MY KTEO

Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024

4 Φεβρουαρίου Παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου


Γράφουν οι Ευστράτιος Πατσούρης και Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης

Ο καρκίνος αποτελεί μαζί με τα καρδιαγγειακά νοσήματα την συχνότερη αιτία πρόωρου θανάτου στον

κόσμο. Υπολογίζεται ότι περίπου 20.000.000 νέα κρούσματα και 10.000.000 θάνατοι από καρκίνο λαμβάνουν χώρα ετησίως παγκοσμίως. Ένας στους δυο ανθρώπους θα αναπτύξει κάποια μορφή καρκίνου στη ζωή του με τις πιθανότητες να κυμαίνονται στο 40% για τους άνδρες και 38% για τις γυναίκες.

Με την επανάσταση των τελευταίων δεκαετιών στον τομέα των Βιοϊατρικών επιστημών, μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής του DNA του ανθρώπου, έχει αρχίσει η ενσωμάτωση των δεδομένων της μοριακής βιολογίας στην καθημερινή κλινική πράξη: στη διάγνωση, στη θεραπεία και στην ακριβέστερη διερεύνηση και κατανόηση των αιτιοπαθολογικών και επιγενετικών μηχανισμών των νοσημάτων κυρίως δε των κακοήθων επεξεργασιών.

Μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των ηθικών διαστάσεων, άρχισε επίσης η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στις ιατρικές υπηρεσίες σε πολυποίκιλα επίπεδα. Συγκεκριμένα στην ογκολογία επιτυγχάνεται μεγαλύτερη ακρίβεια στην διάκριση μορφών κακοήθων επεξεργασιών με βελτιστοποίηση της διάγνωσης και της θεραπείας. Η εποχή της εξατομικευμένης ιατρικής ακρίβειας και στοχευμένης θεραπείας στα κακοήθη νοσήματα έχει ήδη αρχίσει με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Παρά τις εκπληκτικές προόδους που έχουν επιτευχθεί στην θεραπευτική καταπολέμηση του καρκίνου, η πρόληψη παραμένει βασική και αποτελεσματική παράμετρος αντιμετώπισης του. Η πρόληψη των κακοήθων νοσημάτων αποτελεί και το κύριο επιστημονικό πεδίο δραστηριοτήτων του Ινστιτούτου Γ.Ν. Παπανικολάου με έδρα την Κύμη Ευβοίας. Στα πλαίσια αυτά προγραμματίζονται και διενεργούνται ενημερωτικές εκδηλώσεις και επιστημονικές ημερίδες με την συνεργασία και συμμετοχή Πανεπιστημιακών και άλλων ιατρικών φορέων (ΕΚΠΑ, Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα Κω) τους τοπικούς φορείς, ιατρικούς συλλόγους και νοσοκομεία. Συμμετέχουν φυσικά οι τοπικές αυτοδιοικήσεις όλων των βαθμίδων.

            Ευστράτιος Πατσούρης

Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ

Πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής

Του Ινστιτούτου Γ.Ν. Παπανικολάου

 

 Dr. Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης

 Συνταξιούχος Ιατρός ΕΣΥ

πρ. Δήμαρχος Σκύρου 2003-2014