Περίπου 1.500.000 μισθωτοί και συνταξιούχοι χωρίς εισοδήματα από άλλες πηγές, για τους οποίους ισχύει και φέτος η πλήρης προσυμπλήρωση και αυτοματοποίηση της υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, είναι εκτεθειμένοι σε κινδύνους υπερφορολόγησης.
Γράφει ο Γιώργος Παλαιτσάκης
Η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε ότι σήμερα, Παρασκευή 25 Απριλίου θα προχωρήσει στην αυτόματη υποβολή και εκκαθάριση 1.300.000 ήδη προσυμπληρωμένων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος που αφορούν 1.500.000 φορολογούμενους, εφόσον αυτοί δεν θα έχουν υποβάλει οι ίδιοι τις δηλώσεις τους μέχρι και χθες, 24 Απριλίου.
Η διαδικασία αυτή εφαρμόζεται και φέτος από την ΑΑΔΕ στις περιπτώσεις των μισθωτών και των συνταξιούχων χωρίς εισοδήματα από άλλες πηγές ή με εισοδήματα και από τόκους καταθέσεων.
Για τους φορολογούμενους αυτούς έχει ήδη πραγματοποιηθεί από την ΑΑΔΕ προεκκαθάριση των προσυμπληρωμένων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και έχουν εκδοθεί και αναρτηθεί στους λογαριασμούς τους στο TAXISnet συνοπτικά προσωρινά εκκαθαριστικά σημειώματα, πριν καν οι ίδιοι δουν και ελέγξουν τις δηλώσεις τους αυτές και φυσικά πριν καν τις υποβάλουν. Δηλαδή, αφού τα ελάχιστα δεδομένα που απαιτούνται για να συμπληρωθούν και να υποβληθούν οι δηλώσεις τους, είναι ήδη γνωστά στην ΑΑΔΕ και είναι προσυμπληρωμένα στα σχετικά πεδία του ηλεκτρονικού εντύπου Ε1, η Ανεξάρτητη Αρχή έχει προχωρήσει εκ των προτέρων και στην εκκαθάριση, προκειμένου να ενημερώσει τους φορολογούμενους για τον «λογαριασμό» που θα προκύψει αν οι ίδιοι απλώς υποβάλουν τις δηλώσεις ή τις αφήσουν να τις υποβάλει αυτόματα η ΑΑΔΕ.
Δύο «αγκάθια»
Ως εκ τούτου, οι φορολογούμενοι αυτοί δεν πρέπει να βιαστούν να υποβάλουν άμεσα τις δηλώσεις τους πατώντας μόνο τα κουμπιά «Συνέχεια υποβολής» και «Οριστική υποβολή», αλλά ούτε και να τις αφήσουν χωρίς έλεγχο για να τις υποβάλει αυτόματα η ΑΑΔΕ στις 25 Απριλίου, όπως ήδη έχει ανακοινώσει. Κι αυτό για τους εξής δύο λόγους:
- Τεκμήρια. Μπορεί τα δηλωθέντα εισοδήματά τους να είναι χαμηλότερα από αυτά που προκύπτουν με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσίας της εφορίας και να μην το ξέρουν. Στην περίπτωση αυτή, θα κληθούν να πληρώσουν πολύ μεγαλύτερο ποσό φόρου εισοδήματος, δυσανάλογο του χαμηλού δηλωθέντος εισοδήματός τους. Το εάν υπάρχει αυτός ο κίνδυνος μπορούν να το διαπιστώσουν μόνο εφόσον εισέλθουν στους λογαριασμούς τους στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ και δουν τα ποσά του πληρωτέου φόρου που θα αναγράφει, σε κάθε περίπτωση, το αναρτημένο έντυπο της προεκκαθάρισης (το συνοπτικό προσωρινό εκκαθαριστικό).
- Ηλεκτρονικές πληρωμές. Υπάρχει επίσης πιθανότητα τα ποσά των δαπανών που προσυμπληρώθηκαν από την ΑΑΔΕ στους κωδικούς 049 ή 050 του πίνακα 7 της δήλωσης ως «εξοφληθέντα με ηλεκτρονικά μέσα στη διάρκεια του 2024» να είναι μικρότερα από αυτά που πραγματικά πλήρωσαν οι φορολογούμενοι με τέτοια μέσα και να μην καλύπτουν το 30% των ετήσιων ατομικών εισοδημάτων τους. Αν, λοιπόν, υποβάλουν τις δηλώσεις τους ως έχουν προσυμπληρωθεί από την ΑΑΔΕ πριν από τις 25 Απριλίου ή τις αφήσουν να υποβληθούν αυτόματα στις 25 Απριλίου ως έχουν προσυμπληρωθεί, θα χρεωθούν με επιπλέον φόρο εισοδήματος 22% επί της ακάλυπτης διαφοράς μεταξύ του προσυμπληρωμένου ποσού δαπανών και του ποσού που αντιστοιχεί στο 30% του ετήσιου ατομικού τους εισοδήματος. Ο κίνδυνος αυτός ισχύει μόνο για όσους εκ των φορολογουμένων είναι ηλικίας μέχρι 69 ετών ή δεν εξαιρούνται για άλλες αιτίες (λόγω φυλάκισης, μακρόχρονης νοσηλείας, αναπηρίας κ.λπ.) από το μέτρο της υποχρεωτικής κάλυψης του 30% του ετήσιου ατομικού εισοδήματος με δαπάνες εξοφλημένες μέσω ηλεκτρονικών μεθόδων πληρωμής (πιστωτικών, χρεωστικών ή προπληρωμένων καρτών κ.λπ.).
Τρεις κινήσεις
Θα πρέπει, λοιπόν, οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν ήδη λάβει μηνύματα από την ΑΑΔΕ για προεκκαθαρισμένες δηλώσεις να προβούν στις εξής κινήσεις:
- Πρώτα να εισέλθουν στους λογαριασμούς τους στο TAXISnet, να δουν τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις τους και τα συνοπτικά σημειώματα προεκκαθάρισης και να ελέγξουν, με τη βοήθεια των λογιστών τους, αφενός εάν προκύπτει τεκμαρτό εισόδημα υψηλότερο του δηλωθέντος και εκ του λόγου αυτού απρόσμενα υψηλό ποσό φόρου εισοδήματος προς πληρωμή, αφετέρου εάν τα ποσά των ηλεκτρονικά εξοφληθεισών καταναλωτικών δαπανών του έτους 2024 που έχουν προσυμπληρωθεί στον κωδικό 049 ή και στον κωδικό 050 του πίνακα 7 είναι χαμηλότερα του 30% του συνολικού ετήσιου ατομικού δηλωθέντος εισοδήματος του υπόχρεου ή και της συζύγου αντίστοιχα.
- Εφόσον διαπιστώσουν ότι όντως έχει προκύψει τεκμαρτό εισόδημα υψηλότερο του δηλωθέντος και ότι εξαιτίας αυτού καλούνται να πληρώσουν σημαντικά αυξημένο φόρο εισοδήματος, πρέπει να κοιτάξουν να καλύψουν την επιπλέον διαφορά μεταξύ τεκμαρτού και δηλωθέντος εισοδήματος, αναγράφοντας στους κωδικούς 781-782 του πίνακα 6 της φορολογικής δήλωσης κάποιο ποσό ανάλωσης κεφαλαίου προερχόμενου από εισοδήματα παρελθόντων ετών ή, στους κωδικούς 787-788 του πίνακα 6 της δήλωσης, κάποιο χρηματικό ποσό δανείου, δωρεάς, γονικής παροχής, κληρονομιάς, κέρδους από τυχερό παίγνιο, εφάπαξ αποζημίωσης κ.λπ. που έλαβαν το 2024. Θα χρειαστεί δηλαδή πρώτα να προσθέσουν στη φορολογική τους δήλωση δεδομένα για ποσά που καλύπτουν τεκμήρια και είναι αναγκαία τόσο για τη μείωση της φορολογικής τους επιβάρυνσης όσο και για την κατοχύρωση δικαιωμάτων είσπραξης κοινωνικών επιδομάτων και ύστερα να υποβάλουν τη δήλωση οι ίδιοι.
- Εφόσον, επίσης, διαπιστώσουν ότι το προσυμπληρωμένο ποσό ηλεκτρονικά εξοφληθεισών δαπανών του κωδικού 049 ή και του κωδικού 050 του πίνακα 7 της δήλωσης είναι χαμηλότερο του 30% του ετήσιου ατομικού εισοδήματος του υπόχρεου ή και της συζύγου, αντίστοιχα, θα πρέπει να ελέγξουν εάν υπάρχουν κι άλλες δαπάνες που πλήρωσαν με ηλεκτρονικά μέσα εντός του 2024, οι οποίες δεν έχουν περιληφθεί στα προσυμπληρωμένα ποσά, επειδή οι τράπεζες δεν ενημέρωσαν γι’ αυτά την ΑΑΔΕ. Εάν υπάρχουν τέτοια ποσά, τα οποία καλύπτονται και με τις σχετικές αποδείξεις οι οποίες έχουν διακρατηθεί, θα πρέπει να προσθέσουν τα ποσά αυτά στα ήδη προσυμπληρωμένα ώστε να τα αυξήσουν και να τα φέρουν σε επίπεδα που να καλύπτουν τουλάχιστον το 30% του ετήσιου ατομικού εισοδήματος του υπόχρεου ή και της συζύγου, κατά περίπτωση.
Περιθώριο διορθώσεων
Ακόμη όμως κι αν οι εν λόγω φορολογούμενοι ξεχαστούν και δεν παρέμβουν στις προσυμπληρωμένες δηλώσεις τους μέχρι την 24η Απριλίου, αλλά τις υποβάλουν οι ίδιοι μέχρι τότε ή αφήσουν την ΑΑΔΕ να τις υποβάλει για λογαριασμό τους στις 25 Απριλίου μπορούν να προβούν εκ των υστέρων στις παραπάνω διορθωτικές κινήσεις, υποβάλλοντας εμπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος έως τις 15 Ιουλίου, εφόσον διαπιστώσουν ότι τα εκκαθαριστικά που εκδόθηκαν είναι «φουσκωμένα» λόγω τεκμηρίων ή ηλεκτρονικά εξοφληθεισών αποδείξεων.
Κρίσιμες ημερομηνίες και εκπτώσεις φόρου
Την Παρασκευή 25 Απριλίου οριστικοποιούνται αυτόματα από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων οι προσυμπληρωμένες και προεκκαθαρισμένες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, χωρίς να απαιτείται καμία ενέργεια από τους υπόχρεους, αναφέρει η ΑΑΔΕ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες.
Οι φορολογούμενοι καλούνται να ελέγξουν την πληρότητα και την ορθότητα των προσυμπληρωμένων στοιχείων. Σε περίπτωση που διαπιστώσουν ανακρίβειες ή ελλείψεις, μπορούν να προχωρήσουν στη διόρθωση ή συμπλήρωσή τους, ως εξής:
- έως 24/4: υποβολή αρχικής δήλωσης
- από 25/4 έως 15/7: υποβολή τροποποιητικής δήλωσης, χωρίς κυρώσεις (επέχει θέση αρχικής δήλωσης).
Εφόσον ο φόρος που θα προκύψει εξοφληθεί έως τις 31 Ιουλίου, όλοι οι φορολογούμενοι δικαιούνται τις ακόλουθες εκπτώσεις:
- 4% για δηλώσεις που υποβάλλονται έως 30/4
- 3% για δηλώσεις που υποβάλλονται από 1/5 έως 16/6
- 2% για δηλώσεις που υποβάλλονται από 17/6 έως 15/7
Ειδικά για τους φορολογούμενους που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία, η έκπτωση 2% ισχύει για δηλώσεις που θα υποβληθούν από 17/6 έως και 31/7.
Επισημαίνεται ότι για να εφαρμοστούν οι παραπάνω εκπτώσεις, η εξόφληση του φόρου μπορεί να γίνει είτε εφάπαξ είτε τμηματικά, αλλά σε κάθε περίπτωση μέχρι και τις 31/7.
Οι ασφαλιστικές εισφορές που πρέπει να δηλωθούν στο Ε1
Διευκρινίσεις για την αναγραφή των ασφαλιστικών εισφορών στο έντυπο Ε1 παρέχει η ΑΑΔΕ, σημειώνοντας ποιες εισφορές δηλώνονται και ποιες δεν πρέπει να αναγραφούν.
Σύμφωνα με τις οδηγίες της ΑΑΔΕ, στους κωδικούς 351-352 του Ε1, οι μισθωτοί και συνταξιούχοι συμπληρώνουν μόνο τα ποσά που αφορούν ασφαλιστικές εισφορές που καταβλήθηκαν το 2024 από τους ίδιους τους μισθωτούς ή συνταξιούχους σε ασφαλιστικούς οργανισμούς υποχρεωτικής ασφάλισης εξαιτίας εξαγοράς χρόνου ασφάλισης, όπως χρόνου στρατιωτικής θητείας, και οι οποίες μειώνουν το εισόδημα από μισθωτή εργασία ή συντάξεις.
Επαγγελματική ασφάλιση
Επίσης, συμπληρώνονται οι εισφορές ΝΑΤ, όπως και τα ποσά που καταβάλλονται από τους ίδιους τους μισθωτούς υπέρ ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης (ΤΕΑ) ή/και υπέρ Ιδρυμάτων Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών (ΙΕΣΠ), κατά το μέρος που αφορούν τη μισθωτή τους εργασία.
Οι εν λόγω κωδικοί συμπληρώνονται και στις περιπτώσεις που λαμβάνεται αμοιβή διαχείρισης από εταίρους πολυπρόσωπης ΙΚΕ που είναι και διαχειριστές, καθώς και από διαχειριστές και εταίρους μονοπρόσωπης ΙΚΕ, και δεδομένου ότι από τη 1.1.2020 άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των διαχειριστών των Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών (ΙΚΕ) καθώς και του μοναδικού εταίρου μονοπρόσωπης ΙΚΕ.
Συγκεκριμένα, τα εν λόγω πρόσωπα κατατάσσονται πλέον με ελεύθερη επιλογή τους υποχρεωτικά σε μία από τις έξι ορισμένες ασφαλιστικές κατηγορίες, χωρίς να γίνεται διάκριση μεταξύ του μέρους των ασφαλιστικών εισφορών που αφορά τη συμμετοχή τους στο κεφάλαιο της εταιρείας ή την αμοιβή που λαμβάνουν ως διαχειριστές η οποία θεωρείται εισόδημα από μισθωτή εργασία.
Οι καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές επιμερίζονται από τον ίδιο τον φορολογούμενο αναλογικά και στις δύο κατηγορίες του εισοδήματός του (μέρισμα και μισθωτή εργασία) και στους κωδικούς 351 – 352 συμπληρώνεται μόνο το μέρος των ασφαλιστικών εισφορών που αναλογεί στο εισόδημα από μισθωτή εργασία (αμοιβή διαχείρισης).
Στην περίπτωση που δεν διανέμεται μέρισμα από την ΙΚΕ και λαμβάνεται μόνο αμοιβή διαχείρισης εντός του φορολογικού έτους, εκπίπτει όλο το ποσό των εισφορών από την αμοιβή διοίκησης. Στους ίδιους κωδικούς αναγράφονται ομοίως και οι καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές από διαχειριστές μονοπρόσωπης ή πολυπρόσωπης ΙΚΕ που δεν έχουν εταιρική ιδιότητα.
Ασκούμενοι δικηγόροι
Στους ίδιους κωδικούς αναγράφονται οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβλήθηκαν από ασκούμενους δικηγόρους από την εγγραφή στον οικείο Δικηγορικό Σύλλογο και την υπαγωγή υποχρεωτικά στην ασφάλιση των Τομέων Υγείας Δικηγόρων του Κλάδου Υγείας του πρώην ΕΤΑΑ και ήδη e-ΕΦΚΑ, εφόσον δεν υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση άλλου ασφαλιστικού οργανισμού για παροχές ασθένειας, καθώς το εισόδημα που αποκτούν οι ασκούμενοι δικηγόροι θεωρείται ότι προκύπτει από εργασιακή σχέση.
Τέλος, η ΑΑΔΕ υπογραμμίζει πως δεν συμπληρώνονται τα ποσά των ασφαλιστικών εισφορών που παρακρατούνται και αποδίδονται από τον εργοδότη-ασφαλιστικό φορέα για μισθωτούς-συνταξιούχους και που αναγράφονται στις αντίστοιχες βεβαιώσεις αποδοχών.
naftemporiki.gr