MY KTEO

Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023

Δεν ξεκαθαρίζει με τις χήρες ο Γεωργιάδης - Φοβούνται το πολιτικό κόστος από τις αναδρομικές περικοπές


Μαύρες… πλερέζες έχει κατεβάσει ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης για το θέμα των συντάξεων χηρείας.

Γράφει ο Χρήστος Μέγας

Σε περίπτωσης εργασίας ή συνταξιοδότησης εξ ιδίου δικαιώματος, άλλες φορές ο ΕΦΚΑ περικόπτει στο 35% τη σύνταξη μετά την 3ετία (συνταξιούχοι δημοσίου) και άλλοτε αφήνει ίδιο το ποσοστό στο 70% του άμεσα δικαιούχου (θανόντος). Με αποτέλεσμα πολλοί δικαιούχοι σύνταξης να βρίσκονται χρεωμένοι (οφειλέτες) στο Ταμείο και μπροστά σε οικονομικό αδιέξοδο.

Επίσης, ενώ ο ν.4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου) ορίζει ότι κανείς συνταξιούχος δεν δικαιούται δεύτερα εθνική σύνταξη (413 ευρώ για 20ετή ασφάλισης και 371 για 15ετή), ωστόσο ο ΕΦΚΑ συνεχίζει και καταβάλει το τίμημα της εθνικής σύνταξης που αναλογεί (260 ευρώ για 15ετή ασφάλιση του θανόντος και 289 ευρώ για 20 έτη ασφάλισης).

Όπως είναι φυσικό, σε περίπτωση εργασίας του λήπτη σύνταξης χηρείας, πρέπει να καταβάλλεται η εθνική σύνταξη (δεν λαμβάνει άλλη παροχή από τον ΕΦΚΑ), όπως επίσης καις τις περιπτώσεις που το ανήλικο τέκνο λαμβάνει μέρος της σύνταξης του θανόντος γονέα.

«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε παρέμβει ακόμα στις συντάξεις χηρείας, θα είναι η επόμενη φάση. Όλα τα σκεφτόμαστε αλλά πρέπει να σας πω ότι αυτό είναι το μεγαλύτερο κουβάρι που υπάρχει στο Υπουργείο Εργασίας…» παραδέχεται αφοπλιστικά ο κ.Γεωργιάδης (Αντέννα).

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θέλει να λάβει δρακόντεια μέτρα, αλλά υπολογίζει το πολιτικό κόστος, Ωστόσο, είναι δική της και από ετών η ευθύνη της μη βελτίωσης της νομοθεσίας και καθολικής εφαρμογής αυτής…

Η χαλαρότητα ως προς την τήρηση της νομοθεσίας από την κυβέρνηση συνίσταται:

α) τόσο στις αδικίες που οι εν λόγω ρυθμίσεις περιλαμβάνουν (η περικοπή της σύνταξης μετά την 3ετία στο 35%, σε συνδυασμό με την αποκοπή της εθνικής σύνταξης, οδηγεί σε «συντάξεις» ακόμη και 40 ή 50 ευρώ…),

β) όσο και από το λεγόμενου πολιτικό κόστους (εν όψει των διπλών εθνικών εκλογών του περασμένου καλοκαιριού).

Ουσιαστικά η κυβερνητική ανομία, αντί για διορθώσεις και ενιαίους κανόνες για όλους τους συνταξιούχους, στόχευε σε κομματικά οφέλη…

Πρόσθετα: τον Μάρτιο του 2023 ο τότε υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδακης κατέβαλε αναδρομικά προκαταβολή επικουρικής σύνταξης από 100 ευρώ το μήνα. Για παράδειγμα 2.400 ευρώ σε όποιον είχα καταθέσει αίτηση προ δύο ετών). Έκτοτε όμως σταμάτησε η καταβολή. Γιατί, εν τω μεταξύ, έγιναν οι εκλογές. Αλλά, όπως αναμενόταν, δεν εκκαθαρίστηκαν ακόμη οι αιτήσεις χορήγησης της επικουρικής σύνταξης.

Το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει νέα νομοθετικοί παρέμβαση για τον προσεχή Φεβρουάριο του 2024 όπου, αν μέχρι τότε διευθετηθούν, θα περιλαμβάνονται:

- Η αποκοπή της δεύτερος εθνικής σύνταξης στις συντάξεις χηρείας. Ωστόσο, η εν λόγω ρύθμιση απαιτεί και αναπροσαρμογή τα ποσοστών σύνταξης λόγω θανάτου προκειμένου το τελικό ποσό των αποδοχών να μην κατρακυλήσει σε εξευτελιστικά ποσά.

- Το περιορισμό όλων των συντήξεων χηρείας στο 35% της σύνταξης του θανόντος μετά την 3ετία στις περιπτώσεις εργασίας ή συνταξιοδότησης του δικαιούχου.

- Την με δόσεις αποπληρωμή των «αχρεωστήτως» καταβληθέντων μέχρι σήμερα συντάξεων (σ.σ. στο 70% έναντι του 35%). Αν και το όλο θέμα συναντά ισχυρές αντιδράσεις καθώς αφενός θα περικοπούν οι συντάξεις στο 35% και, άφτερου, από το νέο μειωμένο ποσό θα παρακρατούνται, αναδρομικά κάθε μήνα, τα ποσά που χορηγούσε ο ΕΦΚΑ οικεία βουλήσει.

- Η αναμόρφωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχου (ΕΑΣ) καθώς λειτουργεί σαν δεύτερη φορολογία και επιβάλλεται στο σύνολο των αποδοχών εάν κάποιος δικαιούχος υπερβεί ένα συγκεκριμένο όριο μηνιαίων καταβολών.iEidiseis.gr