MY KTEO

Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023

Δικαστές και εισαγγελείς: Σημείο τριβής με την κυβέρνηση η κατάργηση Εφετείων


Διαφωνούν με επικείμενες τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα οι δικαστές και οι εισαγγελείς.

Σημείο τριβής μεταξύ κυβέρνησης, δικαστών, εισαγγελέων και δικηγόρων αποτελεί ο νέος δικαστικός χάρτης και οι επικείμενες τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα, που προωθεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Αυτό διαφάνηκε στην σημερινή Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, όπου τα βασικά θέματα, τα οποία μονοπώλησαν το στάδιο των χαιρετισμών ήταν οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που βρίσκονται σε διαβούλευση, καθώς και ο νέος Δικαστικός Χάρτης, που προωθεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης, βασιζόμενο στο πόρισμα της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Φλωρίδης: Αιχμές για τη συμμετοχή δικηγόρων στις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές
Στην αρχή του χαιρετισμού του ο κ. Φλωρίδης αναφέρθηκε στις μεγάλες καθυστερήσεις απονομής της Δικαιοσύνης, που κατατάσσουν τη χώρα μας στην 147η θέση διεθνώς και σε αντιπαραβολή απαρίθμησε στα προνόμια, που συμφωνήθηκε να δοθούν στους δικαστές, άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του.

Παράλληλα ο κ.Φλωρίδης αναφερόμενος στην κριτική και τις αντιδράσεις, που δέχτηκε για το ότι δεν υπήρξε νομοπαρασκευστική επιτροπή, για τους νέους Ποινικούς Κώδικες, άφησε αιχμές κατά " μεγάλων δικηγορικών γραφείων, που μετείχαν σε νομοπαρασκευαστικές και νομοθετούσαν για τους πελάτες τους και πρόσθεσε: «Δεν θα μασήσω τα λόγια μου. Ε ναι, δεν θα υπάρξει στο υπουργείο Δικαιοσύνης καμία νομοπαρασκευαστική επιτροπή, ώστε δικηγόροι να νομοθετούν για τους πελάτες τους. Υπήρχαν μέλη νομοπαρασκευαστικών επιτροπών οι οποίοι είναι δικηγόροι, που έχουν μεγάλα δικηγορικά γραφεία».

Στην αρχή της ομιλίας του ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, αναφέρθηκε στις καθυστερήσεις απονομής της Δικαιοσύνης, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας κατατάσσεται στην 147η παγκόσμια θέση στο θέμα των καθυστερήσεων, κάτι που έχει ανάψει «κόκκινο φωτάκι» στους ξένους επενδυτές, ενώ επισήμανε ότι η Κυβέρνηση ικανοποίησε τέσσερα βασικά αιτήματα της ΕΔΕ.

Παράλληλα, ο κ. Φλωρίδης άφησε αιχμές για τη συμμετοχή, κατά το πρόσφατο παρελθόν, δικηγόρων στις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές που νομοθετούσαν για τους πελάτες τους.

Ειδικότερα, ο κ. Φλωρίδης κατά τις εργασίες της γενικής συνέλευσης της ΕΔΕ ανέφερε ότι όταν ανέλαβα υπουργός, η Ένωση έθεσε τέσσερα θέματα. Το ένα αφορούσε την καθυστέρηση αύξησης τριών επιδομάτων των δικαστών, κάτι που προβλέπεται στο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί και η αναπροσαρμογή των επιδομάτων θα γίνει από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Το δεύτερο ήταν η ανάγκη να προσφεύγουν στην Ολομέλειά του Αρείου Πάγου όσοι δικαστές παραλείπονται κατά τις προαγωγές από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο και το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την επαναφορά της παλαιάς διάταξη, έτσι ώστε να έχουν δικαίωμα προσφυγής και ήδη περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο.

Το τρίτο αίτημα αφορούσε την κατάργηση της διάταξης εκείνης για την κατανομή υποθέσεων/ύλης 1 έως 5 μεταξύ των δικαστών, διάταξη η οποία απαλείφθηκε και μάλιστα εγκρίθηκε από το υπουργικό.

Το τέταρτο ήταν η υπόσχεση ότι οποιαδήποτε πρωτοβουλία για νομοθετικές ρυθμίσεις θα υπήρχε γνωστοποίηση όλου του υλικού και των προτάσεων προκειμένου να ξεκινήσει ένας διάλογος.

Στο ζήτημα του δικαστικού χάρτη, σημείωσε ο κ. Φλωρίδης, υπάρχουν δύο κείμενα, το κείμενο της επιτροπής εργασίας και της Παγκόσμιας Τράπεζας που μόλις έφτασαν στο υπουργείο Δικαιοσύνης, διαβιβάστηκαν στην ΕΔΕ. Και η όποια προσπάθεια θα γίνει μέσα από διάλογο για να εκφραστούν όλοι και να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Πρέπει να διευκρινιστεί ότι δεν υπάρχει τίποτα δεδομένο, ούτε υπάρχει περίπτωση να μην ακουστούν οι απόψεις όλων. Φυσικά, έχει απόψεις και η κυβέρνηση η οποία έχει και την πρωτοβουλία της νομοθετικής ρύθμισης, προσέθεσε ο κ. Φλωρίδης.

Ακόμη, ο κ. Φλωρίδης αναφέρθηκε στις καθυστερήσεις απονομής της Δικαιοσύνης, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας κατατάσσεται στην 147η παγκόσμια θέση στο θέμα των καθυστερήσεων, κάτι που έχει ανάψει «κόκκινο φωτάκι» στους ξένους επενδυτές οι οποίοι τα πρώτα που κοιτούν είναι αν υπάρχει πολιτική σταθερότητα σε μια χώρα και το πως λειτουργεί η δικαιοσύνη. Το 147 δεν είναι ένα απλό νούμερο, είναι κάτι που αφορά όλους μας και το μέλλον των παιδιών μας, προσέθεσε ο κ. Φλωρίδης.

Στενιώτη: Το τελευταίο διάστημα βιώνουμε γενικευμένη αμφισβήτηση των λειτουργών και συλλειτουργών της χώρας
Το λόγο πήρε η Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Μαργαρίτα Στενιώτη.

Η πρόεδρος της ΕΔΕ Μαργαρίτα Στενιώτη, τάχθηκε κατ΄ αρχάς υπέρ των επικείμενων μεταρρυθμίσεων, αλλά ωστόσο άσκησε κριτική των τροποποιήσεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και τονισε

«Το τελευταίο διάστημα βιώνουμε γενικευμένη αμφισβήτηση των λειτουργών και συλλειτουργών της χώρας» ανέφερε η κυρία Στενιώτη και προσέθεσε ότι η δικαιοσύνη χαρακτηρίζεται από χρονίζοντα προβλήματα, από υποστελέχωση δικαστικών υπαλλήλων, υποχρηματοδότηση, έλλειψη υποδομών και έλλειψη ψηφιοποίησης.

Ωστόσο, η κυρία Στενιώτη, εξέφρασε το ερώτημα, μήπως η έβδομη τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα μετά το 2019 αντιβαίνει στις αρχές της καλής νομοθέτησης και αποδεικνύονται τα ελλείμματα νομοπαρασκευαστικής επιτροπής στη χώρα μας και προσέθεσε, ότι η έννομη τάξη εμπλουτίζεται κυρίως για λόγους επικοινωνιακούς δίχως να αναζητούν τα αίτια και υπακούοντας στα κελεύσματα του κοινού περί δικαίου αισθήματος που έχει γίνει άτυπη λαϊκή δικαιοσύνη.

Αναφερόμενη στο νέο δικαστικό χάρτη, που έχει προγραμματίσει η Κυβέρνηση, η πρόεδρός της ΕΔΕ, ανάφερε ότι η κατάργηση των Πρωτοδικείων και Εφετείων δεν ενδείκνυται σε μια νησιωτική χώρα. Στις προθέσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι η κατάργηση 5 Εφετείων, μεταξύ αυτών είναι τα Εφετείο Κρήτης και Δωδεκανήσων. Η απόλυτη πρόσβαση του πολίτη στη δικαιοσύνη είναι συνταγματικό δικαίωμα του, επισήμανε η κυρία Στενιώτη.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ενοποίηση του πρώτου βαθμού και στον ρόλο του ειρηνοδίκη. Η τύχη των ειρηνοδικείων στη χώρα μας γνώρισε ποικίλη νομοθετική αντιμετώπιση. Η συζήτηση για ενοποίηση είχε γίνει και στο παρελθόν. Η προσπάθεια αυτή απέτυχε το 1998 γίνει και στο παρελθόν. Η προσπάθεια αυτή απέτυχε το 1998.

Θεωρούμε αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία της δικαιοσύνης τη διατήρηση των Ειρηνοδικείων. Προτείνουμε πολυδυναμικά μητροπολιτικά ειρηνοδικεία, αύξηση των δικαστικών επιδομάτων -που πετύχαμε με διαπραγμάτευση και οι έξι δικαστικές ενώσεις - την αυτοτέλεια των δικαστηρίων και την ανακατανομή οργανικών θέσεων.

Κλείνοντας, η κυρία Στενιώτη δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η εκτελεστική εξουσία αντιμετωπίζει τη δικαιοσύνη ως το φτωχό συγγενή και είναι αναγκαίο στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση να θεσπιστεί η οικονομική αυτοτέλεια της δικαιοσύνης και ένας αυτοτελής οικονομικός προϋπολογισμός.

Κλάπα: Δυσανάλογη κατανομή εργασίας μεταξύ των δικαστηρίων
Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Iωάννα Κλάπα εμφανίστηκε σύμφωνη με τις μεταρρυθμίσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Πρέπει να μεταρρυθμιστεί η δικαιοσύνη και μάλιστα ευρέως ανέφερε κατά τον σύντομο χαιρετισμός της, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα.

Αναφερόμενη στην επικείμενη αλλαγή του δικαστικού χάρτη της χώρας η κυρία Κλάπα, ανέφερε ότι υπάρχει δυσανάλογη κατανομή εργασίας μεταξύ των δικαστηρίων και ο ισχύων δικαστικός χάρτης δεν αντιστοιχεί στις σημερινές ανάγκες, καθώς πολλές φορές δεν είναι εφικτή ούτε η λειτουργία ενός δικαστηρίου λόγω απουσίας δικαστών. Και προσέθεσε ότι για τις επικείμενες αλλαγές απαιτείται ανταλλαγή απόψεων όλων των ενδιαφερομένων.

Αδειλίνη: Επιφυλάξεις για την ενσωμάτωση των Ειρηνοδικείων στα Πρωτοδικεία
Επιφυλάξεις, για την ενσωμάτωση των Ειρηνοδικείων στα Πρωτοδικεία εξέφρασε στην ομιλία της στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων η Εισαγγελέας Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, χαρακτηρίζοντας την μάλιστα "βεβιασμένη".

Η κ. Αδειλίνη εμφανίστηκε σύμφωνη με τις υπόλοιπες αλλαγές, που προωθεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης, για τους νέους Ποινικούς Κώδικες, για την ενσωμάτωση των Ειρηνοδικών στους Πρωτοδικεία ήταν αντίθετη και μάλιστα το εξέφρασε πολύ χαρακτηριστικά λέγοντας: "Η ενσωμάτωση μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά και ιδίως στο Πρωτοδικείο της Αθήνας, όπου μπορεί να δημιουργήσει ένα Πρωτοδικείο - τέρας, με την τριχιτόμηση του, με την οποία διαφωνούν και οι δικηγόροι και δικαίως ..".

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, χαρακτήρισε σοβαρές τομές, μερικές από τις προτεινόμενες ρυθμίσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ τάχθηκε υπέρ και των νέων διατάξεων για κατάργηση των πολυμελών συνθέσεων στα δικαστήρια του πρώτου και του δεύτερου βαθμού.

Σε ό,τι αφορά την ενοποίηση και την ένταξη των Ειρηνοδικών στην ποινική και πολιτική δικαιοσύνη, εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις και τόνισε ότι η όποια μεταβολή για νέο δικαστικό χάρτη απαιτεί συναινέσεις.

Παράλληλα, η κυρία Αδειλίνη, εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να υπάρξει και ευρεία αποποινικοποίηση των ήσσονος σημασίας αδικημάτων, προκειμένου να μειωθεί ο τεράστιος όγκος των ποινικών υποθέσεων. Παράλληλα, χαρακτήρισε θετική την επαναφορά της αυτεπάγγελτης δίωξης για το αδίκημα της απιστίας των τραπεζικών στελεχών και υπενθύμισε τις αλλεπάλληλες αναιρέσεις που είχε ασκήσει ο προκάτοχος της πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλιώτας επί του θέματος αυτού, οι οποίες δεν ευδοκίμησαν.

Η κ. Αδειλίνη εμφανίστηκε σύμφωνη με τις υπόλοιπες αλλαγές, που προωθεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης, για τους νέους Ποινικούς Κώδικες, για την ενσωμάτωση των Ειρηνοδικών στους Πρωτοδικεία ήταν αντίθετη και μάλιστα το εξέφρασε πολύ χαρακτηριστικά λέγοντας: "Η ενσωμάτωση μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά και ιδίως στο Πρωτοδικείο της Αθήνας, όπου μπορεί να δημιουργήσει ένα Πρωτοδικείο - τέρας, με την τριχιτόμηση του, με την οποία διαφωνούν και οι δικηγόροι και δικαίως".

Βερβεσός: Ζούμε σε μια ταραγμένη εποχή
Απαντώντας στον Υπουργό Δικαιοσύνης, ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας Δημήτρης Βερβεσός, ανέβασε τους τόνους, ενώ τόνισε: "Ζούμε σε μια ταραγμένη εποχή. Είχα σκοπό να ξεκινήσω αλλιώς, αλλά μετά από οσα ειπε ο Υπουργός, η συζήτηση αποκτά ενδιαφέρον. Οφείλουμε να καλλιεργούμε συγκλίσεις. Εμείς οι δικηγόροι βρισκόμαστε σε δύσκολη συγκυρία, ενόψει του φορολογικού νομοσχεδίου. Σταθήκαμε στο πλευρό των δικαστών σε όλες τις μισθολογικές διεκδικήσεις τους. Σταθήκαμε δίπλα σας και στην απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όχι για άλλο λόγο, αλλά επειδή το οφείλαμε στον εαυτό μας.

Είναι ντροπή να μιλάει ο Υπουργός Δικαιοσύνης για κυβερνώσα Δικαιοσύνη. Εμείς θέλουμε ανεξάρτητη Δικαιοσύνης.

Σας καλούμε να είστε στο πλευρό μας.

Για μας το θέμα του φορολογικού νομοσχεδίου δεν είναι συντεχνιακό, αλλά είναι θέμα κράτους δικαίου.

Η εχθρική πολιτική της Κυβέρνησης καταργεί το δικαίωμα της δικαστικής προστασίας των πολιτών, το οποίο υλοποιείται μέσα από το δικηγόρο.

Δεν θέλω να θυμήσω την υπόθεση των υποκλοπών ή της αντικατάστασης των μελών της ΑΔΑΕ, για τις οποίες έχουμε προσφύγει στο ΣτΕ. Έχουμε πρόβλημα κράτους δικαίου στη χώρα μας.

Για το Δικαστικό Χάρτη ακόμη δεν έχουν σβήσει από τα αυτιά μου όσα είχε πει ο Υπουργός στο συνέδριο στη Χίο, όπου είχαμε συμφωνήσει, για την ανάγκη των οργανικών θέσεων με ανακατανομή χωρίς την κατάργηση των πέντε Εφετείων.

Εμείς δεν έχουμε δει το πόρισμα της Παγκόσμιας Τράπεζας. Δεν υπαγορεύτηκε το πόρισμα από εδαφικά, πληθυσμιακά, γεωγραφικά κριτήρια.

Ο υπουργός μίλησε για κατάργηση των νομοπαρασκευαστικών επίτροπων. Συμφωνούμε να τις πούμε ομάδες εργασίας. Αλλά όπως και να τις πούνε, μπορούν να λείπουν δικηγόροι;

Εμείς προτιμούνε να είναι στις επιτροπές του καθηγητές, παρά μυστικοσύμβουλοι του Υπουργείου, με παρουσία στα πρωινάδικα.

Η Κυβέρνηση περιφρονεί την κρίση σας, που δεν σας αφήνει να αποφασίζετε ποιοι θα πηγαίνουν φυλακή και ποιοι όχι.

Είναι παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας, το να πηγαίνει κάποιος φυλακή ενώ δεν έχει καταδικαστεί τελεσίδικα".

Πόσο καιρό θα είμαστε όμηροι της άποψης, ότι, η αυστηροποίηση των ποινών είναι η Λυδία λίθος. Τις φθάσαμε στο απώτερο όριο τις ποινές. Και τι άλλαξε; Σταμάτησαν οι γυναικοντονιες, η οπαδική βία; Ή, η νεανική βία;".

Χαιρετισμούς απεύθυναν στη Γενική Συνέλευση της ΕνΔΕ ο Β' Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γεωργαντάς και εκπρόσωποι όλων των κομμάτων.

Στη συνέχεια βραβεύτηκαν παιδιά δικαστών, που εισήχθησαν σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
iEidiseis.gr