MY KTEO

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συζητήθηκε ξανά στο Περιφερειακό Συμβούλιο, το θέμα του υπαλλήλου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας που κατηγορείται για δωροληψία


Ξανά στο Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο πραγματοποιήθηκε χθες στη Λαμία, το θέμα του υπαλλήλου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας ο οποίος και κατηγορείται για δωροληψία. Το θέμα έφερε στη συνεδρίαση ο επικεφαλής της παράταξης «Στερεά Περιφέρεια» Κώστας Μαρκόπουλος.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός τόνισε πως, αν και προβλέπεται η διαδικασία, «ζητήσαμε παράσταση υποστήριξης κατηγορίας ακριβώς για να μπορέσουμε να συμμετέχουμε, όπως συμμετείχαμε και στη διερεύνηση, όσων τελικά αποκαλύφθηκαν».

 Ένας από τους λόγους, όπως είπε ο Περιφερειάρχης, ήταν για «αποκτήσουμε πρόσβαση στην δικογραφία και να δούμε ποιες επαγγελματικές άδειες αφορά η υπόθεση για να εξετασθούν».

Όσες άδειες δεν είχαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά να ανακληθούν γιατί γεννάται ζήτημα δημόσιας ασφάλειας. Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα είπε ο περιφερειάρχης εξετάζονται και αναδρομικά, επειδή ο συγκεκριμένος υπάλληλος είναι παλαιός.

«Μέχρι σήμερα όμως δεν μας έχει εγκριθεί η παράσταση υποστήριξης κατηγορίας. Και γι΄αυτό το λόγο ήδη έχουμε ζητήσει να εξεταστούν όλες οι άδειες που είχαν εγκριθεί το τελευταίο διάστημα, αλλά και δειγματοληπτικά των τελευταίων ετών», είπε ο Περιφερειάρχης.

Στη συνέχεια αναφερόμενος στα ερωτήματα που έθετε ο κ. Μαρκόπουλος και στον τρόπο που αυτά τέθηκαν, χαρακτήρισε χυδαίο το κείμενο της ερώτησης.

«Πάρα πολύ εύκολο να εκτοξεύεις συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς και στο τέλος να βάζεις ερωτηματικό. Αυτό που διαβάζω είναι χυδαίο. Δεν ξέρω αν είναι ποινικά κολάσιμο, αλλά είναι χυδαίο» είπε ο Περιφερειάρχης ο οποίος και τόνισε πως γίνεται μία απόπειρα να γίνει η κατηγορία λίγο «σούπα», ότι δήθεν ο υπάλληλος έπαιρνε εντολές και ενήργησε κατόπιν πιέσεων.

 Καταλαβαίνω ο κατηγορούμενος να θέλει να αρνηθεί την ενοχή του, αφού όποιος βρίσκεται σε ανάλογη θέση θέλει να πλάσει ένα αφήγημα για να ελαφρύνει τη θέση του. Δεν μπορώ να δεχτώ όμως ηθικά να γίνεται χρήση αυτής της νομικής τακτικής ενός ανθρώπου που προσπαθεί να σωθεί, από ΜΜΕ και μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου», είπε ο κ. Σπανός.

Ξεκαθάρισε ότι για τη δράση του υπαλλήλου δεν γνώριζε κανείς και κατέληξε:

Μια περιφερειακή αρχή με τη δουλειά της τα σωστά της και τα λάθη της έχει αφιερώσει χρόνο κόπο αίμα και ιδρώτα για να υπηρετήσει τη χρηστότητα και τη νομιμότητα να στηλιτεύεται με αυτόν τον τρόπο και με την κατακλείδα των ερωτηματικών δεν τιμάει κανέναν. Θα ήταν μια στάλα εντιμότητας να μην υπήρχαν ερωτηματικά και να είχατε τελεία και να ήταν ισχυρισμοί σας. Ο χρόνος είναι μακρύς. Η δικογραφία θα δημοσιευθεί εδώ θα είμαστε θα τα πούμε όλα. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι το μαξιλάρι μας είναι τόσο μαλακό όσο δεν μπορεί να φανταστεί κάνεις. Η συνείδηση μας είναι καθαρή, καθαρή είναι η πράξη μας από την πρώτη μέρα που ανάβαμε τα ηνία της περιφερειακής αρχής και έτσι θα παραμείνει». 

Απάντηση στον κ.Μαρκόπουλο έδωσε και ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης, ο οποίος είπε πως 10 χρόνια που υπηρετεί με τιμή δίπλα στον Περιφερειάρχη και τον πρώην περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη «είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας». Τόνισε πως με τον Περιφερειάρχη από την πρώτη στιγμή που οι αρχές ζήτησαν τη στήριξή τους για να συμπληρωθεί ο φάκελος του υπαλλήλου, υποστήριξαν την έρευνα.

Δεν διαπραγματεύομαι την ηθική μου. Οι πολίτες μας έχουν κρίνει και μας έχουν αξιολογήσει», είπε ο κ. Κελαϊδίτης.  

«Με κατηγορήσατε για χυδαιότητα, είπε ο κ. Μαρκόπουλος, «αλλά χυδαίος δεν είναι ο άνθρωπος που ψάχνει την αλήθεια. Επιχειρήσατε να με ταυτίσετε με την επιχειρηματολογία του κατηγορούμενου. Μπορείτε να επαίρεστε ότι είστε καλός μηχανικός, αλλά είστε κακός νομικός. Η δικογραφία δεν έχει τελειώσει. 10 εμπλεκόμενοι ακόμα δεν έχουν καταθέσει. Καταλαβαίνω ότι ενοχλείστε. Θα περιμένω να ανοίξει η δικογραφία», είπε και το θέμα έκλεισε με τον Περιφερειάρχη να έχει την …τελευταία κουβέντα:

«Δεν ξέρω νομικά, αλλά αυτό που ξέρω είναι ότι η ανηθικότητα δεν είναι ποινικό αδίκημα, οπότε δεν διώκεται μόνο χαρακτηρίζεται από τα πρόσωπα και την κοινωνία».