MY KTEO

Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023

Με πολύ μεγάλη επιτυχία η ημερίδα που συνδιοργάνωσαν το Επιμελητήριο Εύβοιας και η Τράπεζα Eurobank

Με πολύ μεγάλη επιτυχία το Επιμελητήριο Εύβοιας και η Τράπεζα Eurobank, συνδιοργάνωσαν την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023, ημερίδα για τα αναπτυξιακά προγράμματα και τα χρηματοδοτικά

εργαλεία.Η ενημερωτική εκδήλωση έλαβε χώρα στην κατάμεστη από συμμετέχοντες, αίθουσα συνεδριάσεων του Φορέα ‘’Κ. Καράκωστα‘’ αποδίδοντας στο τέλος των εργασιών τα πλέον ευκταία από τους διοργανωτές και τους συμμετέχοντες, αποτελέσματα.

Η ενημέρωση - τον συντονισμό της οποίας είχε ο κ. Αντώνης Νταβαρίας Πρόεδρος του Τμήματος Υπηρεσιών του Επιμελητηρίου - πραγματοποιήθηκε από στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Retail Business Banking της Eurobank, ως ακολούθως :

-           Τουρισμός και Επιχειρήσεις Ν. Ευβοίας - Κα Αθανασία Αναγνωστάκη, Senior Ofhcer RBB Market Segments.

-           Αναπτυξιακά Προγράμματα (ΕΣΠΑ, ΤΑΑ, Αναπτυξιακός Νόμος) & Χρηματοδοτικά Εργαλεία / Πράσινη Ενέργεια  - Κ. Γεώργιος Καρακατσάνης, Head of RBB Development Programs & Strategic Partnerships.

-           Διαχείριση Επιχειρηματικών Κινδύνων - Κα Γεωργία Αντωνακοπούλου, Bancassurance Support Offιcer. 

Χαιρετισμό απεύθυναν ο κ. Γιάννης Γεροντίτης Πρόεδρος του Επιμελητηρίου και ο κ. Γεώργιος Κεφάλας, Βοηθός γενικού διευθυντή, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ Δ' - ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ & ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ & ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ -EUROBANK.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου αναφέρθηκε στην συνδιοργάνωση της εκδήλωσης τονίζοντας τα εξής :  “ Για εμάς αποτελεί ευχής έργον η σημερινή συνεργασία δεδομένου ότι η πορεία μας συναντάται με αυτή της Τράπεζας Eurobank, μια Τράπεζα που ευθυγραμμίζει τις δραστηριότητές της με τη  Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. Μια Τράπεζα που αναγνωρίζει την ανάγκη να εξελιχθεί σε ένα Ίδρυμα ουσιαστικά πιο βιώσιμο και πιο ανθεκτικό σε μελλοντικές αλλαγές που επηρεάζουν το περιβάλλον και την κοινωνία, με στόχο τη δημιουργία αυξημένης κοινωνικής ευθύνης ”.

Ακολούθως ο κ. Γεροντίτης αναφέρθηκε στο σημερινό οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον τόσο της χώρας, όσο και του Νομού, λέγοντας χαρακτηριστικά : “ Το σημερινό οικονομικό περιβάλλον είναι δυσχερές για την κοινωνία και την οικονομία. Οι αιτίες πασιφανείς. Η παρατεταμένη οικονομική κρίση, η πανδημική που ακολούθησε και πρόσφατα η ενεργειακή - εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία - η τιμαριθμική και η κρίση αισχροκερδείας. Και σε όλα αυτά θα προστεθούν οι οικονομικές συνέπειες που θα επιφέρει ο πόλεμος στην Γάζα. Αναπόφευκτο αποτέλεσμα είναι το κόστος για τις επιχειρήσεις αλλά και για τα νοικοκυριά να αυξάνεται ενώ την ίδια ώρα οι καταναλωτικές δαπάνες να περιορίζονται και η επενδυτική εμπιστοσύνη να συρρικνώνεται. Σε αυτό το περιβάλλον η Εύβοια αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση, αφού τα τελευταία 40 χρόνια η επιχειρηματικότητα της βίωσε ακόμη πιο πολλές αρνητικές συνέπειες σε σύγκριση με αυτές που βίωσαν άλλες τοπικές κοινωνίες. Δεδομένου ότι, στο νομό μας μεταξύ άλλων, είχαμε την αποβιομηχανοποίηση, τη διακοπή λειτουργίας μεγάλων επιχειρήσεων, την καθυστέρηση ή και την έλλειψη δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, την απουσία Υποδομών. Και σα να μην έφταναν όλα αυτά το ευβοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον επιφορτίστηκε και με τις εξαιρετικά δυσμενείς συνέπειες των τεράστιων φυσικών καταστροφών που προκάλεσαν οι πλημμύρες και κυρίως οι πρωτοφανείς πυρκαγιές του 2021. Η μεγάλη ανάγκη σήμερα έγκειται στην αναπροσαρμογή των πολιτικών και των εργαλείων στήριξης, ειδικά για τις πολύ μικρές & μικρές επιχειρήσεις, προκειμένου να διασφαλιστούν όροι ανταγωνισμού στην αγορά και βέβαια σε πρώτο στάδιο να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα τους. Μείζον ζήτημα αποτελεί το γεγονός ότι οι μικρότερες Επιχειρήσεις είναι αποκλεισμένες από τα κοινοτικά κονδύλια του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης. Είναι αποκλεισμένες από τον Τραπεζικό δανεισμό “.

Κλείνοντας ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου έθεσε το νέο ρόλο του Φορέα μέσα σε αυτό το επιχειρηματικό τοπίο, καθώς και τις κυριότερες παρεμβάσεις της διοίκησης προς την Πολιτεία, με στόχο τη στήριξη των επιχειρήσεων. Μεταξύ άλλων τόνισε : “ Tο Επιμελητήριο Εύβοιας έχει στόχο να εδραιωθεί ως ένα δυναμικό Επιμελητήριο κατά τα πρότυπα αυτών του Εξωτερικού, εξωστρεφές, καινοτόμο, ανοικτό στα μέλη του και την τοπική κοινωνία, πρωταγωνιστής στις εξελίξεις και κυρίως δίπλα στις επιχειρήσεις – μέλη του, πραγματοποιώντας  με κάθε συνέπεια δυναμικές παρεμβάσεις προς τους αρμόδιους. Ο Φορέας μας την τρέχουσα περίοδο παρεμβαίνει κυρίως για τα ακόλουθα :

-           Ενεργοποίηση όλων των συστημικών εμπορικών τραπεζών, της Αναπτυξιακής Τράπεζας και του Ταμείου Μικροπιστώσεων, για την κάλυψη του κενού χρηματοδότησης και δανειοδότησής τους.

-           Χρηματοδοτικά και φορολογικά κίνητρα για τον εκσυγχρονισμό και την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους.

-           Ειδικά προγράμματα στήριξης του ενεργειακού κόστους των ΜμΕ.

-           Εξειδικευμένο σχέδιο πράσινης μετάβασης των ΜμΕ και προώθησης της κυκλικής οικονομίας.

-           Υλοποίηση δράσεων ψηφιακής μετάβασης των επιχειρήσεων, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

-           Αποκατάσταση φορολογικών και ασφαλιστικών αδικιών και δημιουργία ενός σταθερού και ασφαλούς οικονομικού περιβάλλοντος.

-           Ρύθμιση χρεών - με διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής – τα οποία δημιουργήθηκαν στην υγειονομική κρίση και 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου – Ένταξη στο σχήμα και όσων απώλεσαν τη ρύθμιση του 2019.

-           Νέος πτωχευτικός Νόμος – ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους με προστασία της πρώτης κατοικίας, της αγροτικής γης και της επαγγελματικής στέγης.

-           Θέσπιση αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και εργαζόμενους με μπλοκάκια.

-           Θέσπιση ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού “.

Τις εργασίες έκλεισε ο κ. Ιωάννης Μεϊντάνης, Διευθυντής περιφέρειας καταστημάτων νομών Ευβοίας, Βοιωτίας και Φωκίδας.

Την ημερίδα στην οποία παραβρέθηκαν τα περισσότερα μέλη του ΔΣ του Επιμελητηρίου, παρακολούθησε πλήθος επιχειρηματιών, επαγγελματιών και εκπροσώπων Φορέων Επιχειρηματικότητας από όλο το Νομό, ενώ με την παρουσία της την τίμησε η κα Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη - Βουλευτής Νομού Ευβοίας.