MY KTEO

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024

Η συνταγή της ημέρας: Κροκέτες μπακαλιάρου για 25η Μαρτίου


Υλικά συνταγής (για 40 κροκέτες):
100 γρ. βούτυρο φρέσκο ανάλατο
100 γρ. αλεύρι Γ.Ο.Χ.
1 λίτρο γάλα πλήρες
1 κρεμμύδι
200 γρ. μπακαλιάρο ξαρμυρισμένο, χωρίς κόκκαλα
Μοσχοκάρυδο
Ελάχιστο λάδι
Για το πανάρισμα
2 αυγά
Τριμμένη φρυγανιά
Για το τηγάνι
Άφθονο ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Σε ένα κατσαρολάκι με λίγο νερό που βράζει βάζουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου για 3-4 λεπτά. Τα βγάζουμε, τα αφήνουμε να κρθώσουν και τα μαδάμε με τα χέρια με προσοχή ώστε να μην μας ξεφύγει κάποιο κοκαλάκι. Αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε ελάχιστο λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι τριμμένο. Μόλις το κρεμμύδι πάρει χρώμα, προσθέτουμε τον μαδημένο μπακαλιάρο και ανακατεύουμε καλά.

Αφήνουμε να ψηθεί 2-3 λεπτά και το βούτυρο. Μόλις λειώσει ρίχνουμε και το αλεύρι, αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο κι ανακατεύουμε έως να ψηθεί.

Μόλις το αλεύρι ψηθεί -θα εμφανιστούν φυσαλίδες στην επιφάνεια του μείγματος- προσθέτουμε το γάλα σε δόσεις. Ανακατεύουμε διαρκώς με τον αυγοδάρτη μέχρι να έχουμε μια μπεσαμέλ σφιχτή, που θα θυμίζει ζύμη, η οποία θα ξεκολλάει από το τηγάνι.

Απλώνουμε το μείγμα σε ένα ταψί και καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη μέχρι να κρυώσει. Πριν σερβίρουμε, χτυπάμε σε ένα μπολ τα αυγά και σε ένα άλλο βάζουμε τη φρυγανιά.

Με τα χέρια μας δίνουμε σχήμα στις κροκέτες -παραδοσιακά έχουν το σχήμα που δίνουμε στα σουτζουκάκια-, τις εμβαπτίζουμε στο αβγό, τις περνάμε από τη φρυγανιά και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι για 2-3 λεπτά, μέχρι να πάρουν ροδοκόκκινο χρώμα.



iEidiseis.gr