MY KTEO

Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Οι άνθρωποι που προσποιούνται τους καλούς, συχνά τους ξεφεύγουν 6 φράσεις


Η αλληλεπίδραση με ανθρώπους που υποκρίνονται ότι είναι καλοί και ευγενικοί είναι μία εμπειρία που μας μπερδεύει αρκετά. Αυτό συμβαίνει καθώς οι δήθεν ευγενικοί, με την πρώτη ματιά φαίνονται καλοί και ανεκτικοί, όμως, με το πέρασμα του χρόνου, δείχνουν το πραγματικό τους πρόσωπο και τις αληθινές τους προθέσεις.

Προκειμένου να διαχειρίζεστε αποτελεσματικά τις αλληλεπιδράσεις σας με τους ανθρώπους αυτούς, είναι σημαντικό να μπορείτε ν’ αναγνωρίσετε την πραγματική ευγένεια από την υποκριτική.

Αυτό δεν είναι πάντα εύκολο, αφού τα σημάδια της δήθεν ευγένειας συχνά μας ξεφεύγουν

Τα 6 σημάδια της δήθεν ευγένειας
  1. «Είμαι απλά ειλικρινής»
  2. «Χωρίς παρεξήγηση»
  3. «Δεν θέλω να φανώ αγενής»
  4. «Πλάκα κάνω»
  5. «Μην το παίρνεις προσωπικά»
  6. «Λυπάμαι που αναγκάζομαι να στο πω εγώ»
1. «Είμαι απλά ειλικρινής»
Η φράση αυτή χρησιμοποιείται από όσους υποκρίνονται ότι είναι καλοί, αφού είναι αποποίηση της παρατήρησης που προηγείται, ή έπεται, ενός προσβλητικού ή επικριτικού σχολίου. Οι δήθεν ευγενικοί, τη  χρησιμοποιούν ως δίκτυ ασφαλείας, καθώς θεωρούν ότι έτσι έχουν απεριόριστο το δικαίωμα να είναι όσο αγενείς θέλουν, ανεξάρτητα από τη ζημιά που θα προκαλέσουν.

Όμως, η ειλικρίνεια, δεν αναιρεί το τακτ. Η πραγματική ειλικρίνεια έχει μέσα της ενσυναίσθηση και κατανόηση, όχι προσβολή και ταπείνωση.

Όσοι πραγματικά ενδιαφέρονται για τα συναισθήματά σας, θα βρουν έναν εποικοδομητικό τρόπο επικοινωνίας, χωρίς να πληγώσουν την αυτοεκτίμησή σας.

Δείτε τη διαφορά ανάμεσα  στις δύο παρατηρήσεις
  • «Θέλω να είμαι ειλικρινής, η ιδέα σου είναι γελοία»
  • «Η ιδέα σου έχει κάποιο ενδιαφέρον, αλλά μπορείς να την κάνεις καλύτερη»
Και οι δύο εκφράσεις περιέχουν το ίδιο μήνυμα, με τη διαφορά ότι η τελευταία είναι ένας ευγενικός και βοηθητικός τρόπος, σε αντίθεση με την πρώτη που είναι καλυμμένη με τον μανδύα της ειλικρίνειας, όμως στην πραγματικότητα είναι εξευτελιστική.

2. «Χωρίς παρεξήγηση, αλλά…»
Η φράση αυτή είναι ένα ισχυρό προειδοποιητικό σημάδι. Με τη διατύπωσή της, γίνεται σαφές ότι αυτό που θ’ ακολουθήσει θα είναι κάτι αγενές ή προσβλητικό που θα σας πληγώσει.

Η φράση χρησιμοποιείται ως αποποίηση και λέγεται όταν οι άνθρωποι υποκρίνονται ότι είναι ευγενικοί, στην προσπάθειά τους ν’ απαλλαγούν απ’ την ευθύνη του αντίκτυπου που έχουν τα λόγια τους.

Είναι ο άστοχος τρόπος τους να μαλακώσουν την ένταση του χτυπήματος, όμως πάντα αυτό που ακολουθεί θα είναι βαρύ και προσβλητικό. Για παράδειγμα «Χωρίς παρεξήγηση, αλλά δεν είσαι ικανός να το καταφέρεις».

Εδώ, το άτομο μεταμφιέζει την κριτική του με ένα «χωρίς παρεξήγηση», προσπαθώντας να μετριάσει την ένταση της προσβολής. Στην πραγματικότητα όμως, αμφισβητούν την ικανότητά σας με αρκετά ευθύ και προσβλητικό τρόπο.

3. «Δεν θέλω να φανώ αγενής»
Στο ίδιο μήκος κύματος, το «δεν θέλω να φανώ αγενής», είναι μία φράση που προηγείται ενός αγενούς ή προσβλητικού σχολίου. Τα άτομα που προσποιούνται ότι είναι ευγενικά, θα χρησιμοποιήσουν τη φράση αυτή ως εκ των προτέρων δικαιολογία, για να γίνουν αγενείς. Είναι σαν να λένε «Τώρα θα υποτιμήσω τα συναισθήματά σου, αλλά τουλάχιστον σε προειδοποίησα».

Συχνά δεν, η φράση λέγεται για να ρίξουν το φταίξιμο σε εσάς, κάνοντάς σας να νιώθετε ακόμη πιο άσχημα που προσβληθήκατε ή θυμώσατε. Το άτομο που τη λέει, είναι σαφές ότι αδιαφορεί για τα αισθήματά σας, υποβιβάζοντάς τα ελαφρά τη καρδία.

Η αληθινή ευγένεια όμως, σέβεται τα όρια και δείχνει ενσυναίσθηση, ποτέ αγένεια. Οι αυθεντικοί άνθρωποι εκφράζουν τις ανησυχίες ή τη διαφωνία τους με σεβασμό και ευγένεια προς τα συναισθήματα των άλλων.

4. «Πλάκα κάνω»
Μία φράση που χρησιμοποιείται πολύ συχνά από ανθρώπους οι οποίοι προσπαθούν να κρύψουν τα πραγματικά τους συναισθήματα κάτω από τον μανδύα του χιούμορ.

Είναι ένας ύπουλος και διακριτικός τρόπος να πεις κάτι προσβλητικό στον άλλον, παρουσιάζοντάς το ως αστείο, σε περίπτωση που τον πειράξει.

Το άτομο που χρησιμοποιεί την έκφραση αυτή, υπολογίζει την αντίδραση του άλλου και βλέπει αν μπορεί να το συνεχίσει. Τις περισσότερες φορές, η επίκριση είναι παραπάνω από σαφής, αλλά ο άνθρωπος προσπαθεί να την παρουσιάσει ως χιούμορ. Αυτό μπορεί να σε μπερδέψει και να σε κάνει ν’ αμφιβάλεις για τις αληθινές προθέσεις του άλλου.

Όλοι γνωρίζουμε ότι το πηγαίο και πραγματικό χιούμορ δεν προκαλεί αμηχανία, ούτε υποβιβασμό. Αν κάποιος χρησιμοποιεί διαρκώς τη φράση αυτή αφού κάνει καυστικά σχόλια, αυτό είναι σημάδι αγένειας.

5. «Μην το παίρνεις προσωπικά»
Η φράση αυτή χρησιμοποιείται  από τους δήθεν ευγενικούς ανθρώπους όταν θέλουν ν’ απαλλαγούν από τον συναισθηματικό αντίκτυπο των λόγων ή των ενεργειών τους

Είναι μία φράση αποποίησης που αποβλέπει στο να ρίξει την ευθύνη στην ευχέρεια εκείνου που δέχεται την προσβολή: «Δεν σε κάλεσα στο πάρτι μου αλλά, μην το πάρεις προσωπικά».

Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, οι άνθρωποι υποβαθμίζουν την μη αποδεκτή συμπεριφορά τους, υπονοώντας ότι εσείς θα φταίτε αν θυμώσετε.

Αναγνωρίζοντας το νόημα αυτής της φράσης, μπορείτε να καταλάβετε ποιος υποκρίνεται ότι είναι ευγενικός. Η αληθινή ευγένεια σέβεται τα συναισθήματα των ανθρώπων και δεν τ’ αψηφά με τόση αναισθησία.

6. «Λυπάμαι που  αναγκάζομαι να στο πω εγώ»
Πρόκειται για μία φράση που υποτίθεται ότι είναι ευγενική, αλλά μέσα της κρύβεται απίστευτη κριτική.

Οι άνθρωποι που τη χρησιμοποιούν, υπαινίσσονται ότι δυσαρεστούνται που αναγκάζονται να πουν κάτι άσχημο. Πρόκειται για μία χειριστική τακτική που σκοπεύει να εξωραΐσει κάπως την κριτική τους.

Η αναγνώρισή της, μπορεί να σας βοηθήσει να διακρίνετε ανάμεσα στους πραγματικά ευγενικούς ανθρώπους και σ’ αυτούς που υποκρίνονται. Οι αυθεντικά ευγενικοί άνθρωποι, προσεγγίζουν τα λεπτά ζητήματα με σεβασμό και περίσκεψη!

Πως ν’ αποκριθούμε στην μεταμφιεσμένη ευγένεια
Σκοπός δεν είναι να συγκρουστούμε, αλλά να προστατεύσουμε τη συναισθηματική μας ευημερία και να καλλιεργήσουμε υγιείς σχέσεις. Πρώτον, να θυμάστε ότι δεν πρέπει να εσωτερικεύετε τα λόγια των άλλων και ότι τα σχόλιά τους χαρακτηρίζουν περισσότερο τους ίδιους, παρά εσάς.

Δεύτερον, να θέτετε υγιή όρια. Αν κάποιος χρησιμοποιεί διαρκώς τις παραπάνω εκφράσεις και σας κάνει να νιώθετε άβολα, έχετε κάθε δικαίωμα ν’ απαιτήσετε περισσότερο σεβασμό, εκφράζοντας τα συναισθήματά σας.

Όλοι έχουν περιθώριο εξέλιξης και θετικής αλλαγής. Αν κάποιος χρησιμοποιεί διαρκώς τις παραπάνω εκφράσεις, δεν σημαίνει ότι είναι αναγκαία κακός άνθρωπος, αλλά μπορεί να μην καταλαβαίνει τον αντίκτυπο της γλώσσας του.

Η διαχείριση των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων μπορεί να είναι περίπλοκη αλλά, μέσα από την ειλικρινή κατανόηση και την ενσυναίσθηση, μπορούμε να καλλιεργήσουμε την υγιή επικοινωνία.

Άλλωστε, η γνήσια ευγένεια αποπνέει σεβασμό, ενσυναίσθηση  και κατανόηση των συναισθημάτων των άλλων!



enikos.gr