MY KTEO

Σάββατο 13 Απριλίου 2024

Ευρωεκλογές: Τρία στοιχήματα και ένα... ατύχημα – Οι επιδιώξεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και η «δεξιά της Δεξιάς»


Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν εντεινόμενη φθορά για την κυβέρνηση και ξεκάθαρο φαβορί για τη δεύτερη θέση.
    
Γράφει ο Μιχάλης Χαριάτης

Χαρακτήρα εθνικής κάλπης δίνουν τα κομματικά επιτελεία για την μάχη των ευρωεκλογών. Με κάτι λιγότερο από δυο μήνες να απομένουν μέχρι να στηθούν οι ευρωκάλπες στις 9 Ιουνίου, οι «παίχτες» θέλουν να κερδίσουν το δικό τους στοίχημα μπροστά στο εκλογικό αποτέλεσμα, διαβάζοντας τις δημοσκοπήσεις και αναλύοντας τις μετρήσεις της κοινής γνώμης.

Η κυβερνητική ΝΔ να καταφέρει να κόψει την «κατηφόρα» που παρουσιάζει παρά την κυριαρχία της στην πολιτική σκακιέρα, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ για το ποιος θα αναλάβει τα ηνία της Κεντροαριστεράς, ενώ τα δεξιότερα της «δεξιάς πολυκατοικίας» αναμένουν να κάνουν «ταμείο» για να δουν τα (πολιτικά) κέρδη τους.

Το στοίχημα για το Μαξίμου είναι να «γράψει» το «3» μπροστά στο εκλογικό του ποσοστό το βράδυ των ευρωεκλογών. Κάτω από 30% ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του θα έχει πολιτικό πρόβλημα. Οι επιτελείς της κυβέρνησης φοβούνται την φθορά που συσσωρεύεται - και καταγράφεται με όλους τους τρόπους φόρα παρτίδα στις δημοσκοπήσεις: Από την διαχείριση της τραγωδίας στα Τέμπη, το αίσθημα ανασφάλειας, το οποίο κορυφώνεται μετά την γυναικοκτονία στους Άγιους Αναργύρους μπροστά σε αστυνομικά μάτια, το τσουνάμι Ακρίβειας, την βία μεταξύ των ανηλίκων και επιπρόσθετα τον χαλαρό χαρακτήρα που έχει η ψήφος των ευρωεκλογών.

Κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίζει ακόμα δυο στοιχεία, ιδιαίτερα σημαντικά. Οι αρρυθμίες που αντιμετωπίζει το σύστημα του Μαξίμου στην διαχείριση κρίσεων όπως με την μονταζιέρα των ηχητικών από τα Τέμπη αλλά και την καρατόμηση δυο στενών συνεργατών του πρωθυπουργού πριν από λίγες ημέρες. Είναι αυτό που περιέγραψε εύγλωττα ο Αλέξης Τσίπρας στους Δελφούς: «Η εικόνα όμως αυτή τη στιγμή είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης τρέχει σε έναν αγώνα στίβου μόνος του, χωρίς αντίπαλο και κινδυνεύει να έρθει δεύτερος».

Σύμφωνα με την Alco η εκλογική δύναμη της ΝΔ καταγράφεται πλέον μόλις στο 25,6%. Η «γαλάζια» δύναμη πέφτει σταθερά κάθε μήνα από την αρχή του έτους καθώς τον Ιανουάριο καταγραφόταν από την Alco στο 30,3%, τον Φεβρουάριο στο 28,2% και τον Μάρτιο στο 27%. Η κατηφόρα που έχει πάρει η ΝΔ το τελευταίο διάστημα φαίνεται και από τις μετρήσεις της Pulse. Η εταιρεία στις αρχές Απριλίου αποτύπωσε την πρόθεση ψήφου προς το κυβερνητικό κόμμα για τις ευρωεκλογές στο 28,5%. Τον Μάρτιο η ίδια εταιρεία είχε μετρήσει την πρόθεση ψήφου προς την ΝΔ στο 29,5% , τον Φεβρουάριο στο 30,5% και τον Ιανουάριο στο 31,5%.

Για την πορεία της ΝΔ «καμπανάκι» χτυπάει και από μία ακόμη δημοσκόπηση, της Public Issue αυτή την φορά, καθώς προκύπτει ότι το 62% θεωρεί πως η ΝΔ κινείται σε λάθος κατεύθυνση. Αν προσθέσει κανείς μάλιστα και την αποκαλυπτική αποτύπωση της Opinion Poll που κατέγραψε φθορά της ΝΔ στη Μακεδονία όπου συγκεντρώνει ποσοστό 25,7% (και τα κόμματα που κινούνται στα δεξιά της να συγκεντρώνουν αθροιστικά ποσοστό που υπερβαίνει το 20%) οι πονοκέφαλοι στο Μαξίμου επιδεινώνονται.

Σύμφωνα με την Alco η ΝΔ χάνει τέσσερις μονάδες από τη συσπείρωσή της και κινείται στο 61%. Το μεγαλύτερο ποσοστό πηγαίνει προς την αδιευκρίνιστη ψήφο 15%, ενώ απώλειες υπάρχουν προς κόμματα στα δεξιότερα της όπως η Ελληνική Λύση (7%) και η Νίκη (4%), ενώ στην αποχή κατευθύνεται το 4%.

Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ
Δημοσκοπικά ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να είναι στα πάνω του. Φαίνεται, αυτή την στιγμή από τις μετρήσεις, πως κατοχυρώνει την δεύτερη θέση και αυτό του δίνει αέρα ενόψει ευρωεκλογών αλλά και σαφές προβάδισμα στην μάχη για τα σκήπτρα της Κεντροαριστέρας.

Μια μάχη που θα δώσει ο Στέφανος Κασσελάκης παίρνοντας επάνω του το παιχνίδι επικοινωνιακά εντός και εκτός Ελλάδας με σφοδρές επιθέσεις στην κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά και στο ΠΑΣΟΚ. Αναμφίβολα για τον ίδιο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια μάχη που σχεδόν έχει χαρακτήρα προσωπικού στοιχήματος, γνωρίζοντας πως θα κριθεί, το βράδυ των εκλογών, ο ίδιος.

Αν τα πάει καλά η Κουμουνδούρου που σημαίνει να κρατήσει τουλάχιστον τον ΣΥΡΙΖΑ στο εθνικό του εκλογικό ποσοστό είναι σαφές πως αυτό θα προσδώσει μεγάλη δυναμική στον Στέφανο Κασσελάκη και σε συνδυασμό με αυτό που οραματίζεται για το κόμμα του ο ίδιος ο πρόεδρος του τότε θα μιλά κανείς για μια «αναβάπτιση» του ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία για τις εθνικές κάλπες.

Σύμφωνα με την Alco o ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει τη συσπείρωσή του κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, φτάνοντας στο 58%. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την Opinion Poll, η Κουμουνδούρου δείχνει όχι μόνο να εδραιώνεται στην δεύτερη θέση αλλά να αυξάνει την διαφορά της από την Χαριλάου Τρικούπη. Στην εκτίμηση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται στο 15% και το ΠΑΣΟΚ αποτυπώνεται στο 12,4%.

Διεκδίκηση
Το στοίχημα για το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη είναι προφανές. Στοχεύουν στην δεύτερη θέση την οποία είχε κατοχυρώσει δημοσκοπικά η Χαριλάου Τρικούπη το περασμένο διάστημα αλλά εσχάτως την έχει προσπεράσει, και πάλι με βάση τις μετρήσεις, η Κουμουνδούρου.

Σε κάθε περίπτωση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη η αναμέτρηση των ευρωεκλογών για το ΠΑΣΟΚ και για την ηγεσία του. Στην περίπτωση που βγει τρίτη δύναμη στις ευρωεκλογές η Χαριλάου Τρικούπη αφενός θα δείξει πως χάνει το τρένο για την ηγεμονία στην Κεντροαριστερά και αφετέρου θα δείξει πως έχασε το μομέντουμ που διαμορφώθηκε υπέρ της όταν η Κουμουνδούρου ζούσε τα διαλυτικά φαινόμενα με τις διασπάσεις και τις σφοδρές εσωκομματικές αναταράξεις.

Σύμφωνα με την Alco η Χαριλάου Τρικούπη κρατά υψηλά ποσοστά συσπείρωσης καθώς καταγράφεται στο 76%, ωστόσο το ποσοστό αυτό είναι μειωμένο κατά τέσσερις μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση. Την ίδια στιγμή οι περισσότερες απώλειες είναι προς την αδιευκρίνιστη ψήφο 12%, ενώ προς το κόμμα Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου πηγαίνει το 5%.

Σύμφωνα με την μέτρηση της ίδιας εταιρείας στο ερώτημα για το κόμμα της αντιπολίτευσης που μπορεί να προσφέρει «την πιο αξιόπιστη εναλλακτική διακυβέρνηση» το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 13% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 12% και η Ελληνική Λύση με 6%. Ωστόσο, στην δημοσκόπηση της Opinion Poll το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει στασιμότητα με ποσοστό 12.4% στην εκτίμηση ψήφου.

Έκρηξη
Οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης με κορυφαία τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών διαμορφώνει αυτό που αποτυπώνεται στις μετρήσεις για την ενίσχυση του χώρου στα δεξιά και δεξιότερα της ΝΔ. Μεγάλος κερδισμένος δείχνει να είναι ο Κυριάκος Βελόπουλος και η Ελληνική Λύση που σε κάποιες μετρήσεις δείχνουν να απειλούν ακόμη και την τέταρτη θέση από το ΚΚΕ. Σε πολιτικό επίπεδο μάλιστα, αυτή η έκρηξη εξηγεί και τον εκνευρισμό Μητσοτάκη του τελευταίου διαστήματος που ολοένα και πιο συχνά αναφέρεται στον Κυριάκο Βελόπουλο υποτιμητικά καθώς βλέπει να «αιμορραγεί» η ΝΔ προς τα δεξιότερα της.

Πρόσθετο στοιχείο, άξιο επισήμανσης, είναι και το γεγονός πως οι δημοσκοπήσεις εντοπίζουν ακόμα και κομματίδια του ίδιου τόξου κάτι που συνηγορεί στην άποψη πως κάτι κινείται σε αυτό τον δεξιό και δεξιότερο χώρο της πολιτικής σκηνής.

Σε κάθε περίπτωση, η δημοσκόπηση της Opinion Poll ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτική καθώς έφερε την Ελληνική Λύση τρίτο κόμμα στη Μακεδονία με ποσοστό 12,6%, πάνω από το ΠΑΣΟΚ που συγκεντρώνει 12,4%, ενώ ιδιαίτερα ενισχυμένη μετρήθηκε και η Νίκη του Δημήτρη Νατσιού καθώς αποτυπώθηκε με ποσοστό 6,1%. Η ίδια δημοσκόπηση μάλιστα κατέγραψε την φθορά της ΝΔ στη Μακεδονία όπου οι «γαλάζιοι» μετρήθηκαν στο 25,7%. Σύμφωνα με την ίδια εταιρεία στην εκτίμηση ψήφου για τις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση ενισχύεται παραπέρα καταγράφοντας ποσοστό 10,7%. Ενδεικτικό, μάλιστα, της δυναμικής που καταγράφει το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου είναι πως στην δημοσκόπηση της Public Issue στο ερώτημα για το καλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ελληνική Λύση «ισοβαθμούν» με 10%.
iEidiseis.gr