MY KTEO

Τρίτη 14 Μαΐου 2024

Ένας γρίφος για δύσκολους λύτες η φορολογία εισοδήματος του 2024, το συμπέρασμα της σχετικής εκδήλωσης του Επιμελητηρίου Εύβοιας (ΦΩΤΟ)


Το Επιμελητήριο Εύβοιας, στο πλαίσιο ενημέρωσης των μελών του, διοργάνωσε στην αίθουσα «Καράκωστα», τη Δευτέρα το απόγευμα, εκδήλωση με μοναδικό, αλλά ιδιαίτερα πολύπλοκο, όπως αποδείχτηκε, θέμα την Φορολογία Εισοδήματος έτους 2024.

Ένας γρίφος για δύσκολους λύτες αποδεικνύεται η φορολογία εισοδήματος 2024, όπως κατά κοινή ομολογία διαπίστωσαν οι οικονομολόγοι και φοροτεχνικοί της Χαλκίδας, που έδωσαν το «παρών» στην χθεσινή εκδήλωση του Επιμελητηρίου Εύβοιας.

Οι εισηγητές Βασιλική Γιοβά, στέλεχος ΑΑΔΕ-Εισηγήτρια σεμιναρίων, Αθανάσιος Σαφαρής, π. Προϊστάμενος ΔΕΑΦ Α’ ΑΑΔΕ - Εισηγητής Σεμιναρίων και Γεώργιος Παπαδημητρίου, φοροτεχνικός - Επιστημονικός Συνεργάτης Tahxeaven - Ειδικός σε θέματα Φορολογίας Αγροτών & Αγροτικών Συνεταιρισμών, ανέλυσαν μια σειρά από φορολογικά ζητήματα, όπως οι αλλαγές που αφορούν στα έτη 2023 και 2024, η μείωση του τέλους επιτηδεύματος, το ελάχιστο ποσό καθαρού εισοδήματος από την άσκηση ατομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, τα εισοδήματα που μειώνουν το ελάχιστο ποσό καθαρού εισοδήματος από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας, οι λοιπές μειώσεις του ελάχιστου ποσού καθαρού εισοδήματος από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας, η φορολόγηση επί του ελάχιστου ποσού καθαρού εισοδήματος για φυσικά πρόσωπα που διέκοψαν την ατομική επιχειρηματική δραστηριότητά τους και έχουν συστήσει μονοπρόσωπη εταιρεία, η μείωση της προκαταβολής φόρου, το εισόδημα από βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων, η έκπτωση δαπανών ανακαίνισης κτιρίων, η διαδικασίες μεταβολής φορολογικής κατοικίας, η χωριστή φορολογική δήλωση συζύγων και η φορολογία αγροτών.

Πολλές ήταν οι απορίες των παρευρισκομένων που λύθηκαν, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις γεννήθηκαν νέες που αφορούσαν κυρίως τον νέο νόμο φορολόγησης με βάση το τεκμαρτό εισόδημα, για εισόδημα δηλαδή που δεν έχει αποκτηθεί.

Ενδεικτικά είναι τα όσα ελέχθησαν στα πηγαδάκια που δημιουργήθηκαν στα διαλλείματα της εκδήλωσης. «Όχι μόνο δεν καταπολεμά την φοροδιαφυγή, αφού προστατεύει τα υψηλά εισοδήματα, που μπορούν να συνεισφέρουν ουσιαστικά στον κρατικό προϋπολογισμό αλλά οδηγεί σε αφανισμό ένα μεγάλο τμήμα ενεργού οικονομικού πληθυσμού, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, τη μεσαία τάξη» σημείωναν με νόημα. Ενώ οι πιο αυστηροί έκαναν λόγο για «διαστροφικό» νόμο και τον παρομοίωσαν με το κρεβάτι του Προκρούστη που κόβει ή τραβάει την φορολόγηση των επαγγελματιών και επιστημόνων κατά πως βολεύει κι όχι στηριζόμενος στην πραγματικότητα.

Η όλη εκδήλωση ολοκληρώθηκε με έναν εξαιρετικά γόνιμο διάλογο κατά τον οποίο οι συμμετέχοντες έλαβαν απαντήσεις και διευκρινήσεις σε ερωτήματα που έθεσαν.  

Την ενημερωτική εκδήλωση παρακολούθησαν τόσο δια ζώσης όσο και διαδικτυακά, επαγγελματίες και επιχειρηματίες του Νομού, δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι σχετίζονται με το αντικείμενο κλπ. 

Για την όλη διαδικασία υλοποίησης της πρωτοβουλίας φρόντισαν από πλευράς Επιμελητηρίου, οι κύριοι Βασίλης Βαρελάς Υπεύθυνος Συντονισμού ΓΕΜΗ & Επιχειρήσεων και Αντώνης Νταβαρίας Πρόεδρος του Τμήματος Υπηρεσιών.