MY KTEO

Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024

Διατροφή του Ατλαντικού: Η νέα δίαιτα που θέλει να «εξαφανίσει» τη μεσογειακή κουζίνα


Ποια τα πλεονεκτήματα της διατροφής του Ατλαντικού και τι λένε οι επιστήμονες γι' αυτήν.
    
Γράφει ο Σωτήρης Χαραλαμπόπουλος

Πολλοί άνθρωποι θα είναι εξοικειωμένοι με τη μεσογειακή διατροφή. Εμπνευσμένη από την παραδοσιακή κουζίνα των περιοχών κατά μήκος των μεσογειακών ακτών, ο συνδυασμός άπαχου κρέατος, θαλασσινών, ξηρών καρπών και σπόρων, ελαιολάδου και άφθονων φρούτων και λαχανικών έχει συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία.

Ο κόσμος της διατροφής, όμως, εξελίσσεται διαρκώς και τώρα υπάρχει και η διατροφή του Ατλαντικού, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του IFL Science.

Τι είναι η διατροφή του Ατλαντικού
Αντί να εστιάζει στα τρόφιμα της ηλιόλουστης Νότιας Ευρώπης, η διατροφή του Ατλαντικού εστιάζει στην παραδοσιακή κουζίνα που βρίσκεται στη βόρεια Πορτογαλία και στη βορειοδυτική ισπανική αυτόνομη κοινότητα της Γαλικίας.

Δεν απέχει πολύ από τη μεσογειακή διατροφή, με πολλά φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, καθώς και θαλασσινά, αλλά υπάρχουν κάποιες διαφορές. Πιο συγκεκριμένα, η διατροφή του Ατλαντικού περιέχει συνήθως περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα και αμυλούχους υδατάνθρακες, όπως ψωμί και πατάτες. Υπάρχουν και άλλα καλά νέα: Συνιστάται επίσης μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού.

Η διατροφή αυτή δίνει έμφαση στη χρήση τοπικών, ελάχιστα επεξεργασμένων προϊόντων, όπου είναι δυνατόν, και συνήθως βασίζεται σε απλές μεθόδους μαγειρέματος, όπως το ψήσιμο στη σχάρα.

Τα πλεονεκτήματα της διατροφής του Ατλαντικού
Εκτός από την αναζήτηση τρόπων βελτίωσης της υγείας μας, οι επαγγελματίες της διατροφής ενδιαφέρονται, επίσης, για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των τροφίμων που καταναλώνουμε. Μάλιστα, επιδιώκοντας να απαντήσει ταυτόχρονα και στα δύο αυτά ερωτήματα, μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network, έκανε λόγο για μια εξάμηνη τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή της διατροφής του Ατλαντικού που πραγματοποιήθηκε στην Ισπανία μεταξύ 2014 και 2015.

Αναλυτικά, συμπεριλήφθηκαν δεδομένα από 231 οικογένειες, με περίπου ισομερή κατανομή μεταξύ εκείνων που ακολουθούσαν τη διατροφή του Ατλαντικού και της ομάδας ελέγχου. Η ομάδα της διατροφής του Ατλαντικού είχε πρόσβαση σε διατροφικές συμβουλές ώστε να μπορέσουν να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της, ενώ η ομάδα ελέγχου διατήρησε τη συνήθη ρουτίνα της.

Όσον αφορά στην υγεία, η μελέτη αξιολόγησε τον αντίκτυπο της διατροφής του Ατλαντικού στους δείκτες του μεταβολικού συνδρόμου (MetS). Πρόκειται για έναν όρο-ομπρέλα για μια φυσιολογική κατάσταση που θέτει κάποιον σε υψηλότερο κίνδυνο για παθήσεις όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις, και έχει συνδεθεί με την παχυσαρκία, την καθιστική ζωή, την υπερκατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα, μεταξύ άλλων παραγόντων.

Στο σημείο αυτό, η διατροφή του Ατλαντικού είχε αρκετά καλές επιδόσεις. Από τους 457 συμμετέχοντες που δεν είχαν MetS κατά την έναρξη της δοκιμής, 23 από αυτούς εμφάνισαν MetS κατά την περίοδο παρακολούθησης. Από αυτούς, οι 17 ήταν στην ομάδα ελέγχου και μόλις 6 στην ομάδα της διατροφής του Ατλαντικού, μια στατιστικά σημαντική διαφορά. Ένας μικρός αριθμός ατόμων και στις δύο ομάδες που προηγουμένως πληρούσαν τα κριτήρια του MetS, δεν τα πληρούσαν πλέον στο τέλος της δοκιμής.

Εξετάζοντας τους επιμέρους δείκτες, η διατροφή του Ατλαντικού συσχετίστηκε με μειωμένη περιφέρεια μέσης και χαμηλότερη «κακή» χοληστερόλη. Οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν την εν λόγω διατροφή, είχαν επίσης 42% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ένα νέο σύμπτωμα MetS μέχρι το τέλος της δοκιμής.

Όσον αφορά στο περιβαλλοντικό ζήτημα, τα αποτελέσματα ήταν λιγότερο πειστικά. «Δεν υπήρξε στατιστικά σημαντική διαφορά στη μείωση των εκπομπών του διατροφικού αποτυπώματος άνθρακα στην ομάδα παρέμβασης σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου», αναφέρεται στη μελέτη.

Μεσογειακή κουζίνα ή διατροφή του Ατλαντικού;
Η διατροφή του Ατλαντικού μπορεί να μην είναι πανάκεια για όλα τα ιατρικά και περιβαλλοντικά μας προβλήματα, αλλά οι συμμετέχοντες στη μελέτη παρουσίασαν κάποια θετικά οφέλη για την υγεία.

«Το συμπέρασμα είναι ότι αν οι άνθρωποι ακολουθούν γενικά μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λαχανικά, φρούτα, υγιεινές πηγές λίπους, όσπρια και πρωτεΐνες, μπορεί να βελτιωθούν διάφοροι παράγοντες κινδύνου για διάφορες χρόνιες ασθένειες», όπως δήλωσε στο Healthline η διαιτολόγος, Δρ. Τρέισι Κρέιν από την Ιατρική Σχολή Miller του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι. Είτε πρόκειται για τη μεσογειακή διατροφή είτε για τη διατροφή του Ατλαντικού είτε για κάποιον συνδυασμό που ταιριάζει καλύτερα στις προσωπικές σας προτιμήσεις, τα οφέλη είναι πιθανό να είναι παρόμοια.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας στη συγκεκριμένη μελέτη ήταν ότι οι οικογένειες ακολούθησαν τη διατροφή του Ατλαντικού μαζί. «Δίνοντας προτεραιότητα στα κοινά γεύματα και στις διατροφικές συνήθειες εντός της οικογενειακής μονάδας, τα άτομα είναι πιο πιθανό να ακολουθήσουν πιο υγιεινά διατροφικά πρότυπα», εξήγησε στο Healthline η διαιτολόγος-διατροφολόγος, Μισέλ Ρουθενστάιν.

Οι συγγραφείς δήλωσαν ότι η εργασία τους «παρέχει σημαντική συμβολή στον τομέα», τονίζοντας τα πλεονεκτήματα του τυχαιοποιημένου σχεδιασμού και των αντικειμενικών μέτρων αλλά υπογράμμισαν, επίσης, τους περιορισμούς, όπως η σύντομη περίοδος παρακολούθησης και η έλλειψη στατιστικής ισχύος για τα περιβαλλοντικά δεδομένα. Συνολικά, όμως, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι παραδοσιακές δίαιτες, όπως η μεσογειακή και η διατροφή του Ατλαντικού, δεν είναι άχρηστες.

Χαρακτηριστικά, οι επιστήμονες επεσήμαναν το εξής: «Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι οι παραδοσιακές δίαιτες θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως πολύτιμα εργαλεία για την προώθηση της σύγκλισης της ανθρώπινης και της πλανητικής υγείας, καθιστώντας τις αξιόλογα μοντέλα βιώσιμων και υγιεινών διατροφικών προτύπων».iEidiseis.gr