MY KTEO

Σάββατο 3 Μαΐου 2025

Πιστοποίηση ανελκυστήρων: Τι πρέπει να γνωρίζετε


Μέχρι τις 30 Ιουνίου 2025 πρέπει οι διαχειριστές πολυκατοικιών και επαγγελματικών χώρων να δηλώνουν την πιστοποίηση των ανελκύστηρων, βάσει των συγκεκριμένων οδηγιών που έχει εκδώσει το υπουργείο Ανάπτυξης.

Βεβαια, η συγκεκριμένη προθεσμία ισχύει μέχρι νεωτέρας, αφού στις 28 Απριλίου η ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ενωση Ιδιοκτητών Ακινήτων) ζήτησε εκ νέου παράταση για τις δηλώσεις μέχρι τις 31/12/2025, λόγω αδυναμίας τόσο των πολιτών, όσο και των εγκαταστατών-συντηρητών και των πιστοποιητών να ανταποκριθούν στη συγκεκριμένη προθεσμία.

Κόστος ανακαίνισης, έκδοσης πιστοποιητικού και πρόστιμα
Η διαδικασία της πιστοποίησης περιλαμβάνει αρχικά επιτόπιο έλεγχο, καταγραφή των απαιτούμενων παρεμβάσεων, επανέλεγχο μετά τις εργασίες και τελική καταχώριση σε μητρώο. Οι τεχνικές παρεμβάσεις εκτελούνται συνήθως από τον συντηρητή, ο οποίος είναι και ο αρχικός εγκαταστάτης του ασανσέρ.

Ο συντηρητής ενημερώνει τους ιδιοκτήτες για τα πρωτόκολλα και τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί για την ασφαλή λειτουργία του ανελκυστήρα. Οφείλει επίσης να ειδοποιεί για τις αλλαγές που πρέπει να πραγματοποιηθούν, π.χ. στα φρένα του ασανσέρ, στον κινητήρα, στην καμπίνα κ.τ.λ.

Ο Μιχάλης Χιωτίνης, εγκαταστάτης-συντηρητής ασανσέρ, τονίζει πως το εύρος των τιμών για μερική, ολική ανακαίνιση ή και για αντικατάσταση ενός ανελκυστήρα δεν είναι ευκαταφρόνητο. Οσον αφορά δε το κόστος των παρεμβάσεων τονίζει πως «η τιμολόγηση είναι ένα πολυπαραγοντικό θέμα καθώς έχει να κάνει με την παλαιότητα του ασανσέρ, το πόσο καλά συντηρημένο είναι, τι πρέπει να αντικατασταθεί κ.ο.κ. Αρα το κόστος είναι μοναδικό για κάθε περίπτωση».

Οπως όμως σημειώνει, μια ενδεικτική τιμή ανακαίνισης κυμαίνεται από τις 2.000 ευρώ, για ένα σχετικά καινούργιο και καλά συντηρημένο ασανσέρ, μέχρι τις 8.000 ευρώ.

Ενδεικτικό εύρος τιμών συγκεκριμένων ανταλλακτικών
Ανταλλακτικό                                             Τιμή
Κοντρόλ/ εγκέφαλος                             περίπου 3.000 ευρώ
Εσωτερικές μπουτονιέρες/κομβιοδόχοι     περίπου 300 ευρώ
Επισκευή μηχανής                                     από 600 έως 1.000 ευρώ
Αντικατάσταση μηχανής                             περίπου 4.000 ευρώ
Αλλαγή καμπίνας                                     από 1.000 έως 1.500 ευρώ
Αλλαγή συρματόσχοινων                     από 600 έως 1.200 ευρώ
Εξωτερικές μπουτονιέρες/κομβιοδόχοι     από 500 έως 600 ευρώ

Αν ένα ασανσέρ πρέπει να «ξηλωθεί» ολόκληρο, το κόστος απεγκατάστασης φτάνει τις 3.000 ευρώ ενώ το νέο ασανσέρ κοστίζει περίπου 3.000 ευρώ ανά όροφο/στάση.

Οσον αφορά τον επιμερισμό του κόστους της ανακαίνισης/αντικατάστασης, με βάση τον νόμο περί «ιδιοκτησίας κατ’ ορόφους» (Ν. 3741/1929), τα έξοδα θεωρούνται κοινά βάρη.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο κανονισμός της πολυκατοικίας ορίζει πως οι δαπάνες ανελκυστήρα επιμερίζονται βάσει ειδικής στήλης στον πίνακα χιλιοστών, που αποδίδει αυξημένο ποσοστό συμμετοχής στους ανώτερους ορόφους και μικρότερο στους χαμηλότερους.

Οι ιδιοκτήτες
Σημειώνεται πως μετά τις όποιες αλλαγές/επιδιορθώσεις, η έκδοση του πιστοποιητικού κοστίζει περίπου 300 ευρώ (με ΦΠΑ) και το βάρος επιμερίζεται στους ιδιοκτήτες. Οι ενοικιαστές των διαμερισμάτων δεν συμμετέχουν στα έξοδα σε κανένα από τα στάδια της πιστοποίησης.

Σε περιπτώσεις που δεν υπάρξει πιστοποίηση, θα επιβληθούν πρόστιμα, τα οποία όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, διαμορφώνονται ως εξής:
  • 1.500 ευρώ σε κάθε ιδιοκτήτη ή διαχειριστή που δεν εξασφαλίζει την ανανέωση του πιστοποιητικού ανελκυστήρα.
  • 15.000 έως 60.000 ευρώ σε περιπτώσεις παράνομης λειτουργίας ανελκυστήρα που έχει τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω μη συμμόρφωσης και έχει προκληθεί ατύχημα.
  • 1.500 έως 15.000 ευρώ για παραλείψεις συντηρητών ή μη τήρηση των απαιτήσεων για κινητά συνεργεία συντήρησης.
  • 6.000 έως 9.000 ευρώ για παράνομη ηλεκτροδότηση ανελκυστήρα.
Γραφειοκρατία
«Η γραφειοκρατική διαδικασία καταχώρησης ενός πιστοποιημένου ανελκυστήρα σε υπηρεσία του εκάστοτε δήμου, αλλά κυρίως η οικονομική δυσχέρεια των πολιτών την προηγούμενη δεκαετία, εμπόδισαν την καταγραφή και πιστοποίηση των ανελκυστήρων όλα τα προηγούμενα χρόνια. Υπάρχουν πολυκατοικίες όπου δεν πληρώνονται καν τα κοινόχρηστα» λέει στην «Κ» ο Κωνσταντίνος Χαϊδούτης, αντιπρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ.

Η ΠΟΜΙΔΑ επικαλούμενη την οικονομική δυστοκία των νοικοκυριών, ζητά από το υπουργείο Ανάπτυξης πρόγραμμα επιδότησης για μέρος του κόστους εκσυγχρονισμού των ανελκυστήρων, κυρίως στις παλαιές πολυκατοικίες της χώρας.

Οπως σημειώνει: «Χωρίς την οποία επιδότηση οι διαχειρίσεις τους δεν θα μπορέσουν να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες και δαπάνες αρχικής επιθεώρησης και εκσυγχρονισμού, πράγμα το οποίο αποτελεί την κύρια αιτία της διαχρονικής έλλειψης προόδου στο θέμα αυτό».

O Σπύρος Κερκύρας, ιδιοκτήτης διαμερίσματος σε πενταώροφη πολυκατοικία στην Καλλιθέα, περιγράφοντας στην «Κ» το κλίμα που διαμορφώνεται σε πολλές πολυκατοικίες αναφέρει πως «το σπίτι μου βρίσκεται στον τέταρτο όροφο.Το ασανσέρ χρειάζεται αντικατάσταση και έχω κληθεί να πληρώσω 1.100 ευρώ. Ολοι οι ιδιοκτήτες συμφώνησαν πως δεν θα μπορέσουν να καλύψουν το κόστος που τους αναλογεί πριν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Θέλοντας και μη, θα είμαστε εκπρόθεσμοι. Ελπίζουμε να δοθεί παράταση».

Οπως αναφέρει ο κ. Χαϊδούτης, το τελευταίο διάστημα συγκαλούνται διαρκώς γενικές συνελεύσεις στις πολυκατοικίες, όπου λαμβάνονται αποφάσεις, προκειμένου να μην πληρώσουν πρόστιμο. «Είναι καλό που αυτή τη φορά υπάρχει μαζική κινητοποίηση. Είναι άλλωστε πολύ σημαντικό θέμα. Γνωρίζετε πως αν έρθει ένας επισκέπτης σε μια πολυκατοικία και του συμβεί κάτι λόγω αστοχίας στον ανελκυστήρα, οι ιδιοκτήτες της πολυκατοικίας θα πρέπει να τον αποζημιώσουν;»

«Δεν προλαβαίνουμε να κλείνουμε ραντεβού, απο τότε που ανακοινώθηκε η προθεσμία για τις 30 Ιουνίου» αναφέρει ο κ. Χιωτίνης. «Δουλεύουμε νυχθημερόν και τα ραντεβού πηγαίνουν πολύ μακριά. Την ίδια στιγμή, από την αγορά λείπουν μηχανολόγοι, μηχανικοί, πιστοποιητές αλλά και ανταλλακτικά που σε πολλές περιπτώσεις καθυστερούν να έρθουν. Αν δεν δοθεί επιδότηση, πολλοί ιδιοκτήτες δεν θα μπορέσουν να κάνουν τις απαιτούμενες αλλαγές».

«Χρειάζεται περισσότερος χρόνος»
Ο Γιώργος Βλασσόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Συντηρητών Ανελκυστήρων, λέει στην «Κ» πως οι ανελκυστήρες σε ιδιωτικά κτίρια στη χώρα μας υπολογίζονται σε περίπου 400.000.

Εκτιμά πως η προθεσμία για τις 30 Ιουνίου είναι ανεδαφική καθώς «εκτός από την οικονομική δυσκολία των πολιτών, υπάρχει και η έλλειψη τεχνικού προσωπικού. Λείπουν 8.000 τεχνικοί από τον κλάδο, ενώ οι φορείς ελέγχου/πιστοποίησης δεν ξεπερνούν τους 20».

Σύμφωνα με τον κ. Βλασσόπουλο σε ένα ποσοστό 60% έως 70% τα ασανσέρ είναι παλιά και χρειάζονται λιγότερες ή περισσότερες επιδιορθώσεις έτσι ώστε να συμμορφώνονται με τον κανονισμό ασφαλείας. «Μιλάμε για 4-5 βασικές αλλαγές. Δεν είναι δυσθεώρητο το ποσό και το λέω αυτό γιατί αν υπάρξει πανικός θα βρουν έδαφος να δράσουν οι επιτήδειοι».

Καταλήγει λέγοντας πως, σε κάθε περίπτωση, «για να διευκολυνθούν τόσο οι πολίτες όσο και εμείς, πρέπει να γίνει πιστοποίηση σε βάθος πενταετίας, με μεταβατικές διατάξεις κλιμακωτών προθεσμιών καταχώρησης πιστοποιημένων ανελκυστήρων, ανά δεκαετία κατασκευής».



ΠΗΓΗ: Η Καθημερινή