MY KTEO

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024

Χαλκίδα: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η διάλεξη-ομιλία του παγκοσμίου φήμης μαθηματικού-φυσικού, Δημήτρη Χριστοδούλου για την Πυθαγόρεια μουσική, αριθμητική και γεωμετρία (ΦΩΤΟ)

Στην κατάμεστο αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, στη Χαλκίδα πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής η διάλεξη-ομιλία του παγκοσμίου φήμης μαθηματικού-φυσικού Δημήτρη Χριστοδούλου, με θέμα: «Η Πυθαγόρεια μουσική, αριθμητική και γεωμετρία».

Ανάμεσα στο πλήθος κόσμου που έδωσε το «παρών» μπορούσε κανείς να διακρίνει τον Μητροπολίτη Χαλκίδος Χρυσόστομο, τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό, τους αντιπεριφερειάρχες Εύβοιας Γιώργο Κελαϊδίτη και Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κώστα Γαλάνη, τις αντιδημάρχους Πολιτισμού Δήμητρα Σακελλαράκη και Πρόνοιας και Κοινωνικών Δομών Τασούλα Μακαρώνα, τον γενικό διευθυντή του ΟΛΝΕ Μπάμπη Μανιάτη, αυτοδιοικητικούς κ.α.

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του Εξωραϊστικού Περιβαλλοντικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Κανήθου Γιάννης Τήνιος, ο οποίος και καλωσόρισε τους παρευρισκομένους. Για τη ζωή και το πλούσιο έργο του πολυβραβευμένου Δημήτρη Χριστοδούλου μίλησε ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Ξάνθης Νικόλαος Κωτσοβίνος και ο πρόεδρος του Παραρτήματος Εύβοιας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας Γιάννης Ρίζος. Ενώ τον θαυμασμό του προς το πρόσωπο του τιμώμενου μαθηματικού-φυσικού εξέφρασε δια μικροφώνου και ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός.

Φανερά συγκινημένος ο Δημήτρης Χριστόδουλος ανέβηκε στο βήμα και αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους, μπήκε στο θέμα της ενδιαφέρουσας ομιλίας του που αφορούσε στην Πυθαγόρεια μουσική, αριθμητική και γεωμετρία. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι ο Πυθαγόρας ήταν αυτός που πρώτος έθεσε τις βάσεις της επιστήμης της μουσικής με μια επιστημονικά θεμελιωμένη θεωρία και ανακάλυψε τη σχέση ανάμεσα στο μήκος των χορδών και το τονικό ύψος που δίνουν. Ενώ κλείνοντας την ομιλία του τόνισε ότι η σχέση μουσικής και μαθηματικών υπάρχει από καταβολής τους.

Αμέσως μετά ακολούθησε η απόδοση τιμητικών πλακετών στον Δημήτρη Χριστοδούλου για την προσφορά του στα Μαθηματικά και την Φυσική από τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό και τον πρόεδρο του Παραρτήματος Εύβοιας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας Γιάννη Ρίζο. Επίσης, εκ μέρους της χορωδίας «Πυθαγόρειος  Αρμονία Χαλκίδας», ο μαέστρος Γιώργος Κοκκίνης παρέδωσε στον κ. Χριστοδούλου ένα βιβλίο ως δώρο.

Η εκδήλωση έκλεισε μουσικά με την σοπράνο Μαρία Αποστολοπούλου και με την χορωδία «Πυθαγόρειος  Αρμονία Χαλκίδας», υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Γιώργου Κοκκίνη και συνοδεία της Τζούλια Σταθάκη στο πιάνο και της Σωτηρούλα Μπίμπιζα στο ακορντεόν.

Τέλος να σημειωθεί ότι η διάλεξη, που συνδιοργάνωσαν ο Εξωραϊστικός Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Σύλλογος Κανήθου, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας – Π.Ε. Εύβοιας και το Παράρτημα Εύβοιας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, δόθηκε στο πλαίσιο του 3ου διήμερου Φεστιβάλ Χορωδιών της  χορωδίας «Πυθαγόρειος  Αρμονία Χαλκίδας», του Εξωραϊστικού Περιβαλλοντικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Κανήθου.