MY KTEO

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024

Χάσμα γενεών: Η Gen Z φαίνεται να πίνει λιγότερο αλκοόλ από τους Millennials – Τι λένε οι επιστήμονες


Μια τάση, σύμφωνα με τους επιστήμονες, υποδηλώνει ότι οι νέοι μπορεί να στρέφονται από το αλκοόλ και άλλες ουσίες προς την κάνναβη.
    
Επιμέλεια Σωτήρης Χαραλαμπόπουλος

Οι νέοι της γενιάς Gen Z δεν πίνουν τόσο πολύ αλκοόλ όσο οι Millennials (Gen Χ) και οι Boomers. Το ερώτημα είναι: Γιατί; Ένα νέο άρθρο επιστημόνων από την Αυστραλία και τη Σουηδία αναφέρει ότι υπάρχουν πολλοί πιθανοί παράγοντες που παίζουν ρόλο, αλλά μέχρι τώρα απλά δεν έχει γίνει αρκετή έρευνα για να γνωρίζουμε με βεβαιότητα.

Παλαιότερα, σύμφωνα με το IFL Science, οι Millennials, δηλαδή όσοι έχουν γεννηθεί από το 1981 έως και το 1996, ήταν αυτοί που κατηγορούνταν για την παρακμή των πάντων. Η Gen Z, η πρώτη γενιά που μεγάλωσε περιτριγυρισμένη από την κουλτούρα του διαδικτύου και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχει ενηλικιωθεί. Καθώς αυτοί οι νέοι ενήλικες έχουν αρχίσει να παίρνουν τη θέση τους στον κόσμο, οι επιστήμονες διαπίστωσαν κάποιες περίεργες τάσεις – μία από αυτές είναι ότι καταναλώνουν λιγότερο αλκοόλ σε σχέση με προηγούμενες γενιές. Παρουσιάζοντας ένα ειδικό τεύχος του περιοδικού Drug and Alcohol Review, μια ομάδα ερευνητών εξέθεσε τι γνωρίζουμε – και, κυρίως, τι δεν γνωρίζουμε – σχετικά με το τι τους απομακρύνει από το ποτό.

Η Gen Z έχει περιγραφεί ως «η γενιά που είναι νηφάλια και περίεργη». Έρευνα της Mintel, το 2023, διαπίστωσε ότι όσοι ανήκουν στη Gen Z, δηλαδή όσοι έχουν γεννηθεί από το 1997 έως το 2012, θεωρούν το αλκοόλ περισσότερο ως «περιστασιακή απόλαυση» παρά ως «έναν τρόπο χαλάρωσης», που μπορεί συχνά να είναι για τις μεγαλύτερες γενιές.

Τα κορίτσια φαίνεται να πίνουν περισσότερο από τα αγόρια
Στο νέο άρθρο, ο Μάικλ Λίβινγκστον, από το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας για τις Ουσίες στο Πανεπιστήμιο Curtin, και οι συνεργάτες του επισημαίνουν μια μελέτη που διαπίστωσε ότι αυτή η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ δεν ήταν ομοιόμορφα κατανεμημένη σε όλη τη γενιά: «Η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ οφείλεται περισσότερο στα αγόρια παρά στα κορίτσια, οδηγώντας σε μείωση (ή και ανατροπή) του χάσματος μεταξύ των δύο φύλων στην κατανάλωση αλκοόλ». Ενώ το φύλο μπορεί να είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει, η προσωπικότητα προφανώς δεν είναι, όπως διαπίστωσε μια άλλη επερχόμενη μελέτη, με τη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ να εμφανίζεται σε όλες τις κύριες ομάδες χαρακτηριστικών μιας προσωπικότητας.

Όσον αφορά στο γιατί, έχουν διατυπωθεί διάφορες πιθανότητες. Μια τάση υποδηλώνει ότι οι νέοι μπορεί να στρέφονται από το αλκοόλ και άλλες ουσίες προς την κάνναβη. Δειλά-δειλά, η κάνναβη τείνει να νομιμοποιηθεί σε πολλά μέρη του κόσμου και έτσι η κατανάλωσή της μπορεί να γίνεται πιο κοινωνικά αποδεκτή. Πράγματι, τα στοιχεία δείχνουν ότι η χρήση κάνναβης δεν μειώνεται μεταξύ των νέων.

Τα στοιχεία της Mintel έριξαν, επίσης, φως στο γεγονός ότι οι νεότεροι μπορεί να ανησυχούν περισσότερο για τις συναισθηματικές επιπτώσεις του αλκοόλ ή για την έλλειψη θρεπτικού περιεχομένου, προτιμώντας αντίθετα εναλλακτικές λύσεις με λιγότερες θερμίδες.

Οι νέοι φαίνεται να ανησυχούν για τους κινδύνους του αλκοόλ
Παρ' όλα αυτά, τίθεται το ερώτημα: Αν η γενιά Z αποφεύγει το ποτό, καταφέρνει επίσης να αποφύγει κάποιες από τις αρνητικές συνέπειες για την υγεία; Τα δεδομένα σχετικά με αυτό είναι αντικρουόμενα: Μία από τις μελέτες που αναφέρονται στο άρθρο, χρησιμοποίησε σουηδικά δεδομένα και διαπίστωσε μείωση των αλκοολικών διαταραχών, των δηλητηριάσεων από αλκοόλ και άλλων οξέων βλαβών σε αντιστοιχία με τη μείωση της κατανάλωσης. Ωστόσο, αυτό έρχεται σε αντίθεση με κάποιες άλλες προηγούμενες μελέτες που διαπίστωσαν το αντίθετο, όπως μια μελέτη του 2020, η οποία δημοσιεύθηκε στο The American Journal of Gastroenterology και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι περισσότεροι νέοι (τόσο οι Μillennials όσο και οι Gen Z) στις ΗΠΑ μπορεί να αντιμετωπίσουν ηπατική νόσο που σχετίζεται με το αλκοόλ.

Από την πλευρά τους, οι επιστήμονες κατέληξαν στο εξής συμπέρασμα: «Οι εργασίες σε αυτό το τεύχος υποδεικνύουν σημαντικές συνεχιζόμενες κατευθύνσεις έρευνας – χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να κατανοήσουμε πώς οι τάσεις βλάβης αντικατοπτρίζουν τις τάσεις κατανάλωσης αλκοόλ, για να εκτιμήσουμε καλύτερα πώς η χρήση παράνομων ναρκωτικών εντάσσεται στην ευρεία ιστορία της μείωσης της κατανάλωσης αλκοόλ από τους νέους και, κυρίως, για να κατανοήσουμε πλήρως τα θετικά και τα αρνητικά μιας μείωσης της κατανάλωσης αλκοόλ από τους νέους, που φαίνεται να συνδέεται έντονα με ανησυχίες για τον κίνδυνο».

«Με τις αλλαγές στην κατανάλωση αλκοόλ από τους νέους να είναι τόσο βαθιές, οι παλαιότερες θεωρίες που χρησιμοποιούνται συχνά για την κατανόηση της χρήσης ουσιών από τους νέους είναι πιθανό να είναι ξεπερασμένες», πρόσθεσαν οι επιστήμονες, δηλώνοντας ότι μια πιο ολοκληρωμένη άποψη για το θέμα αυτό θα είναι απαραίτητη αν θέλουμε να βοηθήσουμε τους νέους μας.



iEidiseis.gr