MY KTEO

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024

Ακριβό μου... σοκολατένιο αυγό - Στα ύψη η τιμή του κακάο, πιο ακριβό από τον χαλκό


Οι τιμές των σοκολατένιων κουνελιών και των αυγών αναμένεται να αυξηθούν φέτος για τους καταναλωτές, καθώς η τιμή του κακάο σπάει ρεκόρ μετά το άλλο, και καθώς έρχεται και το Πάσχα 2024 η ζήτηση για σοκολάτα αυξάνεται δραματικά.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον κακάο έχουν ξεπεράσει το φαινομενικά απίστευτο όριο των 10.000 δολαρίων ανά τόνο.

Παρατηρείται μια ιστορική άνοδος που έχει ήδη διπλασιάσει τις τιμές φέτος. Το κακάο, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες της αγοράς, αποτελεί πλέον το πιο «καυτό» εμπόρευμα στον κόσμο, ξεπερνώντας ακόμη και την τιμή του χαλκού.

Κρίση στη Γκάνα
Οι τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων στη Νέα Υόρκη ανέβηκαν για τέταρτη συνεχή ημέρα, μετά από αναφορές για οικονομικές δυσκολίες στη Γκάνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγό κακάο στον κόσμο.

Η χώρα αντιμετωπίζει την απώλεια πρόσβασης σε ένα βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο λόγω της κρίσης στις καλλιέργειες, η οποία έχει αφήσει την παραγωγή χωρίς αρκετό εισόδημα.

Το Cocobod, το ρυθμιστικό όργανο του κακάο στη Γκάνα, εξαρτάται από ξένη χρηματοδότηση για να αμείβει τους αγρότες για τις σοδειές τους.

Οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά περίπου 60% μόνο αυτόν τον μήνα, ενώ έχουν ήδη υπερδιπλασιαστεί φέτος.

Η ελλιπής συγκομιδή λόγω κακών καιρικών συνθηκών και ασθενειών σε φυτείες της Δυτικής Αφρικής, όπου καλλιεργείται η μεγαλύτερη ποσότητα κακάο στον κόσμο, και οι περιορισμένες ενδείξεις ανάκαμψης της παραγωγής αλλού, προκαλούν σημαντικές αναταραχές στον κλάδο.

Η αναταραχή στην αγορά του κακάο αναμένεται να διατηρήσει υψηλά το κόστος της σοκολάτας καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, σύμφωνα με εκτιμήσεις από παράγοντες της αγοράς.

Τα πασχαλινά αυγά αναμένεται να είναι ακόμη πιο ακριβά φέτος μετά την περυσινή αύξηση, ενώ ορισμένοι κατασκευαστές περιορίζουν το μέγεθος των προϊόντων τους ή προωθούν ποικιλίες με διαφορετικά συστατικά σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κρίσης.

«Η σοκολάτα μπορεί να είναι ακόμη πιο ακριβή το Πάσχα του 2025, εάν οι ασθένειες των κακαόδεντρων και οι κακές καιρικές συνθήκες παρατείνουν το έλλειμμα εν μέσω υψηλών τιμών ζάχαρης», δήλωσε η αναλύτρια του Bloomberg Intelligence, Νταϊάνα Γκόμες.

Η αύξηση της θερμοκρασίας και η ξηρασία έχουν επιδράσει αρνητικά στις καλλιέργειες στη Δυτική Αφρική, η οποία αναλαμβάνει το 70% της παγκόσμιας παραγωγής κακάο.

Την ίδια στιγμή ανεβαίνουν και οι τιμές της ζάχαρης. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για ένα κιλό ζάχαρη αυξήθηκαν κατά περίπου 8% το 2024, έπειτα από μία άνοδο της τάξης του 2,7% το 2023.

Οι υψηλότερες τιμές της σοκολάτας φέτος το Πάσχα ύστερα από μια κακή συγκομιδή στην άλλη άκρη του κόσμου είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα σε σειρά κλυδωνισμών στην αλυσίδα εφοδιασμού των τροφίμων, μια τάση που οι καταναλωτές παρατηρούν να αυξάνεται.

«Νομίζω ότι οι άνθρωποι πλέον ενδιαφέρονται για τις τιμές, αλλά και για την προέλευση των τροφίμων τους», λέει η Σοφία Καροντενούτο, καθηγήτρια Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο της Βικτόρια, η οποία ειδικεύεται στα παγκόσμια συστήματα τροφίμων.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκαν πολλές αναταραχές σε υψηλό επίπεδο, όπως η αύξηση των τιμών του μαρουλιού λόγω των πλημμυρών στην Καλιφόρνια, η αύξηση των τιμών του χυμού πορτοκαλιού λόγω των κακών συνθηκών καλλιέργειας, και οι αυξήσεις στην τιμή του σίτου, οι οποίες συνδέονται με τον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας.iEidiseis.gr