MY KTEO

Σάββατο 13 Απριλίου 2024

H Lynn Hill και η παρέα της στον «αναρριχητικό παράδεισο» των Μανικίων – Συνέντευξη με έναν θρύλο της αναρρίχησης

Μια από τις αθλήτριες που φιγουράρει στη λίστα μεταξύ των κορυφαίων αναρριχητών του πλανήτη, η Lynn Hill, πραγματοποίησε πολυήμερο ταξίδι στα Μανίκια, που εγκαθιδρύονται πλέον ως ένας από

τους παγκόσμιους αναρριχητικούς προορισμούς. Η ίδια, σε ανάρτησή της στο Instagram, τις χαρακτήρισε τις πρώτες «καθαρά αναρριχητικές διακοπές», που κάνει από τότε που γεννήθηκε ο γιος της, πριν από σχεδόν 21 χρόνια.«Ήταν τόσο διασκεδαστικό να σκαρφαλώνω σε διαφορετικό βράχο κάθε μέρα με τους φίλους μου από τρεις διαφορετικές χώρες! Οι ντόπιοι ήταν πολύ φιλικοί και κάθε μέρα στήνουν νέες διαδρομές! Μέχρι στιγμής, δεν έχει πολύ κόσμο από πολλούς αναρριχητές, αλλά μπορώ να φανταστώ ότι θα γίνει πιο δημοφιλής στο μέλλον!», ανέφερε επίσης στην ανάρτησή της.

Μαζί της σε αυτές τις διακοπές, που διήρκεσαν περίπου δύο εβδομάδες, ήταν και η επίσης γνωστή αναρριχήτρια, Mariona Marti Sans από την Καταλονία, καθώς και ο Javier Paramo Muns. Εκπρόσωποι του Δήμου Κύμης Αλιβερίου και του Manikia Project είχαν την ευκαιρία να κάνουν μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για το αναρριχητικό πεδίο στα Μανίκια και το μέλλον του. 

Όπως τόνισε η Hill τα Μανίκια θα αναπτυχθούν πολύ περισσότερο στο μέλλον. «Υπάρχει πολύ μέλλον εδώ γιατί ο βράχος είναι τεράστιος. Θα αναπτυχθεί με τον καιρό. Υπάρχει τόσος βράχος που μπορείς να έρθεις περισσότερες από μια φορές».

Παράλληλα, χαρακτήρισε μοναδικά τα είδη του βράχου που υπάρχουν στα Μανίκια, του ασβεστόλιθου και του τούφα, που δεν υπάρχουν στην Αμερική. 

Η Marti συμφώνησε, προσθέτοντας ότι είναι πολύ καλές οι διαδρομές που έχουν φτιαχτεί, «είναι καθαρισμένες, είναι ασφαλείς, όλα τα μονοπάτια είναι πραγματικά καλά και με καλή σηματοδότηση. Είναι πολύ εύκολο, δεν θα χαθείς ποτέ. Είναι ένα ακόμα σημείο στο οποίο νομίζω ότι έχει γίνει καλή δουλειά», σημείωσε. Μάλιστα επεσήμανε ότι τα Μανίκια είναι μια περιοχή που θα συστήσει και σε άλλους αναρριχητές για να την επισκεφθούν.

«Έχετε έναν παράδεισο εδώ. Μην τον αλλάξετε», σημείωσε ο Paramo, καθώς τονίστηκε ιδιαίτερα στη συζήτηση ότι για να διατηρηθεί αυτός ο μικρός παράδεισος, θα πρέπει να αποτραπεί η άναρχη προσέλευση. Να είναι σαφές στον καθένα -όπως επεσήμανε η Hill- πού μπορεί να παρκάρει, πού μπορεί να πηγαίνει με το βαν του και πού δεν επιτρέπεται να πηγαίνει. Η Marti μάλιστα συμπλήρωσε πως έχει δει τόπους, μεταξύ των οποίων και τον δικό της, να χάνουν την μαγεία τους λόγω αυτού. Η Hill έθιξε επίσης το θέμα της ανακύκλωσης, ένα θέμα για το οποίο είναι πολύ ευαισθητοποιημένη και σημείωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει καλύτερη δουλειά σε αυτόν τον τομέα.   

Ένα ακόμα στοιχείο που κάνει τα Μανίκια ωραίο προορισμό για τους αναρριχητές, όπως τόνισαν όλοι, είναι το γεγονός ότι υπάρχουν τριγύρω πολλά μικρά χωριά και μπορείς να γνωρίσεις τους ντόπιους, στο φαγητό, στα μαγαζιά, στα ψώνια και αυτές οι επαφές κάνουν το ταξίδι ακόμα πιο ιδιαίτερο.

Η συζήτηση έκλεισε με μια υπόσχεση: ότι κάποια στιγμή θα επιστέψουν στα Μανίκια. 

Λίγα λόγια για την Hill

Η Lynn Hill είναι ένας ζωντανός θρύλος αφού άλλαξε τον ορισμό του τι είναι εφικτό στην αναρρίχηση. Σε μια εποχή όπου οι άντρες ήταν οι απόλυτοι κυρίαρχοι, η Hill ήταν η πρώτη που κατάφερε να αναρριχηθεί ελεύθερα στον εντυπωσιακό τοίχο The Nose στο El Capitan, ύψους 900 μέτρων, στο Εθνικό πάρκο του Yosemite, χρησιμοποιώντας μόνο τα χέρια και τα πόδια της και καμία βοήθεια από σταθερά σχοινιά.

Πάνω από δεκαεννέα χρόνια αργότερα, ο Tommy Caldwell και η Hill εξακολουθούν να είναι οι μόνοι δύο άνθρωποι στον κόσμο που έχουν καταφέρει να κάνουν μια εντελώς ελεύθερη μονοήμερη ανάβαση στο The Nose.