Παρασκευή 25 Απριλίου 2025

Κατά πλειοψηφία και με παρατηρήσεις το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλκιδέων γνωμοδότησε θετικά την ΜΠΕ για το τμήμα Υψηλή Γέφυρα-Νέα Λάμψακος του έργου της Παράκαμψης Χαλκίδας (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)



Τη θετική γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), για την τροποποίηση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του έργου «Παράκαμψη Χαλκίδας και Παράκαμψη Ψαχνών – Τμήμα Ι: Υψηλή Γέφυρα Χαλκίδας – Νέα Λάμψακος», στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, αποφάσισε χθες κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Χαλκιδέων.

Παρουσία των βουλευτών Εύβοιας Θανάση Ζεμπίλη, Σίμου Κεδίκογλου, Κωνσταντίνας Καραμπατσώλη και Κατερίνας Καζάνη, του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανού, του αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας Γιώργου Κελαϊδίτη, του αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος Βαγγέλη Κούκουζα, του προέδρου του ΤΕΕ Εύβοιας Γιάννη Σαλταγιάννη και του προϊσταμένου της Εφορίας Αρχαιοτήτων Εύβοιας Δημήτρη Χριστοδούλου, παρουσιάστηκε από  το Υπουργείο Υποδομών και την μελετητική ομάδα η ΜΠΕ της προαίρεσης του έργου της Παράκαμψης Χαλκίδας για το οδικό τμήμα Υψηλή Γέφυρα-Νέα Λάμψακος, αλλά και οι παρατηρήσεις επ’ αυτής από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Χαλκιδέων.

Η παράκαμψη Χαλκίδας και Ψαχνών αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα μεγαλύτερα οδικά έργα που έχουν προταθεί για την Εύβοια τις τελευταίες δεκαετίες. Αναμένεται να αλλάξει ριζικά τις συνθήκες κυκλοφορίας, να αποσυμφορήσει την πόλη της Χαλκίδας και να ενισχύσει την αναπτυξιακή δυναμική του νησιού. Την ίδια στιγμή, όμως, εγείρει εύλογες ανησυχίες σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, την επίδραση στους υδροβιότοπους, την ηχητική και αισθητική όχληση σε κατοικημένες περιοχές και τη συνολική επιβάρυνση του φυσικού τοπίου.

Η ικανοποίηση όλων, δημοτικής αρχής, αντιπολίτευσης και προσκεκλημένων, ήταν διάχυτη, αφού ένα έργο που για 30 σχεδόν χρόνια ήταν καθολική απαίτηση, τώρα παίρνει σάρκα και οστά. Όπως διάχυτη ήταν όμως και η απογοήτευση, αφού τα σενάρια που προκρίνονται σύμφωνα με τη συγκεκριμένη ΜΠΕ φαίνεται να μην προστατεύουν όσο θα ήθελαν οι ομιλούντες, τον υδροβιότοπο με τις πηγές της Αρέθουσας, να αποκλείουν τη πρόσβαση στο παραλιακό μέτωπο και να μην συμπεριλαμβάνουν την διάσωση των παλαιοβιομηχανικών κτιρίων που βρίσκονται στην περιοχή.

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε της συζήτησης, η παράταξη της δημοτικής αρχής και η παράταξη «Νέα Πόλη» ψήφισαν θετικά στην γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), για την τροποποίηση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του έργου «Παράκαμψη Χαλκίδας και Παράκαμψη Ψαχνών – Τμήμα Ι: Υψηλή Γέφυρα Χαλκίδας – Νέα Λάμψακος». Αρνητικά ψήφισε η παράταξή «Άμεσα», με τη δημοτική σύμβουλο Αγγελική Γάτση να διαφοροποιείται και να ψηφίζει θετικά. Ενώ λευκό ψήφισε η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Πολύ σημαντικό έργο για την Εύβοια, αλλά και όλη τη χώρα χαρακτήρισε την παράκαμψη Χαλκίδας ο διευθυντής της Διεύθυνσης Οδικών Έργων του Υπουργείου Υποδομών Γιάννης Κανελλόπουλος. Μεταξύ άλλων για την προαίρεση του έργου που αφορά στο τμήμα Υψηλή Γέφυρα Χαλκίδας – Νέα Λάμψακος, ο κ. Κανελλόπουλος επεσήμανε ότι λήφθηκαν υπόψη για τη τροποποίηση της ΜΠΕ οι κυκλοφοριακές συνθήκες και οι κυκλοφοριακά φόρτοι που υφίστανται σήμερα προβλέποντας και το μέλλον μέχρι το 2052.

Δείτε τα βίντεο:


Τα τεχνικά χαρακτηριστικά των προτεινόμενων λύσεων ανέλυσε ο γενικός συντονιστής της μελετητικής ομάδας Παναγής Τονιόλος.

Δείτε το βίντεο:

Μειονεκτήματα παρατήρησαν οι υπηρεσίες του Δήμου σε όλες τις προτεινόμενες λύσεις, σύμφωνα με την ειδική συνεργάτη της δημάρχου Χαλκιδέων, Κατερίνα Σιμιτζή.

Δείτε το βίντεο:

Στην τοποθέτησή της η δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα, δήλωσε σίγουρη ότι θα βρεθεί λύση και ότι οι παρατηρήσεις που έγιναν για την προστασία των πηγών της Αρέθουσας και για τη σωτηρία της περιπατητικής διαδρομής και τη προσβασιμότητα στο παραλιακό μέτωπο, θα ληφθούν υπόψη από το Υπουργείο και την μελετητική ομάδα, ώστε να συμπεριληφθούν στην τελική ΜΠΕ. Ενώ η εναλλακτική λύση που η δημοτική αρχή προκρίνει περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη δημιουργία ανισόπεδου κόμβου στον Άγιο Στέφανο και τη δημιουργία τρίτης ενδιάμεσης λωρίδας κυκλοφορίας στην Υψηλή Γέφυρα, η οποία θα δίνεται εναλλάξ στην κυκλοφορία ανάλογα με την κυκλοφοριακή αιχμή. Η δήμαρχος όμως ξεκαθάρισε ότι η Τρίτη λωρίδα αποτελεί ημίμετρό και ότι θα πρέπει πλέον να εξεταστεί και να δρομολογηθεί η κατασκευή μια δεύτερης γέφυρας, δίπλα στην Υψηλή Γέφυρα.

Δείτε το βίντεο:

Η προαίρεση του έργου της παράκαμψης Χαλκίδας που αφορά στο τμήμα Υψηλή Γέφυρα Χαλκίδας – Νέα Λάμψακος είναι σύμφωνα με την τοποθέτηση του περιφερειάρχη Φάνη Σπανού το πιο σημαντικό κομμάτι του και ταυτόχρονα μια πολύ δύσκολη άσκηση. «Η δουλεία μας ως Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι να διεκδικήσουμε και να προστατεύσουμε».

Δείτε το βίντεο:

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν τα όσα είπε και ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης, ο οποίος έκανε λόγο για μια δύσκολη απόφαση ,αφού επηρεάζει σημαντικούς και ιστορικούς χώρους με μεγάλη πολιτιστική αξία για την πόλη της Χαλκίδας. Τόνισε όμως ότι επηρεάζει και τους υπόλοιπους δήμους της Εύβοιας, αφού καλείται να λύσει το πρόβλημα της κίνησης στην είσοδο και έξοδο από το νησί.

Δείτε το βίντεο:

Για το πως φτάσαμε στο σήμερα μίλησε ο βουλευτής Θανάσης Ζεμπίλης, ο οποίος τόνισε ότι τέτοια θέματα δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με προχειρότητα.

Δείτε το βίντεο:

Σημαντικό και απαραίτητο χαρακτήρισε το έργο η βουλευτής Κατερίνα Καζάνη, αλλά επεσήμανε μια σειρά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν σε μια ήδη υποβαθμισμένη περιοχή όπως είναι το Πάρκο του Λαού. 

Δείτε το βίντεο:

Σε όσα περιορίζουν τη δυνατότητα σχεδιασμού των έργων αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Εύβοιας Γιάννης Σαλταγιάννης. «Δυστυχώς δεν σχεδιάζουμε σε μια λευκή σελίδα» είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε το βίντεο:

Να γίνει μελέτη για την ανάδειξη των πηγών της Αρεθούσας ζήτησε ο προϊστάμενος της Εφορίας Αρχαιοτήτων Εύβοιας Δημήτρη Χριστοδούλου, ώστε να διατηρηθεί στο διηνεκές η ιστορία της αρχαίας, της μεσαιωνικής και σύγχρονης Χαλκίδας.

Δείτε το βίντεο:

Το πιο σημαντικό από όλα, σύμφωνα με την επικεφαλής της παράταξης «Νέα Πόλη» Άννα Παππά, είναι η διαφύλαξη και η προστασία της περιοχής του υγροτόπου και η σύνδεση του Πάρκου του Λαού με το παραλιακό μέτωπο του Αγίου Στεφάνου. 

Δείτε το βίντεο:

Το έργο αυτό έπρεπε να είχε γίνει πολλά χρόνια πριν είπε η επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Γρανέτα Τσιβίκα και εξέφρασε μεταξύ άλλων και επιφυλάξεις αν θα λυθεί το πρόβλημα της Υψηλής Γέφυρας με την τρίτη λωρίδα. Ενώ επεσήμανε ότι έτσι όπως γίνεται το έργο, γίνεται με επιχειρηματικά κριτήρια και όχι σύμφωνα με τις ανάγκες των πολιτών.

Δείτε το βίντεο:

Στις αρνητικές επιπτώσεις του έργου στην πόλη της Χαλκίδας, με τον τρόπο που γίνεται αναφέρθηκε επίσης και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιώργος Σπύρου, υπογραμμίζοντας την υποβάθμιση του υγροτόπου με της πηγές της Αρέθουσας και το ενδεχόμενο κατεδάφισης των παλαιοβιομηχανικών κτιρίων της περιοχής και υπερθεματίζοντας με τις παρατηρήσεις των Υπηρεσιών του Δήμου, όπως ειπώθηκαν από την κ. Σιμιτζή.

Δείτε το βίντεο:

Το έργο πρέπει να ξεκινήσει άμεσα επεσήμανε ο βουλευτής Σίμος Κεδίκογλου και τόνισε ότι πρέπει να είναι ομαλή χρηματοδότηση για τις απαλλοτριώσεις.

Δείτε το βίντεο:

Ακολουθεί πλούσιο φωτορεπορταζ: