Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Κινητοποιήσεων συνέχεια για τους «επί ξύλου κρεμάμενους» εργαζόμενους στη ΛΑΡΚΟ – Παρά τη βροχή δηλώσεων στήριξης, φως στο τούνελ της ανασφάλειας δεν διαφαίνεται (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)


Την στήριξη της μεγάλης κινητοποίησης της 10ης Μαΐου των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ και την επιδίωξη συνάντησης δημάρχων με τον υπουργό Οικονομίας Κώστα Χατζηδάκη είναι τα επόμενα βήματα, όπως αποφασίστηκε στην χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου Δήμου Δυρφίων Μεσσαπίων, με μοναδικό θέμα τις τελευταίες εξελίξεις στην ΛΑΡΚΟ.

Στην συνεδρίαση, στην οποία έδωσαν το «παρών» η βουλευτής Εύβοιας Κατερίνα Καζάνη, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Εύβοιας Κώστας Λάππας, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας Αντώνης Κούκουρας, αυτοδιοικητικοί, εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, επαγγελματίες και απλοί πολίτες της περιοχής, κατέστη σαφές ότι αφενός η συνέχιση του αγώνα είναι επιβεβλημένη και αφετέρου ότι το μέλλον της εταιρίας είναι αβέβαιο.

Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στα Μεταλλεία ΛΑΡΚΟ Εύβοιας και δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Σελεβάκος όσο δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο με τους επενδυτές, οι εργαζόμενοι βρίσκονται «επί ξύλου κρεμάμενοι» χωρίς καμία εξασφάλιση για το μέλλον του. Για αυτό και ζητούν η κυβέρνηση να πάρει μέτρα που θα τους διασφαλίζει τα εργασιακά τους δικαιώματα, τα δεδουλευμένα τους και βέβαια την εργασία τους με κάθε τρόπο. Για αυτό και ζήτησε την έμπρακτη στήριξη των βουλευτών, της περιφερειακής αρχής, των δημοτικών αρχών των 5 Δήμων όπου δραστηριοποιούνταν η ΛΑΡΚΟ, αλλά και των φορέων του Νομού.

Στην τοποθέτησή του ο περιφερειάρχης Φάνης Σπανός ξεκαθάρισε ότι για το σύνολο των παρατάξεων της  Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας το ζήτημα της ΛΑΡΚΟ είναι υψηλής προτεραιότητας και έκανε γνωστό το πρωί της Παρασκευής είχε συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο, στον οποίο και έθεσε μεταξύ άλλων και το θέμα της ΛΑΡΚΟ. Στο θέμα του επενδυτή ο περιφερειάρχης ενημερώθηκε ότι ναι μεν είναι σε καλύτερο στάδιο από ότι πριν λίγους μήνες, αλλά και πάλι δεν υπάρχει ουσιαστική εξέλιξη. Σε κάθε περίπτωση πάντως, αν και η βούληση της κυβέρνησης είναι να βρεθεί με κάθε τρόπο επενδυτής, δεν προβλέπεται «λευκός καπνός» σύντομα.

Σχετικά με το πρόγραμμά και ειδικά τους εργαζόμενους κάτω των 55 ετών, ο περιφερειάρχης επεσήμανε ότι όπως ενημερώθηκε σήμερα δεν υπάρχει κάποιος άμεσος σχεδιασμός για απριόρι επέκταση του προγράμματος. «Παραμένουμε απολύτως στις επάλξεις. Και σε κάθε ενέργεια που κάνετε είμαστε δίπλα σας, ουσιαστικά κι όχι για να σας χτυπάμε την πλάτη με συμπάθεια» κατέληξε ο Φάνης Σπανός αναγνωρίζοντας το δίκιο του αγώνα των εργαζομένων και την ανάγκη η ΛΑΡΚΟ να παραμείνει ζωντανή σε επίπεδο παραγωγικής λειτουργίας.

«Δυστυχώς η πραγματικότητα δικαιώνει όσους από εμάς πριν από 4 χρόνια δηλώναμε τις αιτιάσεις μας στο καθεστώς ειδικής μεταχείρισης της ΛΑΡΚΟ. Οι υποσχέσεις της κυβέρνησης περί βιωσιμότητας της εταιρίας διαψεύστηκαν. Και αδιαφορώντας για τον ορυκτό πλούτο και το μέλλον των εργαζομένων κυνικά παραδέχεται ότι η ιστορική επιχείρηση δίνεται για σκραπ» είπε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Καζάνη και υπογράμμισε ότι φτάσαμε στο σημείο να μιλάμε σήμερα για προγράμματα ΔΥΠΑ. Η βουλευτής υπογράμμισε ότι τα περιθώρια είναι στενά και απαιτούνται συντονισμένες ενέργειες από όλους. «Ο επενδυτής επιβάλλεται να λειτουργήσει τη ΛΑΡΚΟ και να στηρίξει ην οικονομία της χώρας και των γύρω περιοχών» είπε η κ. Καζάνη.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς ξεκαθάρισε ότι το ψήφισμα και η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα συνταχθεί επί της ουσίας από το Σωματείο των Εργαζομένων, αφού η δημοτική αρχή ταυτίζεται πλήρως με τα αιτήματα των εργαζομένων. Μάλιστα μετά τις τοποθετήσεις όλων των παρευρισκομένων ο δήμαρχος έκανε γνωστή την πρόθεσή του να επικοινωνήσει με την ΠΕΔ και στο πλαίσιο αυτό να πραγματοποιηθεί άμεσα συνάντηση της Ένωσης με τον υπουργό Οικονομίας.

«Όλοι είναι χρήσιμοι» είπε ο Γιώργος Σελεβάκος καλώντας και τους αιρετούς να μπουν ενεργά στον αγώνα τους εκφράζοντας και την «ελπίδα» του ότι από μια τέτοια συνάντηση μπορεί τελικά να μάθουν αν θα γίνει τελικά η επένδυση.

Ενώ ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης και εργαζόμενος στη ΛΑΡΚΟ Γιάννης Μπουροδήμος τόνισε ότι στη συνάντηση με τον υπουργό πρέπει να πάει αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους βουλευτές, τον περιφερειάρχη, τους δημάρχους των 5 Δήμων που δραστηριοποιείται η εταιρία, τους εκπροσώπους των Επιμελητηρίων και τους εργαζόμενους. «Σε αυτό τον αγώνα πρέπει να είμαστε όλοι μαζί με αιχμή την ομάδα αυτή, ώστε να ασκηθεί πίεση» είπε ο κ. Μπουροδήμος και εξέφρασε τον φόβο του ότι οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ μπορεί να έχουν την τύχη των εργαζομένων στα Τσιμέντα Χαλκίδας και στη ΣΕΛΜΑΝ.

Επίσης τοποθετηθήκαν και δήλωσαν μεταξύ άλλων και τη στήριξή τους στον αγώνα των εργαζομένων οι αντιπεριφερειάρχες Βαγγέλης Κούκουζας και Κώστας Γαλάνης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Βασιλική Αγγελοπούλου, Βασίλης Λύκος και Στέφανος Μουτουσίδης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Εύβοιας Κώστας Λάππας, ο πρόεδρος του ΕΚΕ Αντώνης Κούκουρας, ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ΔιρφύωνΜεσσαπίων Σπύρος Ραπτάκης, οι πρώην δημοτικές σύμβουλοι του Δήμου Διρφυων Μεσσαπίων Χριστίνα Αβραμίδου και Γεωργία Πύθουλα, ο εκπρόσωπος των μικροεργολάβων της περιοχής Κώστας Τσοκάνης, δημοτικοί σύμβουλοι και εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ.