MY KTEO

Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023

Ψήφισμα του Δημοτικού συμβουλίου του δήμου Κύμης Αλιβερίου για την ενδεχόμενη κατάργηση του Εφετείου Εύβοιας


Το Δημοτικό συμβούλιο Κύμης Αλιβερίου ομόφωνα συντάσσεται με τον Δικηγορικό σύλλογο Χαλκίδας, τους βουλευτές της Εύβοιας, τους Επιστημονικούς , Επαγγελματικούς συλλόγους και τους φορείς που αντιδρούν στην κατάργηση του Εφετείου Εύβοιας.

Υιοθετεί πλήρως το κείμενο του ψηφίσματος του δικηγορικού συλλόγου Χαλκίδας περί εισηγήσεων-απόψεων , ακόμη και θεσμικών παραγόντων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, στα πλαίσια της επιχειρούμενης ονομαζόμενης «Αναδιάταξης- αναμόρφωσης του Δικαστικού Χάρτη», αναφορικά με την κατάργηση του Εφετείου Ευβοίας ως αυτοτελούς Εφετείου και την συγχώνευση - μετατροπή του σε μεταβατική έδρα του κατά την ως άνω φημολογία υπό σύσταση Εφετείου Στερεάς Ελλάδας ή ακόμη και την πλήρη κατάργηση του με την ίδρυση Εφετείου Στερεάς Ελλάδας και την υπαγωγή της κατά τόπον αρμοδιότητας των υποθέσεων της σημερινής περιφέρειας του στην Λαμία ή ακόμη και στην Αθήνα.

Μόλις λίγα χρόνια πριν, το 2011, το ίδιο Υπουργείο έκρινε την απόλυτη αναγκαιότητα δημιουργίας αυτοτελούς έδρας Εφετείου στην Εύβοια, διότι δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει όλη την Εύβοια η από το 2001, μεταβατική έδρα του Εφετείου Αθηνών που λειτουργούσε στην Χαλκίδα,

Η ίδρυση του Εφετείου Ευβοίας αποτέλεσε την εύλογη ικανοποίηση του δίκαιου παγίου αιτήματος του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας, αλλά και όλης της πολύπαθης κοινωνίας του νομού Ευβοίας για την ίδρυση Εφετείου στον νομό μας, το οποίο ιδρύθηκε μετά από επίπονη προσπάθεια αυτοδιοικητικών και δικηγόρων.

Μεταξύ πολλών άλλων ελήφθησαν υπόψη, η ιδιότυπη γεωμορφολογία του νομού - συμπεριλαμβανομένου της Σκύρου -, το επίμηκες σχήμα, το οποίο ελάχιστα υπολείπεται της Κρήτης, στην οποία Περιφέρεια λειτουργούν επίσης δύο Εφετεία, χωρίς ωστόσο να υφίσταται οποιαδήποτε φημολογία περί κατάργησης του ενός, καθώς και το προβληματικό και παλιό κεντρικό οδικό δίκτυο της Εύβοιας, που καθόλου δεν έχει αλλάξει μέχρι σήμερα.

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά του νομού μας δεν άλλαξαν στην πορεία αυτών των ετών, αντιθέτως μάλιστα ο πληθυσμός σε κάθε γωνιά της Εύβοιας, τον οποίο καλείται το Εφετείο Ευβοίας να εξυπηρετήσει, σημείωσε αξιόλογη αύξηση, ενώ επιπλέον από την έναρξη της λειτουργίας του το Εφετείο Ευβοίας παραμένει, σύμφωνα πάντα με τα στατιστικά στοιχεία του ίδιου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, σταθερά λειτουργικό και παραγωγικό στην διεκπεραίωση των υποθέσεων, πολιτικών και ποινικών με σκοπό την γρήγορη και απρόσκοπτη απονομής της Δικαιοσύνης, που τόσα νομοθετήματα ψηφίστηκαν για αυτήν τα τελευταία χρόνια.

Ο νομός Ευβοίας, ο πολυπληθέστερος στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, αποτελεί το 42,00% περίπου του πληθυσμού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και ο δήμος Χαλκιδέων με 109.256 κατοίκους με βάση την απογραφή του έτους 2021, είναι ο 12ος σε πληθυσμό Δήμος της Χώρας, ένας από τους ελάχιστους δήμους με αύξηση πληθυσμού κατά την τελευταία απογραφή, ο μόνος δε με αύξηση πληθυσμού στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χαλκίδας είναι σήμερα ο 11ος σε μέλη πανελλαδικά.

Το Εφετείο Ευβοίας καλύπτει στην αρμοδιότητά του την εδαφική περιφέρεια του Νομού Ευβοίας και μέρος του Νομού Βοιωτίας. Εξυπηρετεί την πρόσβαση 274.000 πολιτών στην δικαιοσύνη σε σύνολο 508.000 κατοίκων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (δηλαδή περίπου 54%).

Πέραν των κατοίκων της ίδιας της Χαλκίδας, θα πρέπει να καταστεί σαφές και κατανοητό, ότι εξυπηρετεί πολίτες απομακρυσμένων περιοχών της βόρειας και νότιας πλευράς του νομού (ο οποίος είναι ο δεύτερος νομός της χώρας σε μήκος με 680 χιλιόμετραακτογραμμής) στους οποίους μάλιστα παρέχεται ένα από τα πιο παλιά και δύσκολα οδικά  δίκτυα της Ελλάδας.

Ο όγκος των υποθέσεών του το κατατάσσει με βάση τα στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης κατά μέσο όρο στην δέκατη (10η ) με ενδέκατη (11η ) θέση σε ποινικό επίπεδο.

Η επιμέρους φημολογία περί μη κατάργησης του Εφετείου Ευβοίας και συγχώνευσης - μετατροπής του σε περιφερειακή - μεταβατική έδρα άλλου δικαστηρίου, που στην ουσία αποτελεί «προπομπό» για τη πλήρη κατάργηση του στο άμεσο μέλλον, δεν μας αποπροσανατολίζει.

Από τα παραπάνω προκύπτει σαφώς ότι καμία βάσιμη και πειστική αιτιολογία δεν υπάρχει για την φημολογούμενη κατάργηση ή συγχώνευση του Εφετείου Ευβοίας, το οποίο συνιστά σημείο αναφοράς του νομού μας, ούτε φυσικά για την κατάργηση Ειρηνοδικείων στην Εύβοια, ενώ σε ενδεχόμενη υπόνοια και μόνο υλοποίησης της φημολογίας αυτής θα είμαστε όχι μόνο απλά απέναντι, αλλά θα αντισταθούμε μέχρι τελικής πτώσεως.

ΤΟ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ στον κάθε απομακρυσμένο πολίτη μιας πολύπαθης Εύβοιας που τα τελευταία χρόνια ταλανίζεται από πλημμύρες, πυρκαγιές κ.α. και το μόνο που δεν του αξίζει είναι η κατάργηση μιας Υπηρεσίας που εξυπηρετεί την ευχερή του πρόσβαση στην ίδια την Δικαιοσύνη και αποτελεί ουσιαστικά την μόνη αυτοτελή ισάξια υπηρεσία που έχει απομείνει στην Εύβοια σε σχέση με την Λαμία.

Το εν λόγω ζήτημα είναι θέμα μείζονος σημασίας και ζωτικό, αφορά όλους τους Ευβοείς ανεξαιρέτως, από τη Βόρεια έως τη Νότια Εύβοια και την Σκύρο και δεν μπορεί να γίνει ανεκτό για μία ακόμη φορά να αντιμετωπίζονται οι Ευβοείς ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

ΖΗΤΟΥΜΕ την αυτοτελή λειτουργία του Εφετείου Εύβοιας και την διατήρηση του ως έχει, διευκολύνοντας την πρόσβαση των κατοίκων της πολύπαθης Εύβοιας στην ίδια την δικαιοσύνη

ΖΗΤΟΥΜΕ συνάντηση Του Προέδρου του δικηγορικού συλλόγου Χαλκίδας, των βουλευτών της Εύβοιας και των Δημάρχων με τον υπουργό δικαιοσύνης προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι προθέσεις του Υπουργείου για το μέλλον του Εφετείου Εύβοιας

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ξεκάθαρα πως ως Δήμος Κύμης Αλιβερίου συντασσόμαστε αμέριστα με τις προσπάθειες του δικηγορικού συλλόγου Χαλκίδας όλων των δήμων και όλων των επιστημονικών συλλόγων και επαγγελματικών φορέων της Εύβοιας για την διατήρηση του Εφετείου Εύβοιας.