MY KTEO

Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024

Δικαστές έτοιμοι για "κινητοποιήσεις": Χαρακτηρίζουν "διχαστικό" το νέο δικαστικό χάρτη, ετοιμάζουν κινητοποιήσεις


Δημοψήφισμα, αποχές και δικαστικές προσφυγές ετοιμάζουν οι δικαστές αντιδρώντας στην ενοποίηση Ειρηνοδικείων-Πρωτοδικείων, ως βασική έκφραση του κυβερνητικού σχεδίου για τον αποκαλούμενο νέο δικαστικό χάρτη. Η μεγαλύτερη συνδικαλιστική ένωση των δικαστών, η Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων εξήγγειλε ήδη δημοψήφισμα μεταξύ των μελών της και οι δικαστές φέρονται αποφασισμένοι να κλιμακώσουν ακόμα και με κινητοποιήσεις (αποχές ) αλλά και προσφυγή στα δικαστήρια προβάλλοντας ζητήματα αντισυνταγματικότητας. "Είναι διχαστικός όχι δικαστικός χάρτης”, λέει ανώτατη δικαστική πηγή, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως "ελάχιστοι δικαστές εκφράζουν θετική άποψη καθώς η πλειοψηφία έχει σφοδρές αντιρρήσεις” ενώ παράλληλα "η πιο ριζική μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη γίνεται με πρόχειρο και βιαστικό τρόπο και χωρίς διαβούλευση”. Τo νομοσχέδιο εγκρίθηκε ήδη από το Υπουργικό Συμβούλιο και μάλιστα χθες στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά:

"...Ακόμη πιο κρίσιμη είναι η μεταρρύθμιση για τη δραστική αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη με την ενοποίηση των Ειρηνοδικείων και των Πρωτοδικείων που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο την Τετάρτη. Ο στόχος της απλός: η γρήγορη απονομή δικαιοσύνης, αφού πρόκειται για μια μεγάλη τομή που θα συμβάλλει καθοριστικά στην ταχύτερη έκδοση των δικαστικών αποφάσεων. Και αυτό είναι σημαντικό γιατί, ενώ δεν υστερούμε σε αριθμό δικαστών έναντι της υπόλοιπης Ευρώπης, εδώ η εκδίκαση των υποθέσεων απαιτεί τετραπλάσιο και πενταπλάσιο χρόνο. Μερικές φορές περνούν τέσσερα, πέντε, επτά, οκτώ ακόμη και δέκα χρόνια για να τελειώσει δικαστικά μια υπόθεση -και αυτό πρακτικά ισοδυναμεί με αρνησιδικία. Οι αλλαγές αυτές λοιπόν έχουν εξασφαλισμένους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα υλοποιηθούν με την τεχνική βοήθεια της Παγκόσμιας Τράπεζας”.

Αντισυνταγματικότητες
Οι δικαστές είναι εμφανώς ενοχλημένοι γιατί όπως λένε δεν κλήθηκαν σε διαβούλευση, αλλά συναντήθηκαν 3 φορές με την ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, τις δυο όταν έσπευσαν οι ίδιοι στο Υπουργείο χωρίς ραντεβού για να ενημερωθούν. Θεωρούν δε ότι υπάρχει, πέραν των άλλων, πρόβλημα συνταγματικότητας στη δημιουργία ξεχωριστής ή εμβόλιμης επετηρίδας για τους Ειρηνοδίκες (σχετικά με την εξέλιξή τους) αφού θα "εμπλακούν με τους Πρωτοδίκες. Θεωρούν δε την επετηρίδα "έκφανση δικαστικής ανεξαρτησίας”. Αναρωτιούνται γιατί από τις 7 εναλλακτικές προτάσεις της παγκόσμιας τράπεζας, έγινε δεκτή αυτή που προτείνει την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας και θυμίζουν πως οι ίδιοι έχουν υποβάλλει εκτενές υπόμνημα-μελέτη, που εισηγείται τη διατήρηση του υφιστάμενου σχήματα με:

-”την κατάργηση 50 περίπου περιφερειακών Ειρηνοδικείων ως αυτοτελών δικαστικών σχηματισμών. Προτείνουμε την κατάργηση αυτών και τη μεταφορά των οργανικών θέσεων των περιφερειακών ειρηνοδικείων στο Ειρηνοδικείο της έδρας του Πρωτοδικείου, με συνέπεια τη δημιουργία Πολυδύναμων Ειρηνοδικείων, τα οποία θα διαθέτουν Διοικητική Αυτοτέλεια και με περαιτέρω αποτέλεσμα το διαχωρισμό των καθηκόντων και την πλήρη οριοθέτηση της ύλης των Δικαστηρίων του Πρώτου Βαθμού”.

-”Τη μεταφορά δικαστηριακής ύλης στα Ειρηνοδικεία”, η οποία θα αποσυμφορίσει τα πρωτοδικεία και θα επιταχύνει τη Δικαιοσύνη.

Πρακτικά προβλήματα
Ειδικά για τις επιλογές του νομοσχεδίου σχετικά με τη διάσπαση του Πρωτοδικείου Αθηνών στα δυο (Ποινικό και Πολιτικό) με μεταφορά του δεύτερου στο νέο κτίριο που κατασκευάζεται πίσω από τον Άρειο Πάγο και τη μεταφορά 7 δήμων (με 1,5 εκατομμύριο κόσμο) στην αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Πειραιά (που επίσης κατασκευάζεται), εκφράζουν σοβαρές αντιρρήσεις για πρακτικούς λόγους κτιριακής ανεπάρκειας, υποδομών, ψηφιοποίησης κλπ. Μάλιστα λένε πως η κυβερνητική πρόβλεψη για έναρξη του νέου σχήματος με το νέο δικαστικό έτος στις 16/9/24 είναι ανέφικτη και θα προκαλέσει χάος: "Δηλαδή η μεταρρύθμιση θα είναι να υπάρξει επιτάχυνση π.χ στην Ευρυτανία των ελάχιστων υποθέσεων και όχι στην Αθήνα των εκατοντάδων χιλιάδων υποθέσεων;”, αναρωτιούνται.

Τα έξι νέα Πρωτοδικεία στην Αθήνα και οι δικηγόροι
Σφοδρή είναι και η αντίρρηση για την κατάργηση των 13 ειρηνοδικείων της Αθήνας και τη δημιουργία 6 μικρών Πρωτοδικείων αφού όπως λένε θα επέλθει μια χαώδης κατάσταση. Στο ίδιο κλίμα είναι και οι δικηγόροι που έχουν κάθετη αντίρρηση με αυτό, αφού μιλούν για πολυδιάσπαση του εργασιακού τους χώρου και πρόκληση χάους. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δικαστικοί υπάλληλοι οι οποίοι είναι δηλαδή της διαφωνίας μας με την όποια κατάργηση ή συγχώνευση δικαστικής υπηρεσίας : "..Το κυβερνητικό σχέδιο, αν προχωρήσει, θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε μεγάλο αριθμό συναδέλφων που ξαφνικά μπορεί να βρεθούν να εργάζονται σε άλλη πόλη απ’ αυτή που κατοικούν. Αντίστοιχα προβλήματα – ακόμα και επιβίωσης – θα αντιμετωπίσουν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στον χώρο της Δικαιοσύνης”, αναφέρουν.

Αποχή και προσφυγές
Οι δικαστές έχουν ήδη ξεκινήσει συναντήσεις ενημέρωσης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ετοιμάζουν δημοψήφισμα με το ερώτημα "ΝΑΙ Ή ΟΧΙ ΣΤΗ ΕΝΟΠΌΊΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΒΑΘΜΟΥ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑΣ” αλλά και εναλλακτικά σχέδια προς διαβούλευση. Παράλληλα είναι σαφές πως θα ακολουθήσουν κινητοποιήσεις αλλά και δικαστικές προσφυγές.capital.gr