MY KTEO

Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023

Ωριωνίδες: Απόψε θεαματική βροχή από πεφταστέρια – Πώς θα τη δείτε


Ως μια από τις «πιο όμορφες βροχές της χρονιάς» χαρακτηρίζει η NASA τις Ωριωνίδες, τη βροχή με τα πεφταστέρια που θα δούμε απόψε στον ουρανό.

Ένα μεγάλο αστρονομικό φαινόμενο πρόκειται να κορυφωθεί σύντομα και συγκεκριμένα απόψε, καθώς οι Ωριωνίδες θα λούσουν τον νυχτερινό ουρανό, με αποτέλεσμα να απολαύσουμε μια «βροχή» από πεφταστέρια.

Τα πεφταστέρια αυτά στην πραγματικότητα αποτελούνται από τα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο κομήτης Halley, ο οποίος περιοδικά περνά σε σχετικά κοντινή απόσταση από τη Γη. Πρόκειται για τον μόνο κομήτη που μπορεί να παρατηρηθεί με γυμνό μάτι μία ή και δύο φορές σε μια ανθρώπινη ζωή. Άλλοι κομήτες μπορεί να είναι εξίσου ή και περισσότερο θεαματικοί, αλλά η τροχιά τους τους φέρνει κοντά στον πλανήτη μας μόνο μια φορά ανά χιλιετία ή ακόμα πιο σπάνια.

Σύμφωνα με την NASA, ένας από τους βασικούς λόγους που η επερχόμενη «βροχή» πεφταστεριών θα είναι και μια από τις πιο όμορφες της χρονιάς είναι η μεγάλη ταχύτητα του Halley, ο οποίος «πιάνει» περίπου τα 66 χλμ/δευτερόλεπτο.

Όταν οι κομήτες κινούνται τόσο γρήγορα, συχνά αφήνουν πίσω τους μια «ουρά» που παραμένει ορατή για αρκετά δευτερόλεπτα ή ακόμα και λεπτά. Επιπλέον, ορισμένες φορές, τέτοιοι κομήτες «μπορούν να μετατραπούν σε μπάλες φωτιάς: κοιτάξτε τον ουρανό για εκρήξεις φωτός διαρκείας, όταν απολαμβάνετε τη βροχή με τα πεφταστέρια», εξηγεί η NASA.

Παράλληλα, οι Ωριωνίδες πλαισιώνονται από μερικά από τα πιο λαμπερά αστέρια του νυχτερινού ουρανό και ως εκ τούτου το «φόντο» της βροχής πεφταστεριών θα είναι ιδανικό.

Τι ώρα θα δούμε τη βροχή από πεφταστέρια
Αν και τεχνικά οι Ωριωνίδες έχουν ήδη ξεκινήσει από τις 26 Σεπτεμβρίου 2023, με διάρκεια μέχρι και τις 22 Νοεμβρίου 2023, η κορύφωση (κατά την οποία θα μπορούμε να βλέπουμε τα πεφταστέρια με γυμνό μάτι) θα σημειωθεί από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής έως το πρωί του Σαββάτου 21 Οκτωβρίου. Όμως, το εντυπωσιακό θέαμα θα είναι ορατό και νωρίς το πρωί της Κυριακής.

Οι άνθρωποι σε ολόκληρο τον πλανήτη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, θα έχουν την ευκαιρία να δουν έως και 20 μετεωρίτες την ώρα να «καίγονται» στην ατμόσφαιρα της Γης.

Ωριωνίδες: Πώς θα δείτε τα πεφταστέρια
Για να δείτε τις Ωριωνίδες θα πρέπει να βρείτε ένα μέρος με χαμηλή φωτορύπανση, ένα σημείο δηλαδή όπου δεν υπάρχουν πολλά τεχνητά φώτα. (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΧΑΡΤΗ ΜΕ ΤΗΝ ΦΩΤΟΡΥΠΑΝΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ)

«Ελάτε προετοιμασμένοι με έναν υπνόσακο, μία κουβέρτα ή μία καρέκλα» αναφέρει η NASA. «Ξαπλώστε ανάσκελα με τα πόδια σας στραμμένα προς νοτιοανατολικά αν βρίσκεστε στο Βόρειο Ημισφαίριο ή προς βορειοανατολικά αν βρίσκεστε στο Νότιο Ημισφαίριο, και κοιτάξτε ψηλά. Σε λιγότερο από 30 λεπτά στο σκοτάδι, τα μάτια σας θα προσαρμοστούν και θα αρχίσετε να βλέπετε τα πεφταστέρια. Να είστε υπομονετικοί. Το εντυπωσιακό σόου θα διαρκέσει μέχρι την αυγή, οπότε έχετε αρκετό χρόνο να το δείτε» προσθέτει η διαστημική υπηρεσία.

Θα χρειαστεί επίσης να βρείτε τον αστερισμό του Ωρίωνα στον ουρανό, ώστε να ξέρετε από πού πρόκειται να εμφανιστούν τα πεφταστέρια. Ο πιο εύκολος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να αναζητήσετε τη ζώνη του Ωρίωνα (Orion’s belt) – τρία αστέρια που είναι αρκετά ομοιόμορφα κατανεμημένα σε μια ευθεία γραμμή.

Μόλις βρείτε το σημείο, μην κοιτάτε απευθείας σε αυτό, αλλά βρείτε μια σκοτεινή περιοχή του ουρανού περίπου 45 έως 90 μοίρες μακριά από αυτό για να εστιάσετε. «Από αυτή την προοπτική, τα πεφταστέρια θα φαίνονται μακρύτερα και πιο εντυπωσιακά» τονίζει η NASA.
iEidiseis.gr