MY KTEO

Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023

Επίδομα ρεύματος: Ανατροπή σε όλα - Τι ισχύει με αίτηση, πληρωμή, ποσά


Από το 2024 θα ισχύσει το επίδομα ρεύματος. Έγιναν οι επίσημες ανακοινώσεις.

Από 1η Ιανουαρίου θα ισχύσει το επίδομα ρεύματος για όσους επιλέξουν θέρμανση με ηλεκτρική ενέργεια, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που έκανε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Η στήριξη των πολιτών απέναντι στις συνέπειες της παγκόσμιας πληθωριστικής και ενεργειακής κρίσης είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για την κυβέρνηση. Θα συνεχίσουμε με ολοκληρωμένες παρεμβάσεις σε αυτή την κατεύθυνση με μέλημά μας τη στήριξη όλων των πολιτών και κυρίως των πιο ευάλωτων» ενώ έκανε ειδική αναφορά πως την Τρίτη 31 Οκτωβρίου υπογράφηκε από τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας η ΚΥΑ για την επιβολή στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας έκτακτης εισφοράς βάσει των υπερβαλλόντων εσόδων τους από τη δραστηριοποίηση εκάστου στην εχγώρια λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας».

Επίδομα ρεύματος με μεγάλες αλλαγές - Η επίσημη ανακοίνωση
Παράλληλα, ο υπουργός Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ανακοίνωνε όλες τις αλλαγές στις επιδοτήσεις και τα τιμολόγια ρεύματος και από εκεί προέκυψαν όλες οι λεπτομέρειες, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με όσα διαρρέονταν τις προηγούμενες μέρες. Το ανώτατο ποσό της ενίσχυσης για τη θέρμανση με ρεύμα θα είναι 480 ευρώ, αντί για έως 800 ευρώ που είναι το επίδομα θέρμανσης. Αφορά περίπου 1,2 εκατομμύρια καταναλωτές.

Οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν τον προσεχή Ιανουάριο και θα γίνουν όχι μέσω ειδικής πλατφόρμας του gov.gr, αλλά μέσω πλατφόρμας της ΑΑΔΕ.

Για κάθε τέκνο θα ισχύει 20% προσαύξηση στα ποσά, ενώ τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα είναι ενιαία και μάλιστα προσαυξημένα (στο εισόδημα) για οικογένειες με παιδιά. Θα είναι επίσης τα ίδια με όσα ισχύουν για το επίδομα θέρμανσης με πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άλλα καύσιμα.

Το τοπίο αλλάζει και στην πληρωμή, αφού το επίδομα ρεύματος δεν θα μπει στον πρώτο γύρο πληρωμών τον Δεκέμβριο του 2023, όπως θα γίνει με το πετρέλαιο θέρμανσης, μιας και πάει για τη νέα χρονιά.

Υπενθυμίζεται ότι θα καλύψει το διάστημα από 1η Ιανουαρίου 2024 μέχρι το τέλος Απριλίου 2024.

Επίδομα ρεύματος: Τα εισοδηματικά κριτήρια - Οι δικαιούχοι
Σημειώνεται ότι τα κριτήρια για τους δικαιούχους είναι τα ίδια με το επίδομα θέρμανσης.

Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, ανέρχεται:
  • Έως 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει
  • Έως 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα.
Για κάθε τέκνο, το εισόδημα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ.
  • Για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται έως 29.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο. Στο ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν περιλαμβάνεται το εισόδημα εκείνο, το οποίο αθροιστικά απαλλάσσεται από το φόρο εισοδήματος και από την εισφορά αλληλεγγύης.
  • Για ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα, τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτωμένων, κατά τον ν. 4172/2013 τέκνων, δεν υπερβαίνουν το ποσό των 80.000 ευρώ.
Για τον προσδιορισμό της οικογενειακής κατάστασης, του αριθμού των τέκνων, καθώς και των εισοδηματικών κριτηρίων, χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, του φορολογικού έτους 2022, όπως έχει διαμορφωθεί κατά τη δημοσίευση της παρούσας. Αν οι σύζυγοι ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης υποβάλλουν χωριστή δήλωση λαμβάνεται ο μεγαλύτερος εκ του αριθμού των τέκνων που έχει δηλωθεί σε μια εκ των δύο δηλώσεων.

Τα περιουσιακά κριτήρια ορίζονται ως εξής:

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2023, υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενων τέκνων, που αναγράφονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, του φορολογικού έτους 2022, να μην υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των 300.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Τα νέα τιμολόγια ρεύματος από το 2024
Οι κατηγορίες των τιμολογίων από 1/1/2024 είναι τα εξής:
  • Μπλε: Σταθερή τιμή
  • Πράσινα: Ειδικό κοινό τιμολόγιο
  • Κίτρινα: Κυμαινόμενα
  • Πορτοκαλί: Δυναμικά


iEidiseis.gr