MY KTEO

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024

Καταγγελία του Σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων και εργαζομένων επισιτισμού Ν. Ευβοίας

Ο Πρόεδρος του Σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων και εργαζομένων επισιτισμού Ν. Ευβοίας, κ. Γκότσης

Το θαύμα του τουρισμού ζουν οι συνάδελφοι στο ξενοδοχείο Eretria hotel & Spa resort, του ομίλου ξενοδοχειακών επιχειρήσεων ZEUS, στην Αμάρυνθο.
Έτσι κάθε πρωί που πιάνουν δουλειά είναι υποχρεωμένοι σύμφωνα με τη Διοίκηση να ενημερώνονται από τον πίνακα του προσωπικού για το ποιοι είναι δηλωμένοι για τη συγκεκριμένη μέρα, οπότε οι αδήλωτοι να έχουν το νου τους σε περίπτωση ελέγχου να κάνουν τους πελάτες, να κρυφτούν στα υπόγεια και άλλα τέτοια… Έτσι άλλωστε γίνεται σε όλους τους ελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί φέτος από Υπηρεσίες στο ξενοδοχείο.

Το ωράριο, οι μέρες εργασίας, οι μέρες ανάπαυσης είναι κάτι που διαμορφώνεται αποκλειστικά σύμφωνα με «τα κέφια» της εργοδοσίας, με υπερωρίες, σπαστά, συνεχόμενες μέρες δουλειάς χωρίς ξεκούραση. Η καραμέλα - απάντηση βέβαια στις διαμαρτυρίες των συναδέλφων είναι «αν δεν σου αρέσει εκεί είναι η πόρτα».

Η εργοδοσία καταπατά την υποχρέωσή της να έχει το σύνολο του προσωπικού με την κλαδική σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Επίσης καταπατά κατά περίπτωση διάφορα σημεία της κλαδικής ΣΣΕ σχετικά με προϋπηρεσία που δεν προσμετράται, επιδόματα που δεν καταβάλλονται (πχ γάμου, στολής κα), τριετίες που δεν μπαίνουν.

Προσπαθεί να βγάλει «τσάμπα» την εντατικοποίηση της δουλειάς ή αφήνει πόστα (πχ καμαριέρες) με προσωπικό αναντίστοιχο των αναγκών με αποτέλεσμα να υπάρχει εντατικοποίηση.

Αποκορύφωμα όλων των παραπάνω είναι και το εργατικό ατύχημα που συνέβη στις εγκαταστάσεις του συγκεκριμένου ξενοδοχείου με τραυματισμό συναδέλφου, τις τελευταίες μέρες.

Η εργοδοσία υπολογίζει νούμερα και δείκτες, που τους εκτιμά ως θετικούς μόνο αν καταφέρνει να εκτοξεύσει την εντατικοποίηση της δουλειάς μας και να συμπιέσει τα δικαιώματά μας. Είναι αέρας στα πανιά της και σύμφωνα με ανάγκες των μεγαλοξενοδόχων ψηφίστηκαν όλοι οι νόμοι και εκδίδονται οι σχετικές οδηγίες, που τους χαρίζουν εργατοώρες μας, που κάνουν ευέλικτο το χρόνο εργασίας μας, που χτυπάνε το σταθερό χρόνο εργασίας, το χρόνο ανάπαυσης μας, που αποδυναμώνουν τους
ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Η κατάσταση όμως αυτή δεν είναι μονόδρομος! Μπορούμε να εργαζόμαστε σε αξιοπρεπείς συνθήκες, με ανθρώπινα ωράρια και ρυθμούς και να ζούμε με μισθούς που να αντιστοιχούν στον κόπο μας και στις ανάγκες μας! Η διέξοδος βρίσκεται μόνο στη συλλογική δράση, στον αγώνα και την προσπάθειά μας, με μπροστάρη το σωματείο μας, για να διεκδικήσουμε να δουλεύουμε με ανθρώπινους όρους, με ασφάλεια και να πληρωνόμαστε αυτά που δικαιούμαστε.

Απόδειξη σε αυτό είναι τα παραδείγματα συναδέλφων μας στον επισιτισμό και στον τουρισμό όπου κερδίζουν βελτίωση των όρων δουλειάς και αμοιβής τους, όπως έγινε στην e-food, στην Wolt, στο ξενοδοχείο Lambrada Blue Bay στη Ρόδο πριν λίγες μέρες και αλλού.

Καλούμε κάθε συναδέλφισσα και συνάδελφο να έρθει σε επαφή με το σωματείο μας, να εμπιστευτεί τη δύναμη της συλλογικής δράσης για κάθε ζήτημα στη δουλειά και στη ζωή του.

Απαιτούμε:

 ΑΜΕΣΑ να εφαρμοστεί η κλαδική συλλογική σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων για το ΣΥΝΟΛΟ του προσωπικού και να τηρείται το σύνολο των όρων της για όλους, όσο αφορά τόσο τα μισθολογικά ζητήματα όσο και τα ζητήματα αμοιβής.

 Η εργοδοσία να απευθύνεται με σεβασμό απέναντι σε κάθε συνάδελφο και συναδέλφισσα!

Καλούμε τις Υπηρεσίες και τους Ελεγκτικούς μηχανισμούς να προβούν σε ελέγχους με τη βοήθεια του σωματείου μας και του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας.