MY KTEO

Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023

Με «συνταγή Θάτσερ» ο Μητσοτάκης - Σκέψεις για «λουκέτο» μέχρι νεωτέρας στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο


Κρίσιμη σύσκεψη στο Μαξίμου για δραστικές αποφάσεις απέναντι στο φαινόμενο της οπαδικής βίας.

Με «συνταγή Θάτσερ» είναι πολύ πιθανό να κινηθεί ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, για τα δραματικά γεγονότα που συμβαίνουν στον ελληνικό αθλητισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες της τελευταίας στιγμής, ο Κ. Μητσοτάκης εξετάζει το ενδεχόμενο να μπει «λουκέτο» σε όλες τις εκδηλώσεις του επαγγελματικού αθλητισμού (ποδόσφαιρο, βόλεϊ κ.λπ.) μέχρι νεωτέρας, με στόχο όλοι οι υπεύθυνοι να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την πάταξη της οπαδικής βίας.

Το θέμα συζητείται τώρα στο Μέγαρο Μαξίμου στην υπουργική σύσκεψη υπό τον Κ. Μητσοτάκη και οι οριστικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν στη συνέχεια.

Από το σημείο …μηδέν ξεκινάει για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση στο ζήτημα της οπαδικής βίας, η οποία παρά τα αλλεπάλληλα μέτρα που κατά καιρούς λαμβάνονται και τη ρητή δέσμευση του Κ. Μητσοτάκη ότι θα παταχθεί στη ρίζα της, δεν κάμπτεται.

Στη σημερινή διυπουργική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, στη σκιά των επεισοδίων που σημειώθηκαν στον αγώνα βόλεϊ Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού την Πέμπτη το βράδυ και είχαν ως αποτέλεσμα τον βαρύ τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού από ναυτική φωτοβολίδα, ο οποίος συνεχίζει να δίνει μάχη για τη ζωή του, θα εξεταστούν όλα τα σενάρια, ακόμα και τα πιο ακραία όπως αυτά της αναβολής του πρωταθλήματος.

Το κλίμα στην κυβέρνηση είναι βαρύ καθώς το πρόσφατο χτύπημα προστέθηκε σε μια σειρά αιματηρών επεισοδίων οπαδικής βίας, με αποκοκρύφωμα τη δολοφονία του 29χρονου φίλαθλου της ΑΕΚ, Μιχ. Κατσουρή, τον περασμένο Αύγουστο από ναζί χούλιγκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια και ο πρωθυπουργός, επιστρέφοντας από τη Χάγη, θα κληθεί να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τα επόμενα βήματα.

Στο τραπέζι έχουν πέσει πολλά σενάρια και προτάσεις ενώ, από χθες το βράδυ, πληροφορίες μιλούν ακόμα και για διακοπή του πρωταθλήματος. Πρόκειται, ωστόσο, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, για μία δύσκολη και σύνθετη απόφαση, διότι αν ο Κ. Μητσοτάκης κάνει αποδεκτή την πρόταση, τότε θα πρέπει να λάβει υπόψη του και τα ελληνικά παιχνίδια που περιλαμβάνονται στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και τις συνέπειες που θα προκληθούν. «Ο πρωθυπουργός δεν λαμβάνει αποφάσεις εν θερμώ. Θα ζυγίσει τα πράγματα και θα λάβει τις αποφάσεις του» σημειώνουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη.

Παρότι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, λόγω και της απουσίας του στο εξωτερικό, δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του, πολλοί στην κυβέρνηση θεωρούν πιο πιθανό να διεξαχθούν κανονικά τα ευρωπαϊκά παιχνίδια στο ποδόσφαιρο, αλλά και στο μπάσκετ και στα υπόλοιπα σπορ, ενδεχομένως, όμως, κεκλεισμένων των θυρών.

Αυτό το οποίο προεξοφλούν οι περισσότεροι είναι ότι η κυβέρνηση δεν θα αποδεχθεί το αίτημα των συνδικαλιστικών οργάνων των αστυνομικών να αποσυρθεί η ΕΛ.ΑΣ. από τα γήπεδα. «Δεν έχει καμία λογική, καμία βάση. Και, δυστυχώς, το ακούμε, κυρίως από τον χώρο της ευρύτερης Αριστεράς, για πάρα πολλά χρόνια, ότι δεν φταίνε, δηλαδή, αυτοί που σπάνε τα πανεπιστήμια ή αντίστοιχα τα γήπεδα, φταίει η Αστυνομία που βρίσκεται εκεί» δήλωσε χθες χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, αποσαφηνίζοντας ότι η Αστυνομία πρέπει να παραβρίσκεται και σε αυτούς τους χώρους για να καταστέλλει εγκληματικές συμπεριφορές.

Στην κυβερνητική σύσκεψη θα πάρουν μέρος οι υπουργοί Γ. Οικονόμου (Προστασίας του Πολίτη), Γ. Φλωρίδης (Δικαιοσύνης), Γ. Βρούτσης (Αθλητισμού), Στ. Παπασταύρου και Α. Σκέρτσος (Επικρατείας) και ο Γ. Μπρατάκος (υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ) και, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, θα συζητήσουν διεξοδικά για τις πρόσφατες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τις πιθανές προσθήκες που θα μπορούσαν να υπάρξουν. Αναλυτική συζήτηση αναμένεται να γίνει και για το επιχειρησιακό πλαίσιο δράσης της Ελληνικής Αστυνομίας στα αθλητικά γεγονότα όπως, επίσης, και για το ενδεχόμενο περαιτέρω ελέγχων σε Συνδέσμους.iEidiseis.gr