MY KTEO

Τετάρτη 3 Απριλίου 2024

Πώς η εφορία εξανεμίζει τα αναδρομικά - Ποια λύση προτείνεται για τους συνταξιούχους


Σε υπερβολική φορολόγηση υπόκεινται οι συνταξιούχοι που τώρα λαμβάνουν αναδρομικά, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις εντοπίζονται και λάθη στις καταβολές των συντάξεων.

Γράφει ο Χρήστος Μέγας

Με ευθύνη του ΕΦΚΑ εδώ και πάνω από πέντε χρόνια δεν έγινε ο επανακαθορισμός των συντάξεων με βάση τα ποσοστά του νόμου 4387/16 (ν.Κατρούγκαλου), με αποτέλεσμα να μην λαμβάνουν ανταποδοτικές παροχές για τις επιπλέον, πέραν του συμβατικού 20% επί του μισθού, εισφορές που πλήρωναν σε διάφορους κλάδους (Ολυμπιακή, Τράπεζες, ΟΤΕ κ.α.).

Ωστόσο, κάτι που έπρεπε να γίνει το αργότερο από 1/1/2019 γίνεται με πέντε χρόνια καθυστέρηση με αποτέλεσμα αυτές τις ημέρες να πιστώνονται αναδρομικά στους τραπεζικού λογαριασμούς τα επιπλέον ποσά για πάνω από 60 μήνες πίσω. Με αποτέλεσμα την υπερβολική φορολόγηση, ενώ πρόκειται για χρήματα που πρέπει να κατανεμηθούν τα προηγούμενα χρόνια (2019-2023).

Προκειμένου να αποφύγουν την υπερφορολόγηση, σαν δήθεν έσοδα του 2024, οι δικαιούχοι θα πρέπει να καταθέσουν συμπληρωματικές φορολογικές δηλώσεις για όλα τα προηγούμενα χρόνια, κάτι που θα τους επιβαρύνει με πρόσθετο κόστος προς τον φοροτεχνικό!

«Είναι αδιανόητο, να χορηγούνται ποσά ως αναδρομικά, για μια διαδικασία επανυπολογισμού που έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2019, με 4,5 χρόνια καθυστέρηση και οι δικαιούχοι να λαμβάνουν μόνο ένα μέρος από τα ποσά που έχουν χάσει όλο αυτό το διάστημα. Μιλάμε για απώλειες χιλιάδων ευρώ» σημειώνει ο Πρόεδρος του Δικτύου Συνταξιούχων Νίκος Χατζόπουλος. Και ζητάει «τα ποσά που αναλογούν στους δικαιούχους να επιμεριστούν τμηματικά, ανά έτος οφειλής από το 2019 έως το 2023. Να προκύψει ο όποιος πρόσθετος φόρος και να καταβληθεί σε σχέση με το κάθε έτος και όχι ως συνολικό ποσό, με βάση τη φορολογική κλίμακα που ισχύει για κάθε συνταξιούχο χωριστά, ανάλογα με το ετήσιο εισόδημά του. Έτσι, θα είναι μικρότερη η επιβάρυνση για χιλιάδες δικαιούχους και ταυτόχρονα θα επιβληθεί η όποια φορολόγηση, με όρους δικαιοσύνης και όχι καταφανέστατης αδικίας».

Ως προς τα λάθη ο Πρόεδρος των Συνταξιούχων του ΟΤΕ Στάθης Ανέστης σημειώνει ότι χρειάστηκε η παρέμβασή του Συλλόγου για να γίνουν πολλές διορθώσεις καθώς με τις συντάξεις Απριλίου παρακρατήθηκαν… δύο δόσεις στεγαστικών δανείων, ενώ η δόση επιστροφής των ποσών που από προηγούμενο… λάθος είχαν πιστωθεί, ήταν αυτή τη φορά αυξημένη.

«Λάθη-λάθη και περιφρόνηση» σημειώνει ο παλαίμαχος συνδικαλιστής.

Η ιστορία των αναδρομικών
Υπενθυμίζουμε το χρονικό της υπόθεσης:

-Ο νόμος Κατρούγκαλου (ν.4387/16) όριζε ότι από την 1.1.2019 πρέπει να γίνει επανυπολογισμός σε όλες τις κύριες συντάξεις.

-Στους εργαζόμενους των ανωτέρω περιπτώσεων, είχαν γίνει υψηλότερες κρατήσεις ασφαλιστικών εισφορών λόγω επαγγέλματος (Ολυμπιακή Αεροπορία κλπ). Άρα, ο επανυπολογισμός έπρεπε να είχε λάβει υπόψη το επιπλέον ασφάλιστρο και να καταλήξει σε διαφορετικό ύψος τελικής σύνταξης. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη, με ευθύνη του ΕΦΚΑ.

-Η διαδικασία του επανυπολογισμού έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019.



iEidiseis.gr