MY KTEO

Σάββατο 22 Ιουνίου 2024

Έκτακτο επίδομα στους συνταξιούχους: Ποιοι θα το πάρουν - Η λίστα των δικαιούχων


Μετά τα εκλογικά αποτελέσματα της 9η Ιουνίου η κυβέρνηση ανακάλυψε τον φορολογικό λαϊκισμό και ετοιμάζει το (έκτακτο) πουγκί των εκλογών.Τι και εάν πριν τις ευρωεκλογές ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, είχε αποφανθεί ότι οι οικονομικές συνθήκες δεν επιτρέπουν έκτακτα επιδόματα και εφάπαξ παροχές; Επικαλέστηκε τότε τους κίνδυνους για τη δημιουργία του πλεονάσματος των 4,5 δισ. ευρώ (2,1% του ΑΕΠ). Προβλήθηκε η ανάγκη για ενίσχυση του ΕΦΚΑ. Ο όποιος παρουσιάζει ταμειακές δυσχέρειες αφενός λόγω βελτίωσης της απόδοσης των συντάξεων (μείωση καθυστερήσεων) και αφετέρου υποχώρησης των εσόδων λόγω μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και υποασφάλισης των ελευθέρων επαγγελματιών.

 Η «λύση» βρέθηκε:

 Θα φορολογηθούν εφάπαξ τα διυλιστήρια, από τα οποία θα παρακρατηθεί το 1/3 των επιπλέον του 20% κερδών εν σχέσει με την περίοδο 2018-21.

 Δηλαδή, αφενός επέτρεψαν στα διυλιστήρια να κερδοσκοπούν σε βάρος των καταναλωτών επί μιας ανελαστικής δαπάνης, αναγκαίας ως προς την μετακίνηση, την εργασία και την θέρμανση και, αφετέρου, τους δίνουν περιθώριο να βγάλουν 20% πάνω από τα «συνήθη» κέρδη. Και μετά τους ζητούν «προμήθεια» 1 στα 3 ευρώ. Τα άλλα 2 ευρώ των υπερκερδών πάνε στους μετόχους.

 Από το 1 δισ. ευρώ των υπερκερδών, τα 330 εκατ. θα πάνε στους συνταξιούχους και τα 670 στους μετόχους…

 

Βεβαίως γεννάται το ερώτημα, γιατί τα διυλιστήρια, που έχουν και εξαγωγικό προσανατολισμό και όχι οι εταιρείες εμπορίας καυσίμων, οι τηλεπικοινωνίες, οι τράπεζες ή η ίδια η ΔΕΗ; Αύτη και αν σπεκουλάρει με την τιμή του ρέματος: πληρώνεται, σαν παραγωγός, στη τιμή που διαμορφώνεται από το Φυσικό Αέριο και το Χρηματιστήριο του Ρότερνταμ, έστω και εάν παράγει ρεύμα με μηδενικό κόστος (στο ποσοστό του μείγματος που μπαίνουν μέσα τα νερά…).

 

Ποιοι συνταξιούχοι παίρνουν έκτακτο επίδομα

Επίδομα από 100 έως 250 ευρώ (ανάλογα με το ύψος των μηνιαίων αποδοχών) θα πάρουν:

 

Περί τις 700.000 «παλαιοί» συνταξιούχοι (προ της 13η Μαΐου 2016) από τους 750.000 που έχουν προσωπική διαφορά και δεν έλαβαν φέτος την αύξηση του 3%.

Όσοι λαμβάνουν αναπηρικές συντάξεις κάτω από 800 ευρώ το μήνα.

Οι χαμηλοσυνταξιούχοι με μηνιαίες αποδοχές έως 700 ευρώ και ζευγάρι συνταξιούχων έως 1.300 ευρώ.

Συνολικά αναμένεται να λάβουν την ενίσχυση έως 1,3 εκ. συνταξιούχοι με στόχο:

 

Να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις από την ακραία ακρίβεια, η οποία αφορά κυρίως τα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης όπου δαπανώνται οι συντάξεις. Εξάλλου ο ίδιος ο κ.Μητσοτάκης δήλωσε ότι οι τιμές δεν πρόκειται να επανέλθουν στα επίπεδα του 2022…

Να δείξει η κυβέρνηση ότι τα βάζει με την «απληστία» και το «μεγάλο κεφάλαιο», απαντώντας έτσι στην κριτική που δέχεται για τις ολιγοπωλιακές συνθήκες στην αγορά.

Να προετοιμάσει το κλίμα για εκλογές νωρίτερα από το 2027. Ειδικά μετά το σοκ του 28,4% στις ευρωεκλογές και την πιθανότητα ανασυγκρότησης της αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ) με την ανάδειξη εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης…

Οι ψηφοφόροι…

Η καταφυγή στην (δοκιμασμένη) τακτική των εφάπαξ παροχών έγινε καθώς στις εκλογές, σύμφωνα με το exit poll, το 53% των ψηφοφόρων ήταν άνω των 55 ετών. Κατά συνέπεια, ένα μεγάλο ποσοστό συνταξιούχοι. Οι νέοι μάλλον απείχαν σε μεγάλο ποσοστό από τις πρόσφατες ευρωεκλογές.

 

Κατά συνέπεια, η κυβέρνηση προστρέχει να προσφέρει έκτακτη βοήθεια στους «σίγουρους» ψηφοφόρους, παραγνωρίζοντας την οικονομική αφαίμαξη μέσω της ανεξέλεγκτης ακρίβειας η οποία πλήττει όλα τα λαϊκά στρώματα, την έλλειψη προοπτικής των νέων, το ρόλο των κακοπληρωμένων εργασιών, τις εισοδηματικές ακρότητες, τους κινδύνους φτωχοποίησης για το 1/3 του πληθυσμού.