MY KTEO

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

Αποκλειστικό: Απίστευτο περιστατικό-Νοσηλεύτρια στο Νοσοκομείο Χαλκίδας έκανε μετάγγιση αίματος σε λάθος ασθενή



Το απίστευτο περιστατικό συνέβη χθες στο Νοσοκομείο Χαλκίδας. Σύμφωνα με πληροφορίες του Eviatop στη χειρουργική νοσηλευόταν μία γυναίκα η οποία είχε πέσει και είχε σπάσει τα πλευρά της και είχε μετατόπιση κλείδας. Οι γιατροί επανέφεραν την κλείδα και μετά από μερικές ημέρες νοσηλείας χθες το πρωί η γυναίκα ετοιμαζόταν να πάρει εξιτήριο και να επιστρέψει στο σπίτι της. Η κόρη της 85χρονης έφυγε για λίγο από το δωμάτιο όπου νοσηλευόταν η μητέρα της για τα διαδικαστικά. 

Όταν επέστρεψε είδε μία νοσηλεύτρια να κάνει μετάγγιση αίματος στη μητέρα της. Όταν τη ρώτησε για ποιο λόγο κάνει μετάγγιση, αφού η μητέρα της σε λίγο θα έπαιρνε εξιτήριο, η νοσηλεύτρια τότε κατάλαβε ότι έκανε λάθος και όπως είπε έπρεπε η μετάγγιση να γίνει σε άλλη ασθενή που νοσηλευόταν στο ίδιο δωμάτιο, έβγαλε τη φιάλη αίματος από την 85χρονη και τον τοποθέτησε στην διπλανή ασθενή. Η κόρη της 85χρονης πήγε στη συνέχεια στον γιατρό που ετοίμαζε το εξιτήριο της μητέρας της και όταν αυτός της είπε ότι το εξιτήριο είναι έτοιμο η κοπέλα του είπε τι είχε συμβεί  με τη λάθος μετάγγιση και τότε σήμανε «συναγερμός» στο Νοσοκομείο. 

Η νοσηλεύτρια δεν είχε ενημερώσει το γιατρό για το λάθος της με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουν πόσο αίμα είχε μεταγγιστεί στην 85χρονη. Αμέσως κινητοποιήθηκαν οι γιατροί, ο Διοικητής του Νοσοκομείου και ήρθε από την Αθήνα ειδικός αιματολόγος για να μπορέσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Να σημειωθεί, ότι η 85χρονη έχει άλλη ομάδα αίματος από την γυναίκα που έπρεπε να γίνει η μετάγγιση.

Η 85χρονη δεν πήρε εξιτήριο και παρακολουθείται από τους γιατρούς, αφού οι κίνδυνοι είναι πολλοί και σοβαροί για την υγεία της.  

Η μετάγγιση αίματος πρέπει να εφαρμόζεται με υπευθυνότητα και προσοχή. Βασικό τρίπτυχο σωστό αίμα, σωστός ασθενής, σωστός χρόνος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν όλα λάθος.