MY KTEO

Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

Παράσταση διαμαρτυρίας στην είσοδο των ΤΕΠ του νοσοκομείου Χαλκίδας σήμερα από τις 9 μέχρι τις 11π.μ.


Παράσταση διαμαρτυρίας στην είσοδο των ΤΕΠ του νοσοκομείου Χαλκίδας και παρέμβαση στη Διοίκηση.

Τα τεράστια κενά που υπάρχουν στο Νοσοκομείο Χαλκίδας δημιουργούν προβλήματα στη λειτουργία του Ιδρύματος. Η υποστελέχωση σε γιατρούς στα ΤΕΠ, την Παθολογική, οι ελλείψεις σε νοσηλευτές, βοηθούς θαλάμου, τραυματιοφορείς, σε όλα τα τμήματα δημιουργεί τεράστια προβλήματα.

Σύμφωνα με τον (ανεπαρκέστατο) Οργανισμό του νοσοκομείου, παραμένουν 137 κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού και 40 κενές οργανικές θέσεις τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου, ενώ περισσότεροι από 260 συμβασιούχοι συνάδελφοι, όλων των ειδικοτήτων, είναι σε εργασιακή ομηρία με πετσοκομμένα δικαιώματα.

Όλες αυτές οι συμβάσεις λήγουν, διαδοχικά έως τέλος 2023! Από αυτές 60-70 συμβάσεις είναι με κονδύλια μέσω ΕΣΠΑ για την covid19. Πολλά τα ερωτήματα: Θα συνεχιστεί το πρόγραμμα ή θα τροποποιηθούν οι συμβάσεις, για να παραμείνουν οι εργαζόμενοι; Ποια είναι τα σχέδια της Κυβέρνησης;

Είναι χαρακτηριστική η εικόνα που υπάρχει στα τμήματα και τις κλινικές:

Στα ΤΕΠ του Νοσοκομείου η διαλογή γίνεται, παράνομα, μόνο από νοσηλευτικό προσωπικό, υπάρχουν 3 ειδικευμένοι γιατροί στα ΤΕΠ, ενώ έπρεπε να είναι 8, ενώ πλειοψηφία των γιατρών είναι ειδικευόμενοι, που χρειάζεται να λάβουν πολλές φορές αποφάσεις για δύσκολα περιστατικά, μόνοι τους. Το νοσηλευτικό προσωπικό κάνει αγώνα δρόμου για να τα βγάλει εις πέρας, ενώ ο μ.ο. αναμονής για ασθενείς ξεπερνά τις 3 ώρες.

• Στην Παθολογική παραμένουν οι τραγικές αναλογίες 2 ή 3 νοσηλευτών για 48 ασθενείς, ενώ παρόμοια είναι η κατάσταση στη Χειρουργική, στη Μικτή και στην Καρδιολογική. Οι ασθενείς δε δύναται να λάβουν την απαραίτητη φροντίδα, ενώ το προσωπικό δουλεύει κάτω απο μεγάλη πίεση.

> Το προηγούμενο διάστημα γιατροί από την Παθολογική παραιτήθηκαν, έφυγαν από

την κλινική.

• Στην κλινική covid η έλλειψη προσωπικου καλύφθηκε από νοσηλευτές της ΜΕΘ, με μετακινήσεις προσωπικού. Το επιχείρημα ότι "στη ΜΕΘ επαρκούν μπορούν να πάνε και σε άλλα τμήματα" δεν μπορούμε να το δεχτούμε. Τα τμήματα πρέπει να εξασφαλίζουν προσωπικό με βάση τις κλίνες, ανεξάρτητα του πόσοι νοσηλεύονται. Δεν είναι λύση τα μπαλώματα, οι συνεχείς μετακινήσεις. Ενας νοσηλευτής μόνος του καλύπτει 12 ασθενείς σε νυχτερινή βάρδια, στην κλινική covid, με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται.

• Στα χειρουργεία λειτουργούν οι 3 από τις 6 αίθουσες, ενώ σε λίστα αναμονής βρίσκονται πάνω από 400 τακτικά περιστατικά.

• Οι εργολάβοι στην καθαριότητα καταπατούν τα συμφωνηθέντα. Σε απογευματινή και νυχτερινή βάρδια δε τηρούν τη συμφωνία για το προσωπικό που εργάζεται. Δουλεύουν λιγότερες καθαρίστριες που πρέπει να τα βγάλουν πέρα με όλο κτίριο.

• Η διατροφή λειτουργεί με προυπολογισμό που δε ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες, όσον αφορά τα τρόφιμα και τις προμήθειες που πρέπει να πάρει, την ίδια στιγμή που οι κλίνες είναι πολύ περισσότερες. Ενώ το προσωπικό που εργάζεται

εκεί πραγματοποιεί άθλο κάτω από την υποστελέχωση.

• Το προσωπικό που δουλεύει σε Διοικητικές υπηρεσίες, ιδιαίτερα σε κάποια τμήματα, δεν προλαβαίνει να πάει ούτε για διάλειμμα. Κάτω από το φόρτο δουλειάς αναγκάζεται, παράνομα, να βρίσκεται πάνω απο 3 ώρες μπροστά στον υπολογιστή, χωρίς τα απαιτούμενα εκ του νόμου διαλείμματα. Σαν να μη φθάνει αυτό επιδιώκουν να βάλουν εργαζόμενους να μπαίνουν με τους προσωπικούς κωδικούς των γιατρών στον Ιατρικό φάκελο του ασθενούς. Η τρομοκρατία που προσπαθεί να ασκήσει η διοίκηση θα βρεί τοίχο!

Είναι ελπιδοφόρος και σημαντικός ο αγώνας που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι και ο λαός στην Κάρυστο και την Ιστιαία. Αρνούνται την προσπάθεια υποβάθμισης των παροχών υγείας, προχωρούν σε μεγάλες συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια, οργανώνουν τον αγώνα τους, με συσκέψεις και συζητήσεις. Το επόμενο διάστημα θα επιδιώξουμε συντονισμό, ήδη έχουμε αποστείλει δηλώσεις στήριξης ως Σύλλογος.

Τα Κ.Υ. πρέπει να στελεχωθούν και να λειτουργούν κατάλληλα για να αποσυμφωρήσουν τα Νοσοκομεία και να ενισχυθεί η Π.Φ.Υ. Είναι πολιτική επιλογή Κυβέρνησης – Υπουργείων η χρόνια υποβάθμιση τους, η λειτουργία τους με αυτούς τους όρους.

Η χρόνια καταπόνηση, λόγω της φύσης της εργασίας, σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση, λόγω των ελλείψεων προσωπικού, έχουν σαν αποτέλεσμα την επιβάρυνση της υγείας των συναδέλφων.

Αυτά είναι τα αποτέλεσματα της υποστελέχωσης των δημόσιων μονάδων υγείας, ώστε να εξοικονομούνται κρατικά κονδύλια, από τις περικοπές της χρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος υγείας, για επιδοτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων και ταυτόχρονα, η συνεχιζόμενη υποβάθμιση των δημόσιων μονάδων υγείας να εξασφαλίζει νέα «πελατεία» και κέρδη στις ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

- να ενισχυθεί το Νοσοκομείο Χαλκίδας με επείγουσες προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών, βοηθών θαλάμου και τραυματιοφορέων

- να μην απολυθεί κανένας συνάδελφος. Να μονιμοποιηθούν, με νομοθετική ρύθμιση, όλοι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι

• να αλλάξει ο Οργανισμός του νοσοκομείου για να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες.

ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ