MY KTEO

Τρίτη 11 Ιουνίου 2024

Καύσωνας: Τι ισχύει για τον ιδιωτικό τομέα - Οι υποχρεώσεις των εργοδοτών


Ακραίος καύσωνας τα επόμενα 24ωρα. Τηλεργασία στο Δημόσιο, τι ισχύει για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

Δύσκολες συνθήκες θα επικρατήσουν από σήμερα και για τις επόμενες μέρες, με τον πρώτο καύσωνα του καλοκαιριού να κάνει και επίσημα την εμφάνισή του στη χώρα μας. Ο υδράργυρος θα δείξει σίγουρα 43 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές της χώρας, ενώ στον ήλιο η αίσθηση θα είναι ακόμα υψηλότερη.

Ήδη, ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες, αλλά και για όλους τους πολίτες, έχει γίνει σύσταση να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους με κλιματισμό. Να αποφεύγουν οποιαδήποτε μορφή άσκησης και σωματικής δραστηριότητας σε εξωτερικούς χώρους (πάρκα κ.τ.λ.), όχι μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και της νύχτας, καθώς οι θερμοκρασίες αναμένεται να είναι ιδιαίτερα υψηλές.

Οι πιο δύσκολες ώρες είναι μεταξύ 12:00 και 17:00, οπότε και προβλέπονται ειδικά μέτρα για την προστασία των εργαζομένων. Ιδιαίτερη επιβάρυνση παρατηρείται στις υπαίθριες εργασίες, δηλαδή σε οικοδομές κλπ. αλλά και σε μεταλλουργίες, μαγειρεία και άλλους χώρους που μπορεί να σημειωθούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Φυσικά, συμπεριλαμβάνονται και όλες οι χειρωνακτικές εργασίες.

Πάντως, προς το παρόν, μόνο για τον Δημόσιο τομέα έχει προβλεφθεί τηλεργασία με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας.

Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις λαμβάνουν τα δικά μέτρα, ωστόσο, υπάρχουν κάποια κοινά πράγματα τα οποία πρέπει να εξασφαλίζουν.

Οι υποχρεώσεις των εργοδοτών για τον καύσωνα
Μεταξύ άλλων, στον ιδιωτικό τομέα, στις υποχρεώσεις των εργοδοτών συμπεριλαμβάνεται και η διαμόρφωση χώρου με κλιματισμό.
  • Διαλείμματα: Οργάνωση του χρόνου εργασίας με προγραμματισμό διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων
  • Προγραμματισμός Εργασιών: Εκτέλεση εργασιών που συνεπάγονται υψηλή θερμική καταπόνηση, κατά το δυνατόν, σε ώρες εκτός θερμοκρασιακών αιχμών.
  • Μείωση ή παύση της απασχόλησης: Μείωση ή παύση εργασιών σε θερμικά επιβαρυμένους χώρους όπως μηχανοστάσια, χυτήρια, υαλουργεία, κεραμοποιεία, ναυπηγεία κ.λπ.
  • Διαμόρφωση χώρων διαλείμματος: Δημιουργία κατάλληλων χώρων διαλείμματος εξοπλισμένων με σύστημα κλιματισμού, σε συνεργασία με τον Τεχνικό Ασφάλειας, τον Ιατρό Εργασίας και εκπροσώπους των εργαζομένων.
Τα μέτρα προφύλαξης από τον καύσωνα για όλους
  • Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και παραμονή σε σκιασμένους και δροσερούς χώρους. Σε περίπτωση αναγκαστικής έκθεσης στον ήλιο πρέπει να χρησιμοποιείται καπέλο και σκουρόχρωμα γυαλιά. Η ένδυση να αποτελείται κατά προτίμηση από λεπτά, ευρύχωρα, ανοιχτόχρωμα, κυρίως βαμβακερά ενδύματα.
  • Αποφυγή, κατά το δυνατό, σωματικής κόπωσης και εργασίας τις θερμές ώρες της ημέρας.
  • Άφθονη λήψη δροσερού νερού ή φυσικών χυμών. Αποφυγή σακχαρούχων, ανθρακούχων ποτών.
  • Λήψη ελαφράς, μη λιπαρής, αλατισμένης τροφής, κατανεμημένης σε μικρά συχνά γεύματα.
  • Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών. Συχνά δροσερά λουτρά, τοποθέτηση ψυχρών επιθεμάτων.
  • Οι ευρισκόμενοι σε φαρμακευτική αγωγή και ιδίως όσοι λαμβάνουν διουρητικά, ηρεμιστικά, αντιυπερτασικά, αντιϊσταμινικά, Β΄αναστολείς κ.λ.π. φάρμακα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τους θεράποντες γιατρούς τους προκειμένου να λαμβάνουν τις ανάλογες οδηγίες.
Επίσης, σε διαρκή επαφή με τους γιατρούς τους πρέπει να βρίσκονται όσοι πάσχουν από νοσήματα του καρδιαγγειακού, κεντρικού νευρικού και αναπνευστικού συστήματος, οι διαβητικοί, νεφροπαθείς, αλκοολικοί καθώς και οι πάσχοντες από πάσης φύσεως βαρέα νοσήματα.

Οι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις περιοχές του κέντρου που διακρίνονται από υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση και αυξημένη κυκλοφορία. Οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας είναι προτιμότερο τις θερμές ώρες της ημέρας να παραμένουν στο σπίτι τους.

Οι ευπαθείς κατηγορίες πληθυσμού (βρέφη, παιδιά προσχολικής ηλικίας, υπερήλικες, έγκυες, παχύσαρκοι κ.λ.π.) να τηρούν με σχολαστικότητα τα μέτρα προφύλαξης και να επικοινωνήσουν άμεσα με το γιατρός τους εφόσον εμφανίσουν σύμπτωμα το οποίο ενδεχομένως είναι αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών όπως ζάλη, κεφαλαλγία, ίλιγγο, υπνηλία, διαταραχές συμπεριφοράς, ναυτία, εμετούς, κράμπες κ.λ.π.

Καύσωνας: Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό ζητούν πρόβλεψη για beach bars και ντελίβερι
Ανακοίνωση εξέδωσε το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών-Επισιτιστικών Επιχειρήσεων ζητώντας μέτρα για την προστασία των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:

«Η θερμοκρασία που ανεβαίνει σε συνδυασμό με την υψηλή υγρασία δημιουργεί αφόρητες συνθήκες για τους εργαζόμενους. Η θερμική καταπόνηση δημιουργεί αναπνευστικά προβλήματα, δημιουργεί πιο εύκολα κόπωση, καθώς και στρες. Ειδικά στον κλάδο μας αυτά τα φαινόμενα κάνουν ακόμα πιο αφόρητη την εργασία μας κατά τη διάρκειά της.

Πιο πολύ επηρεάζονται οι διανομείς από τον καύσωνα. Η έκθεσή τους στην άσφαλτο, για πολλές ώρες, με τη ζέστη και τα καυσαέρια, δημιουργούν αφόρητες συνθήκες που κάνουν επικίνδυνη τη δουλειά τους. Η εντατικοποίηση που υπάρχει, με το κυνήγι του μεροκάματου, την πίεση από τον εργοδότη, τις μεγάλες ακτίνες παραγγελιών, φέρνουν τον κάθε διανομέα στα όριά του. Και όλοι θυμόμαστε το συνάδελφο στη Χαλκίδα που πέθανε από θερμοπληξία για τα κέρδη του εργοδότη.

Όμως και οι εργαζόμενοι στα beach bars δέχονται μεγάλη θερμική καταπόνηση, καθώς η καυτή άμμος, η έκθεση στον ήλιο, με το στρες που δημιουργείται από την εντατικοποίηση και τα 12ωρα που βαράνε οι συνάδελφοι, κάνει την πολύωρη βάρδια να βγαίνει με μεγάλο κόπο και με σοβαρούς κινδύνους.

Για αυτό απαιτούμε να παρθούν άμεσα μέτρα από την κυβέρνηση για την προστασία των εργαζομένων. Και αυτά τα μέτρα θα παρθούν μόνο με τη διεκδίκηση και τον αγώνα. Όπως πέρσι που τα εργατικά σωματεία μπήκαν μπροστά για να σταματήσουν εργασίες σε εξωτερικούς χώρους, να σταματήσουν οι διανομές όταν έπιανε 41 βαθμούς Κελσίου, για να υπάρχουν επαρκή μέσα δροσιάς και ελάφρυνσης της δουλειάς μας από τον καύσωνα, έτσι και τώρα θα διεκδικήσουμε:

Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών. Αντίστοιχα, άμεση διακοπή εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους. Καμία διανομή με μηχανάκι όταν επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Πλήρη αποζημίωση σε όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης (μισθωτοί, freelancers κλπ).

Πλήρης αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου.

Συχνά διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας, ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και τα χαρακτηριστικά της εργασίας, της έντασης εργασίας και της χρησιμοποιούμενης στολής εργασίας – ΜΑΠ, για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.

Μόνο με την πάλη μας μπορούμε να σταματήσουμε την εργοδοσία να παίζει με την ασφάλειά μας και την υγεία μας κορώνα γράμματα. Καλούμε τον κάθε συνάδελφο που θα αναγκαστεί σε ακραίες συνθήκες να βγει διανομή, που θα αναγκαστεί με προβλήματα υγείας να εργαστεί σε υψηλές θερμοκρασίες να το καταγγείλει άμεσα στο Συνδικάτο μας».iEidiseis.gr