MY KTEO

Τετάρτη 15 Μαΐου 2024

Το νυχτερινό ρεύμα γίνεται... μεσημεριανό - Σενάριο για νέες ώρες


Μεγάλες ειδήσεις για το ρεύμα και το νυχτερινό τιμολόγιο που πάει για μεσημέρι.
    
Γράφει η Γεωργία Καλαντζή

Οι αρνητικές και μηδενικές τιμές των ΑΠΕ αναγκάζουν να αυξηθεί η ζήτηση ενέργειας όταν οι «μηχανές» δουλεύουν στο φουλ, αυτό σημαίνει ότι το φθηνό νυχτερινό τιμολόγιο ρεύματος θα γίνει μεσημεριανό τιμολόγιο και θα ισχύει από 11:00 το πρωί μέχρι 16:00 το μεσημέρι.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξετάζει τη δυνατότητα μετατόπισης του νυχτερινού τιμολογίου ηλεκτρικού ρεύματος στις μεσημεριανές ώρες για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των περικοπών πράσινης ενέργειας και των μηδενικών και αρνητικών τιμών που προκύπτουν λόγω της ανεπάρκειας της ζήτησης να ακολουθήσει την αυξανόμενη παραγωγή των ΑΠΕ.

Η αυξημένη παραγωγή των ΑΠΕ, όπως γράφει η εφημερίδα «Καθημερινή» κατά τις μεσημεριανές ώρες προκαλεί τον Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) να αποσυνδέει μονάδες ΑΠΕ από το σύστημα για να διατηρήσει την ισορροπία μεταξύ παραγωγής και ζήτησης, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν μπλακ άουτ.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου εξετάζει τη δυνατότητα συνδυασμού της μετατόπισης της ζήτησης με ένα πρόγραμμα επιδοτήσεων για την αγορά έξυπνων οικιακών συσκευών. Αυτό θα επιτρέψει στους καταναλωτές να επωφεληθούν από τις χαμηλότερες τιμές ρεύματος που θα ισχύουν κατά τις μεσημεριανές ώρες, ενώ οι νέες ώρες του νυχτερινού τιμολογίου αναμένεται να μεταφερθούν σε χρονικό παράθυρο μεταξύ των 11 π.μ. και 4 μ.μ., κατά τις εργάσιμες ώρες.

Πότε και πώς θα γίνει το νυχτερινό ρεύμα μεσημεριανό
Οι προτεινόμενες ενέργειες θα καθοριστούν μέσω συνεργασίας μεταξύ της ΡΑΑΕΥ και του ΔΕΔΔΗΕ, και θα ενσωματωθούν σε μια νομοθετική ρύθμιση.

Με τη μετατόπιση μέρους της κατανάλωσης σε ώρες χαμηλής ζήτησης, τα νοικοκυριά μπορούν να συμβάλουν στην εξισορρόπηση του φορτίου μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Επιπλέον, μπορούν να επωφεληθούν από τις πιο χαμηλές τιμές που παρουσιάζονται στην αγορά κατά τις ώρες αυτές.

«Αγνοούνται» οι έξυπνοι μετρητές ρεύματος στην Ελλάδα
Στις ανεπτυγμένες αγορές της Ευρώπης, οι καταναλωτές διαχειρίζονται τη ζήτησή τους μέσω των έξυπνων μετρητών, οι οποίοι επιτρέπουν την τιμολόγηση ανά ώρα. Κατ' αυτόν τον τρόπο, οι καταναλωτές προσαρμόζουν τη χρήση των ηλεκτρικών συσκευών τους σε ώρες με χαμηλή ζήτηση και χαμηλότερες τιμές.

Μέχρι στιγμής, οι έξυπνοι μετρητές για τις οικιακές καταναλώσεις δεν έχουν εγκατασταθεί στο ελληνικό δίκτυο, καθώς το σχετικό έργο του ΔΕΔΔΗΕ καθυστερεί εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία.

Σε αυτήν την αναμονή, οι υφιστάμενοι νυχτερινοί μετρητές με δυνατότητα διζωνικής χρέωσης (ημερήσιας και νυχτερινής) καλούνται να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων του δικτύου. Αυτές οι προκλήσεις σχετίζονται με την υψηλή παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά τις μεσημεριανές ώρες και την χαμηλή κατανάλωση.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξετάζει σενάρια για τη μετατόπιση των ζωνών νυχτερινού τιμολογίου που είχαν καθιερωθεί στο παρελθόν, όταν η ηλεκτροπαραγωγή κυριαρχούσε από θερμικές μονάδες και οι τιμές ρεύματος είχαν κορυφωθεί τις μεσημεριανές ώρες.

Σήμερα, κατά τις μεσημεριανές ώρες, όταν η παραγωγή από τα φωτοβολταϊκά φτάνει στην κορύφωσή της και η ζήτηση παραμένει σταθερή, οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμα και μηδενίζονται, ενώ καταγράφονται και αρνητικά πρόσημα.

Η μετατόπιση της φθηνής τιμολόγησης από το νυχτερινό στο μεσημεριανό τιμολόγιο θα οδηγήσει σε αντίστοιχη μετατόπιση της ζήτησης και θα συμβάλει στη διόρθωση του ισοζυγίου προσφοράς - ζήτησης. Αυτό θα οδηγήσει σε χαμηλότερο κόστος για το ηλεκτρικό σύστημα, καθώς θα αποσυνδέει την παραγωγή από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το νυχτερινό τιμολόγιο λειτουργεί με διαφορετικό ωράριο ανάλογα με την εποχή. Συγκεκριμένα, το χειμερινό ισχύει από την 1η Νοεμβρίου έως τις 30 Απριλίου, καλύπτοντας τις ώρες 02:00-08:00 και 15:00-17:00, ενώ το θερινό ισχύει από την 1η Μαΐου έως τις 31 Οκτωβρίου και αφορά τις ώρες 23:00-07:00.




iEidiseis.gr