MY KTEO

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024

Λιγότερα από 48 ώρες προθεσμία για 7 διορθώσεις του Ε9!


Προθεσμία μέχρι και αύριο το βράδυ έχουν εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι να υποβάλουν δήλωση Ε9 για πρώτη φορά ή να διορθώσουν τα στοιχεία που έχουν ήδη δηλώσει στο Taxisnet, τα προηγούμενα χρόνια.

Η προθεσμία για νέες δηλώσεις ή για την υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων λήγει αύριο, Παρασκευή 8 Μαρτίου, με την προθεσμία να επισπεύδεται φέτος, επειδή θα πρέπει να εκδοθούν νωρίτερα, εντός του Απριλίου, τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.

Φέτος ο φόρος κατοχής ακινήτων θα πληρωθεί σε 11 δόσεις από τον Απρίλιο μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2025.

Σημειώνεται ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν αμφιβολίες για την ορθότητα των στοιχείων που έχουν υποβάλει στο Taxisnet, τα προηγούμενα χρόνια, πρέπει να τις τσεκάρουν και έχουν τη δυνατότητα να προβούν σε διορθώσεις και αναδρομικά για όλα τα προηγούμενα έτη.
Η διόρθωση στα στοιχεία του ακινήτου θα πρέπει να γίνει, από το έτος στο οποίο έγινε η μεταβολή, η οποία φυσικά θα επηρεάσει και τα επόμενα έτη.

Στο πλαίσιο αυτό ο ΕΝΦΙΑ του 2024 θα υπολογιστεί με τα νέα στοιχεία, αλλά ταυτόχρονα θα γίνει και επανυπολογισμός του ΕΝΦΙΑ των προηγούμενων ετών και θα σταλούν νέα εκκαθαριστικά σημειώματα, με τον φόρο υπολογισμένο επί των νέων δεδομένων, που σημαίνει θα είναι είτε υψηλότερος είτε χαμηλότερος, ανάλογα με τις μεταβολές.

Τι πρέπει να τσεκάρουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων
Κατ΄ αρχήν όσοι δεν είχαν στην κατοχή τους ακίνητη περιουσία μέχρι και το 2022 και απέκτησαν ακίνητο με οποιαδήποτε σχέση εντός του 2023, οφείλουν να υποβάλουν αρχική δήλωση στο Taxisnet.

Οι φορολογούμενοι που έχουν ήδη υποβάλει δηλώσεις ακινήτων στα προηγούμενα χρόνια θα πρέπει να τσεκάρουν τα στοιχεία που έχουν δηλώσει και αν αυτά ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ή έχουν προκύψει αλλαγές στην ακίνητη περιουσία τους.

Με βάση τις οδηγίες της ΑΑΔΕ και τα λάθη που έχουν καταγραφεί στο παρελθόν, ο έλεγχος των δηλώσεων Ε9 επικεντρώνεται σε 7 σημεία τα οποία είναι τα ακόλουθα:
  1. Στα στοιχεία των ποσοστών συνιδιοκτησίας. Έχουν διαπιστωθεί περιπτώσεις που δεν αναγράφεται ποσοστό συνιδιοκτησίας, με αποτέλεσμα το σύστημα να θεωρεί ότι είναι στο 100%, ενώ το ποσοστό είναι μικρότερο. Σε άλλες περιπτώσεις, το άθροισμα των ποσοστών συνιδιοκτησίας δύο ή περισσότερων ιδιοκτητών δεν είναι 100.
  2. Στις επιφάνειες των κύριων και των βοηθητικών χώρων του ακινήτου. Στους βοηθητικούς χώρους ο ΕΝΦΙΑ είναι μειωμένος κατά 90%, αλλά αν αναγραφούν συνολικά μαζί με τους χώρους της κύριας κατοικίας, τότε ο ΕΝΦΙΑ είναι υψηλότερος, χωρίς λόγο.
  3. Στους υμιυπαίθριους χώρους. Αν έχουν νομιμοποιηθεί υμιυπαίθριοι χώροι της κατοικίας τότε, θα πρέπει να δηλωθεί το νέο εμβαδόν της κατοικίας και φυσικά ο ΕΝΦΙΑ θα είναι αυξημένος, τόσο για το 2024, όσο και για τα προηγούμενα έτη, από το έτος νομιμοποίησης.
  4. Στο εμβαδόν των ακινήτων και εάν αυτό συμφωνεί με τα δηλωθέντα στο Κτηματολόγιο.
  5. Στα στοιχεία για τα εμπράγματα δικαιώματα. Υπάρχουν περιπτώσεις φορολογουμένων που έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία επί ακινήτων και κινδυνεύουν να χρεωθούν με επιπλέον ΕΝ.Φ.Ι.Α., επειδή στο Ε9 δεν δήλωσαν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία αλλά πλήρη κυριότητα, αναγράφοντας τον κωδικό 1 αντί των κωδικών 2 ή 3 στις σχετικές στήλες του Ε9, ή παραλείποντας να αναγράψουν κάποιον κωδικό στις συγκεκριμένες στήλες.
  6. Στα στοιχεία για τα ημιτελή κτίσματα. Οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους κενά ημιτελή κτίσματα, τα οποία δεν έχουν ακόμη ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ρεύμα, δικαιούνται έκπτωσης 60% στον ΕΝΦΙΑ που αναλογεί στα συγκεκριμένα κτίσματα.  Ωστόσο αν κάποιο κτίσμα ήταν ημιτελές και έχει περατωθεί, τότε θα πρέπει να δηλωθεί και ο ΕΝΦΙΑ θα είναι μεγαλύτερος και αναδρομικά από το έτος της μεταβολής.
  7. Στην αναγραφή των στοιχείων των κτισμάτων που βρίσκονται μέσα σε αγροτεμάχια. Η νομοθεσία για τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. προβλέπει ότι σε περίπτωση κατά την οποία μέσα σε ένα αγροτεμάχιο υφίσταται κτίσμα το οποίο χρησιμοποιείται ως κατοικία, ο φόρος του αγροτεμαχίου πενταπλασιάζεται. Αν το κτίσμα δεν είναι κατοικία, αλλά γεωργικό κτίσμα ή αποθήκη ή επαγγελματική στέγη, ο φόρος υπολογίζεται κανονικά. Εφόσον υπάρχοπν λάθη πρέπει απαραιτήτως να συμπληρωθούν ή να διορθωθούν οι ανάλογοι κωδικοί. 
Σύμφωνα τώρα με τις οδηγίες μηχανογραφικής επεξεργασίας των δηλώσεων Ε9 που έχει εκδώσει η Α.Α.Δ.Ε, σε περίπτωση κατά την οποία στον πίνακα 2 του Ε9 έχει συμπληρωθεί η στήλη της συνολικής επιφάνειας κτισμάτων που βρίσκονται στο αγροτεμάχιο (η στήλη 17) αλλά δεν έχει συμπληρωθεί η κατηγορία του ακινήτου (στη στήλη 17α ή 17β ή 17γ)  τότε θεωρείται ότι επί του αγροτεμαχίου βρίσκεται κατοικία.

Προκειμένου να υπολογιστεί η έκπτωση κατά 60% στον ΕΝΦΙΑ που αναλογεί σε κενό ημιτελές κτίσμα το οποίο δεν έχει ποτέ ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτείται με εργοταξιακό ρεύμα, ο φορολογούμενος πρέπει, κατά την αναγραφή των στοιχείων του συγκεκριμένου κτίσματος στον πίνακα 1 του Ε9, να έχει συμπληρώσει, οπωσδήποτε, και τις ακόλουθες ενδείξεις:
  • Στη στήλη 10 του πίνακα 1, θα πρέπει να έχει αναγράψει τον κωδικό αριθμό 99 που σημαίνει «ημιτελές κτίσμα».
  • Στη στήλη 30 του πίνακα 1 πρέπει να έχει συμπληρώσει την ένδειξη ΟΧΙ εάν το ημιτελές κτίσμα είναι «μη ηλεκτροδοτούμενο» ή την ένδειξη ΝΑΙ, εάν το ημιτελές κτίσμα ηλεκτροδοτείται με εργοταξιακό ρεύμα. Στην περίπτωση συμπλήρωσης της ένδειξης «ΝΑΙ» στη στήλη 30 θα πρέπει να έχει αναγραφεί και ο αριθμός της εργοταξιακής παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στη στήλη 31 του πίνακα 1
  • Στη στήλη 32 «ειδική κατηγορία» του πίνακα 1 θα πρέπει να έχει αναγράψει τον κωδικό 8 που σημαίνει ότι το δηλούμενο κτίσμα είναι «κενό».
Αν στο Ε9, δεν εμφανίζεται συμπληρωμένη έστω και μία από τις τρεις αυτές ενδείξεις, τότε η προβλεπόμενη από τον νόμο έκπτωση 60% στον αναλογούντα ΕΝ.Φ.Ι.Α. δεν θα υπολογιστεί στο εκκαθαριστικό του ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2024.

Για να κερδίσει την έκπτωση ο φορολογούμενος, πρέπει να υποβάλει τροποποιητική δήλωση Ε9 για το 2024 στην οποία οφείλει να αναγράψει ξανά όλα τα στοιχεία του ημιτελούς κτίσματος και ταυτόχρονα να συμπληρώσει και τις παραπάνω στήλες του πίνακα 1 (στήλες 10, 30 και 32 αν πρόκειται για μη ηλεκτροδοτούμενο ή 10, 30, 31 και 32 εάν πρόκειται για ηλεκτροδοτούμενο με εργοταξιακό ρεύμα).sofokleousin.gr