MY KTEO

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Μια βράβευση, ένα ψήφισμα και μια αποχώρηση ως ένδειξη διαμαρτυρίας, «σημάδεψαν» τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ερέτριας


Με μια βράβευση, ένα ψήφισμα και μια αποχώρηση ως ένδειξη διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ερέτριας.


Μέσα σε μία ώρα και κάτι το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ερέτριας συζήτησε και αποφάσισε για έντεκα θέματα ημερήσιας διάταξης και ένα θέμα εκτός ημερήσιας, αφού πρώτα έλαβε χώρα η βράβευση του αθλητή της πάλης από την Ερέτρια Δημήτρη Σαράπη. Ο Δήμος Ερέτριας βράβευσε τον δημότη του Δημήτρη Σαράπη για την κατάκτηση της 1ης θέσης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Πάλης στην κατηγορία U-15, που διεξήχθη στη Λάρισα. 

«Θα στηρίξουμε τη μελλοντική προσπάθειά του» δεσμεύτηκε ο δήμαρχος Νίκος Γουρνής και εξήγησε: «γιατί τέτοια πρότυπα χρειάζεται η νεολαία μας». Ο νεαρός αθλητής δέχθηκε τα συγχαρητήρια σύσσωμου του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η ροή της συνεδρίασης συνεχίστηκε με την συζήτηση και την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικό Συμβούλιο να εκδώσει ψήφισμα κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα βουνά της Κεντρικής Εύβοιας, μετά και την απόφαση του ΣτΕ να απορρίψει την προσφυγή που κατέθεσαν οι Δήμοι Κύμης-Αλιβερίου και Ερέτριας κατά της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων και εγκατάστασης του μεγάλου αιολικού πάρκου. Ο Νίκος Γουρνής ενημέρωσε το σώμα ότι υπάρχει συνεννόηση με τους Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων και Κύμης Αλιβερίου για τις από κοινού κινήσεις και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και δήλωσε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα.

Το ψήφισμα προσυπογράφει, όπως ο ίδιος είπε, και ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Μπάμπης Καραβάς, ο οποίος σημείωσε ότι ένας από του τελευταίους «δρόμους» που μπορούν οι ενδιαφερόμενοι Δήμοι να διαβούν είναι αυτός «των απάτητων βουνών». «Γιατί να μην γίνουν και τα δικά μας βουνά απάτητα ώστε να μην μπορεί κανένας μεγαλοεπιχειρηματίας να υπονομεύει το μέλλον των παιδιών μας» είπε μεταξύ άλλων ο Μπάμπης Καραβάς και επεσήμανε ότι είναι μια ευκαιρία να έρθουν προ των ευθυνών τους και οι βουλευτές του νομού.

Τη σημασία  των απάτητων βουνών για το περιβάλλον, αλλά και τους πολίτες επεσήμανε και ο εισηγητής του θέματος, ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Ρίπης και δήλωσε ότι ενώ θα έπρεπε να συζητάνε για δημιουργία, συζητάνε για καταστροφή. «Καλούμαστε να πάρουμε τη καυτή πατάτα για τα επόμενα 10 χιλιάδες χρόνια. Η στιγμή αυτή, χωρίς να θέλω να φανώ μελοδραματικός, είναι ιστορική για τις δικές μας γενιές, που καλούνται να υπηρετήσουν αυτόν τον τόπο και να αφήσουν ένα καλύτερο τόπο στα παιδιά μας» είπε ανάμεσα σε άλλα ο κ. Ρίπης.

Επόμενο θέμα συζήτησης ήταν η τροποποίηση του Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου. Η πρόεδρος Κατερίνα Κυριακοπούλου ενημέρωσε ότι ο σχέδιο το οποίο υποβλήθηκε απαριθμεί 19 άρθρα, 3 περισσότερα από την προηγούμενη έκδοση του 2011. Ο δήμαρχος σημείωσε ότι επειδή έχει αλλάξει ο νόμος θα πρέπει να εναρμονιστεί και ο Κανονισμός Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου και αν στην πορεία παρουσιαστεί ανάγκη κι άλλων αλλαγών, αυτές θα γίνουν.

Από την αντιπολίτευση πάντως εκφράστηκαν ενστάσεις, με τον Μπάμπη Καραβά να επισημαίνει ότι το σχέδιο της τροποποίησης επιδέχεται βελτίωσης με διόρθωση, αλλά και απαλοιφή άρθρων. Ενώ ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ηλίας Δασκαλάκης, κατηγόρησε την πρόεδρο ότι δεν ενημέρωσε έγκαιρα το προεδρείο σχετικά με τις αλλαγές και δεν προχώρησε σε διαβούλευση αυτών, ώστε ο ίδιος και ο γραμματέας να κάνουν παρατηρήσεις και να προτείνουν κάποιες διορθώσεις. Για το λόγο αυτό ο αντιπρόεδρος ζήτησε την απόσυρση του θέματος. Πρόταση που δεν έγινε δεκτή και ο κ. Δασκαλάκης αποχώρησε από τη συνεδρίαση ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Τέλος, οι της αντιπολίτευσης στις τοποθετήσεις τους επικεντρώθηκαν στις αλλαγές που αφορούν κυρίως στους χρόνους και το δικαίωμα πρωτολογίας και δευτερολογίας των αντιδημάρχων, των δημοτικών συμβούλων και  των προέδρων των Δημοτικών Κοινοτήτων, αλλά και στο πότε μια παρέμβαση κρίνεται «επί του προσωπικού» . Παρά τις όποιες ενστάσεις πάντως της αντιπολίτευσης η τροποποίηση του Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου εγκρίθηκε ομόφωνα.