MY KTEO

Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2024

Το παράδοξο: Κάτω η ανεργία, πάνω οι επιδοτούμενοι άνεργοι


Η μείωση της ανεργίας και η αύξηση της απασχόλησης οδήγησε και σε αύξηση των επιδοτούμενων ανέργων! Μπορεί να δείχνει παράδοξο αλλά δεν είναι. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι η εναλλαγή θέσεων εργασίας γίνεται με ταχύτερους ρυθμούς σε σχέση με το παρελθόν που η ανεργία ήταν υψηλή αλλά δεν υπήρχαν θέσεις εργασίας, οπότε η κινητικότητα του εργατικού δυναμικού ήταν περιορισμένη και οι επιδοτούμενοι άνεργοι ήταν λιγότεροι!

Γράφει ο Κώστας Κατίκος

Η αύξηση των επιδοτούμενων ανέργων σημαίνει και αυξημένες δαπάνες για τη ΔΥΠΑ που όμως ως έναν βαθμό αυτές οι δαπάνες καλύπτονται από τις εισφορές υπέρ ανεργίας που καταβάλουν πλέον πολύ περισσότεροι εργαζόμενοι σε σύγκριση με τις περιόδους υψηλής ανεργίας.

Το παράδοξο να αυξάνονται οι άνεργοι που παίρνουν επίδομα ενώ η ανεργία μειώνεται αποκαλύπτεται μέσα από τα στοιχεία ΔΥΠΑ και ΕΛΣΤΑΤ.

* Τον Δεκέμβριο του 2020 ο ΟΑΕΔ είχε 1.133.432 εγγεγραμμένους ανέργους εκ των οποίων με επίδομα ήταν 202.504 άνεργοι με το ποσοστό ανεργίας στο 17%.

* Τον Δεκέμβριο του 2021 ο ΟΑΕΔ είχε 1.100.099 εγγεγραμμένους ανέργους εκ των οποίων με επίδομα ήταν 219.039 άνεργοι με το ποσοστό ανεργίας στο 12,8%.

Οι επιδοτούμενοι άνεργοι δηλαδή αυξήθηκαν σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2020, παρότι μειώθηκαν οι εγγεγραμμένοι και κυρίως παρότι η ανεργίας έκανε βουτιά από το 17,5% στο 13,2%!

* Τον Δεκέμβριο του 2022 ο ΟΑΕΔ είχε λιγότερους εγγεγραμμένους (1.079.202) από τον Δεκέμβριο του 2021, και ακόμα περισσότερους με επίδομα (254.093 άνεργοι) με το ποσοστό ανεργίας ακόμη πιο κάτω στο 12,2%.

* Τον Δεκέμβριο του 2023 η ΔΥΠΑ είχε τους λιγότερους εγγεγραμμένους ανέργους με 1.036.517 άτομα σε σχέση με τους ίδιους μήνες στα τελευταία 4 χρόνια, και τους περισσότερους ανέργους (263.312 άνεργοι) με επίδομα, και μάλιστα με την ανεργία στο 9,2%

Τα στοιχεία και η σύγκριση με την εξέλιξη της ανεργίας είναι καταλυτικά. Η μείωση της ανεργίας σημαίνει ότι αυξάνεται η απασχόληση καθώς δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας από την ανάπτυξη της οικονομίας. Οι νέες θέσεις όμως –όλων των μορφών, μόνιμες και προσωρινές- αυξάνουν και την κινητικότητα των εργαζομένων  με πιο γρήγορη την εναλλαγή από τη μια θέση στην  άλλη, καθιστώντας αναπόφευκτα πιο εύκολες και περισσότερες τις απολύσεις , όπως και τις προσλήψεις.

Το φαινόμενο ή το παράδοξο να αυξάνονται οι άνεργοι με επίδομα ενώ πέφτει η ανεργία, έχει εξήγηση και στο γεγονός ότι καθώς η κινητικότητα των εργαζομένων είναι μεγαλύτερη, οι άνεργοι που παίρνουν το επίδομα και  προέρχονται από την μισθωτή απασχόληση έχουν σημαντική αύξηση σε σχέση με τους ανέργους ων εποχικών επαγγελμάτων (τουρισμός , κ.α).

Το στοίχημα της νέας κατάστασης που δημιουργείται είναι αφενός να εξασφαλιστούν πόροι για επιδόματα σε περισσότερους ανέργους, και αφετέρου να ενεργοποιηθούν όλα τα ενεργητικά μέτρα που θα επαναφέρουν τους ανέργους σε θέσεις εργασίας.




capital.gr