Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Π.Ε. Εύβοιας: Επίκαιρες προειδοποιήσεις φυτοπροστασίας για την Ελιά


Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής ΠΕ Ευβοίας ενημερώνει τους Ελαιοπαραγωγούς του Νομού για τους εχθρούς και τις ασθένειες που προσβάλουν την ελιά την περίοδο της ανθοφορίας καθώς και τα μέτρα αντιμετώπισής τους.

ΓΛΟΙΟΣΠΟΡΙΟ

Τα τελευταία χρόνια η ασθένεια του Γλοιοσπορίου εμφανίζει έξαρση κυρίως σε περιοχές με βροχοπτώσεις υψηλή σχετική υγρασία και ήπιες συνθήκες θερμοκρασίας 12-25°C. Πρόκειται για μυκητολογική ασθένεια της οποίας το παθογόνο αίτιο είναι τρία είδη του γένους colletotrichum. Ο μύκητας προσβάλει κυρίως τους καρπούς με ποικίλα συμπτώματα, τα άνθη και τα φύλλα. Οι προσβολές ξεκινούν την άνοιξη από το μόλυσμα που προϋπάρχει στους μουμιοποιημένους καρπούς, τα φύλλα και τους κλαδίσκους . Η ανθοφορία είναι το πιο κρίσιμο στάδιο για την εγκατάσταση του μύκητα, ο οποίος παραμένει σε λανθάνουσα μορφή και κάνει την εμφάνισή του στους αναπτυσσόμενους και στους ώριμους καρπούς οι οποίοι εμφανίζουν καθολική σήψη και μουμιοποίηση προκαλώντας σημαντική ποιοτική και ποσοτική υποβάθμιση της παραγωγής.

Η αντιμετώπιση της ασθένειας στηρίζεται σε καλλιεργητικά μέτρα, όπως σωστό κλάδεμα για αερισμό και φωτισμό του δέντρου μειώνοντας έτσι την υγρασία και αφαίρεση των μουμιοποιημένων καρπών την προηγούμενης χρονιάς για να μειωθεί το μόλυσμα.

Όσο αναφορά την χημική αντιμετώπιση συστήνονται τουλάχιστον δύο ψεκασμοί: 1ος Ψεκασμός

Στο κρόκιασμα των ταξιανθιών(να έχει ανοίξει το 5% των ανθέων) με εγκεκριμένα μυκητοκτόνα των ομάδων στρουμπιλουρινών και τριαζολών.

2ος Ψεκασμός

Το φθινόπωρο (Σεπτέμβρη-Οκτώβρη) όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη του μύκητα με χαλκούχα σκευάσματα.

ΠΥΡΗΝΟΤΡΗΤΗΣ

Ο πυρηνοτρήτης (Prays oleae) είναι ένα λεπιδόπτερο έντομο που συμπληρώνει τρεις γενιές το έτος ( ανθόβια, καρπόβια και φυλλόβια ). Οι προνύμφες τις ανθόβιας γενιάς τρώγουν τα όργανα του άνθους με αποτέλεσμα τα άνθη να ξεραίνονται και να παραμένουν στην ανθοταξία ενωμένα μεταξύ τους με μετάξινα νήματα.

Μεγαλύτερη ζημιά δημιουργεί η καρπόβια γενιά της οποίας οι προνύμφες εισχωρούν στο καρπό φθάνοντας μέχρι τον πυρήνα και τρέφονται στο εσωτερικό του. Κατά την έξοδο τους από τον καρπό το φθινόπωρο (Σεπτέμβρη – Οκτώβρη) προκαλούν ζημιά στον ποδίσκο με αποτέλεσμα ο καρπός να συρρικνώνεται, να μαυρίζει και να πέφτει

Για την καταπολέμηση του πυρηνοτρήτη συστήνονται τα παρακάτω:

1ος Ψεκασμός

Στην αρχή της άνθισης (όταν έχουν ανοίξει5-25% των ανθέων) με εγκεκριμένα σκευάσματα κατά προτίμηση σκευάσματα του βακίλου Θουριγγίας (Bacillus thuringiensis), διότι η άνθιση συμπίπτει με την περίοδο δραστηριότητας των περισσοτέρων ωφέλιμων εντόμων(παρασίτων και αρπακτικών).

2ος Ψεκασμός

Όταν ο καρπός έχει μέγεθος 3-5 χιλιοστά με εγκεκριμένα εντομοκτόνα (Bacillus thuringiensis,deltamethrin,lambda cyhalothrin,acetamiprid,spinetoram).

Επίσης το αραίωμα της κόμης και η ισορροπημένη λίπανση αποτελούν βασικά μέτρα για τη διατήρηση του πληθυσμού σε χαμηλά επίπεδα.

Οι παραγωγοί κατά την χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων θα πρέπει να διαβάζουν με μεγάλη προσοχή και να εφαρμόζουν σχολαστικά τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα και να παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας τόσο κατά την παρασκευή του ψεκαστικού διαλύματος όσο και κατά την διάρκεια της εφαρμογής του, χρησιμοποιώντας τα ατομικά μέσα προστασίας.