμνίων, όπου ήταν σε εξέλιξη μουσικοχορευτική Εκδήλωση από τον Σύλλογο Ελληνικής Πολιτιστικής Παράδοσης Χαλκίδας «Τ’ Αλωνάκι» με τη συμμετοχή του χορευτικού Ομίλου «Tο Λύμνι» και του Χορευτικού Μουσικού Πολιτιστικού Συλλόγου Αιδηψού. 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος, «Ο Πολιτισμός της Ελιάς και του Ελαιόλαδου στην Βόρεια Εύβοια», το οποίο υλοποιείται από τον Σύλλογο «Τ’ Αλωνάκι», υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και επιχειρείται η τόνωση της συλλογικής μνήμης των πυρόπληκτων κοινωνιών της Βόρειας Εύβοιας και ιδιαίτερα η ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς σε ό,τι αφορά στη διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.  

Ο Σεβασμιώτατος, στο σύντομο χαιρετισμό του, επαίνεσε την όλη πρωτοβουλία και συνεχάρη τον κ. Δημήτριο Λιανοστάθη, που μέσα στη μεγάλη δραστηριότητα του Συλλόγου «Τ’ Αλωνάκι» και στο ευρύ φάσμα της πολιτιστικής ευαισθητοποίησης του συγκεκριμένου προγράμματος, επέλεξε και το χωριό του, Κουρκουλούς, να πραγματοποιήσει ακόμη μία επιτυχημένη Εκδήλωση.