MY KTEO

Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023

Μπλοκάκια: Πληρώνουν το φορολογικό απουσία συνδικαλιστών και… κομμάτων


Οι έντονες αντιδράσεις των ελευθέρων επαγγελματιών για την οριζόντια φορολόγηση με τεκμαρτό… κέρδος 10.920 ευρώ οδήγησαν στη μισή εφαρμογή της προεκλογικής δέσμευσης της κυβέρνησης για κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος.

Γράφει ο Χρήστος Μέγας

Πλέον, σαν γλυκαντικό για τους παραπάνω φόρους που θα καταβάλουν -αναδρομικά για το 2023- οι ελεύθεροι επαγγελματίες, το υπουργείο Οικονομικών δέχθηκε να μειωθεί στο ήμισυ το Τέλος Επιτηδεύματος. Αυτό για το οποίο έχει δεσμευτεί προεκλογικά να καταργήσει ο κ.Μητσοτάκης.

Για όλους θα ισχύσει αυτό, εκτός από τους χαμηλόμισθους -κατά κανόνα-, που αναζητούν συμπλήρωμα εισοδήματος και εργασία, αναγκαστικά, με «μπλοκάκι». Όσων έχουν μεν μια σταθερή απασχόληση, ας πούμε εξαρτημένη σχέση παρτ τάιμ σε ένα φροντιστήριο και παραδίδουν μαθήματα κατ οίκον. Ή εργάζονται με πλήρη απασχόληση σε ένα Φυσικοθεραπευτήριο και, παράλληλα, κάνουν φυσικοθεραπείες κατ οίκον ή κατά περίπτωση σε άλλο Κέντρο Αποκατάστασης.

Σε αυτές τις περιπτώσεις όχι μόνο διατηρείται ολόκληρο το Τέλος Επιτηδεύματος (π.χ. 650 ευρώ το χρόνο ανεξαρτήτως κέρδους, αδιάφορο από τον τζίρο κάθε επαγγελματία), αλλά και τα καθαρά εισοδήματα φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών!

Ευμετάβλητη φορολογική… φύση
Συγκεκριμένα:
Ένας ελεύθερος επαγγελματίας, ναι μεν φορολογείται από το πρώτο ευρώ, αλλά με συντελεστή 9% και 22% για πάνω από τις 10.000 ευρώ καθαρά το χρόνο και η φορολογική κλίμακα εξαντλούνται σε αυτό το ποσοστό.

Παράλληλα από φέτος μειώνεται στο ήμισυ το Τέλος Επιτηδεύματος. Δηλαδή θα πληρώσει παραπάνω τεκμαρτό φόρο (οριζόντιο μέτρο), αλλά θα έχει όφελος 325 ευρώ από το Τέλος.

Ο μισθωτός που ασκεί και ελεύθερο επάγγελμα φορολογείται για αυτά τα έσοδα από την δεύτερη απασχόληση απευθείας με 22% (σ.σ. στο βαθμό που τα πρώτα 10.000 ευρώ προχέονται από την μισθωτή απασχόληση, αλλά η κλίμακά του δεν εξαντλείται εκεί. Επειδή έχει σαν υπόστρωμα (από κάτω) τα εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες, τα καθαρά έσοδα υπολογίζονται όλα σαν έσοδα από… εξαρτημένη εργασία και πηγαίνουν στον φορολογικό συντελεστή του μισθωτού, ακόμη και του 42%!

Δηλαδή, την στιγμή που η Πολιτεία φορολογεί τον ελεύθερο επαγγελματία με την υψηλότερη κλίμακα του μισθωτού, όχι μόνο δεν τον εξαιρεί από το Τέλος Επιτηδεύματος (σ.σ. που βαρύνουν, κακώς κάκιστα, αλλά βαρύνουν μόνο τους ελεύθερους επαγγελματίες), αλλά δεν το μειώνει καν κατά 50%...

Τούτων δοθέντων οι φορολογικές αρχές και η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσουν:
α/όσοι μισθωτοί ασκούν και ελεύθερο επάγγελμα, είτε είναι μισθωτοί και πληρώνουν φόρο για όλα τα εισοδήματα (και από τα ελευθέρια επαγγέλματα) μέχρι 42%, άρα δεν πρέπει να επιβαρύνονται καν με το Τέλος,
β/είτε είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, άρα θα πληρώνουν φόρο (για τα έσοδα σαν επαγγελματίες) μέχρι 22% και θα υπόκεινται και στο μισό Τέλος…

Δεν μπορεί με το πρόσχημα του αφορολογήτου που έχουν ως μισθωτοί (έως 616 ευρώ το μήνα καθαρά) και να φορολογούνται έως 42% σαν μισθωτοί και, ταυτόχρονα, να θεωρούνται… σκληροί ελεύθεροι επαγγελματίες και δεν δικαιούνται καν έκπτωση στο Τέλος Επιτηδεύματος!

Τόσο ευμετάβλητη είναι η φορολογική δικαιοσύνη μας;

Είναι η μοίρα φαίνεται των νέων που έχουν μια κακοπληρωμένη σχέση εξαρτημένης εργασίας με αποδοχές κάτω του ορίου της απόλυτης φτώχειας (π.χ. καθηγητής σε φροντιστήριο) και θέλουν νόμιμα να συμπληρώσουν το οικογενειακό τους εισόδημα (παραδίδοντας ιδιαίτερα μαθήματα).

Είναι δηλαδή η μοίρα όσων δεν έχουν ισχυρή συνδικαλιστική εκπροσώπηση (όπως Γιατροί, Δικηγόροι, Ταξί κ.α.), ενώ παράλληλα περνούν κάτω από τα ραντάρ των κομματικών συστημάτων…




iEidiseis.gr