MY KTEO

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Ελληνικός: Το αποτέλεσμα της διαμεσολάβησης για την επίλυση των αιτημάτων-καταγγελιών θεωρείται ικανοποιητικό

Την ετήσια έκθεση του παρουσίασε ο Αργύρης Ελληνικός Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης του Δήμου Χαλκίδέων. Συγκεκριμένα ο κος Ελληνικός αναφέρει στην έκθεση του:
Το αποτέλεσμα της διαμεσολάβησης για την επίλυση των αιτημάτων-καταγγελιών θεωρείται ικανοποιητικό με θετική ανταπόκριση από την πλευρά των δημοτικών υπαλλήλων.
Το γραφείο του συμπαραστάτη πέραν από τα προβλήματα που αφορούσαν τις αρμοδιότητες του κατακλύστηκε από θέματα που είχαν ως περιεχόμενο την ανεργία και τον κίνδυνο της πτώχευσης που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες.

Η καθυστέρηση ή η παράλειψη απάντησης σε αιτήματα εμφανίζεται ως παράπονο του δημότη αρκετά συχνά. Πιθανόν να συνδέονται με την έλλειψη προσωπικού και την ενίσχυση των υπηρεσιών.
2. Σύνταξη του πλαισίου λειτουργίας του θεσμού
Οι γενικές αρχές του θεσμού του συμπαραστάτη, το νομικό πλαίσιο, η διάρθρωση, η στελέχωση και η διαμεσολαβητική διαδικασία, έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο και έχει παραδοθεί σε φυλλάδια στα αρμόδια θεσμικά όργανα στο Δήμο.

3. Σχέσεις δημότη τοπικής αυτοδιοίκησης
Περιγράφονται στη σύνοψη του πλαισίου λειτουργίας, στον κανονισμό λειτουργίας και τη διαδικασία που ακολουθεί η υποβολή της καταγγελίας.

4. Υποθέσεις και ζητήματα διαμεσολάβησης
Τα ζητήματα που αφορούσαν αιτήματα ή καταγγελίες περιγράφονται περιληπτικά στο διαδίκτυο, διασφαλίζοντας με απάλειψη τα προσωπικά δεδομένα.

5. Δραστηριότητες
Αναφέρονται περιβαλλοντολογικές δραστηριότητες

6. Προτάσεις
Διατυπώνονται προτάσεις αισθητικής παρέμβασης στο χώρο

ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ (ΕΠΙΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ)

1. Εκθεσιακός χώρος ισόγειας αίθουσας Δημαρχιακού Μεγάρου - ΔΟΑΠΠΕΧ
2. Απομάκρυνση Κυνοκομείου – Επιτροπή Ποιότητας Ζωής
3. Τήρηση νομικής διαδικασίας λειτουργίας λαϊκών αγορών – Επιτροπή Ποιότητας Ζωής
4. Παράνομη διέλευση και στάθμευση σε πλατεία –ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
5. Μη εφαρμογή απόφασης Δημαρχιακής Επιτροπής – Υπεύθυνο Γρ. Σήμανσης Οδών
6. Περί παράνομης απόφασης αφαίρεσης άδειας λειτουργίας καταστήματος – Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και Τμήμα Υγιεινής
7. Περί μη έκδοσης άδειας λειτουργίας μουσικής καφετέριας – Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και Τμήμα Υγιεινής
8. Περί μη έκδοσης άδειας λειτουργίας μουσικής καφετέριας – Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και Τμήμα Υγιεινής
9. Περί απαλλαγής καταβολής δημοτικών τελών λόγω αναπηρίας – ΔΟΠΠΑΧ
10. Περί ελέγχου δημοσιεύματος – Επιτροπή Ποιότητας Ζωής
11. Μετακίνηση πεζών και διέλευση ποδηλάτων σε προκαθορισμένες οδούς – Τεχνική υπηρεσία του Δ.Χ.
12. Περί κυκλοφοριακής ρύθμισης – σήμανσης οδών και διαμόρφωσης πεζοδρομίων - Τεχνική υπηρεσία του Δ.Χ.
13. Περί αποκατάστασης του αύλειου χώρου του 13ου Δημοτικού σχολείου Χαλκίδας - Τεχνική υπηρεσία του Δ.Χ.
14. Περί ανάκλησης της υπ’ αριθμ. 154/2009 Πολεοδομικής άδειας - Τεχνική υπηρεσία του Δ.Χ.
15. Περί παράνομης λειτουργίας περιπτέρου - Επιτροπή Ποιότητας Ζωής
16. Περί επιβολής προστίμου για κατάληψη κοινοχρήστου χώρου - Τεχνική υπηρεσία του Δ.Χ. - Επιτροπή Ποιότητας Ζωής
17. Περί μη καταβολής δεδουλευμένων σε υπάλληλο – ΔΟΠΠΑΧ
18. Σημείωμα διοικητικής πράξης – Πρ. Πολεοδομικού Γραφείου
19. Περί μετακίνησης κάδων απορριμμάτων – Αντιδήμαρχο καθαριότητας
20. Περί κατεδάφισης αυθαιρέτων κατασκευών – Πρ. ΤΠΕ
21. Περί παραμονής αιρετού μέλους στο ΔΣ του 4ου ΚΑΠΗ - ΔΟΠΠΑΧ
22. Περί παράνομης λειτουργίας πάρκινγκ σε κοινόχρηστο χώρο πολυκατοικίας – Τ.Π.Ε – Επιτροπή Ποιότητας Ζωής
23. Περί μετονομασίας οδού – ΔΤΥ
24. Περί μη εφαρμογής πράξης εφαρμογής – Πρ. Γρ. Σχεδίου Πόλεως
25. Λειτουργία υπαίθριου πάρκινγκ – Επιτροπή Ποιότητας Ζωής
26. Περί αναγνώρισης των ορθών στοιχείων (τμ) καταστήματος και καταβολή ως αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά ΤΑΠ – Γρ. ΔΣ – ΤΥ του ΔΧ


Κύριε Δήμαρχε, κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι,

Ο Συμπαραστάτης μέσα στο πλαίσιο που προβλέπει ο νόμος , συντάσσει ετήσια έκθεση , την οποία παρουσιάζει στην ειδική δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον απολογισμό της Δημοτικής Αρχής , σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 217 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (Κ.Δ.Κ.) εντός τριάντα (30) ημερών από την υποβολή της .
Η σημερινή αναφορά μου στο έργο του Συμπαραστάτη αποκλίνει της χρονικής αυστηρότητας που ορίζουν οι διατάξεις , γιατί η ανάληψη καθηκόντων μου πραγματοποιήθηκε το τέλος του Ιουνίου 2011 (22-6-2011) , ώστε η παρουσίαση των πεπραγμένων να αφορά το χρονικό διάστημα μετά τον Ιούνιο του 2011 και εντεύθεν . Πρόκειται για 6μηνιαία , παρά για ετήσια έκθεση !
Έτσι χαρακτηρίζεται από μια «ατυπία» η οποία περιέχει τρία μέρη:

α) τη σύνταξη του πλαισίου λειτουργίας του Συμπαραστάτη

β) τη γνωστοποίηση του περιεχομένου των αιτημάτων ή καταγγελιών των δημοτών και

γ) τις προτάσεις , η διατύπωση των οποίων προβλέπεται από τις διατάξεις και οι οποίες αποβλέπουν στη βελτίωση της δημοτικής διοίκησης και των σχέσεών της με το κοινό . Το «άτυπον» της υπόθεσης αφορά τη διαδικασία της υποβολής των ειδικών προτάσεων , αφού πρέπει να υποβάλλονται στον Δήμαρχο , να κοινοποιούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο και τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου . Όλα αυτά προσδιορίζονται στον Ν. 3852/2010 με την επισήμανση ότι αναρτώνται υποχρεωτικά στην ιστοσελίδα του Δήμου με φροντίδα των δημοτικών υπηρεσιών , διασφαλίζοντας παράλληλα με απάλειψη τα αφορώντα τα προσωπικά δεδομένα.
Σημαντική πρωτοβουλία αποτελεί ο νόμος για τη «Διαύγεια» που αντιμετωπίζει ζητήματα στη λειτουργία των δημόσιων φορέων απαιτείται όμως χρόνος προκειμένου να γίνει γνωστή στο κοινό.

Στο πρώτο μέρος γίνεται αναφορά στο θεσμό του Συμπαραστάτη.
Συμπαραστάτης, με την ευρεία έννοια και με βάση το Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα, είναι ο υπάλληλος του δημοσίου ή των οργανισμών της τοπικής αυτοδιοίκησης, αφού η υποχρέωση του είναι να εξυπηρετεί το λαό ( πολίτη- δημότη).
Συμπαραστάτες, κατά το Σύνταγμα, είναι και οι αιρετοί εκπρόσωποι του λαού, αφού επιλέγονται με εκλογές για να ανταποκριθούν στα καθήκοντα τους και να τεθούν στην υπηρεσία του λαού.
Ο Συμπαραστάτης του «Καλλικράτη» είναι το «μέσο», το «όργανο», ο «ενδιάμεσος» μέσω του οποίου ο μεν δημότης διεκδικεί και προβάλλει τα δικαιώματα του, ο δε αιρετός αλλά και ο υπάλληλος, διευκολύνεται στο έργο του αφού με την διαμεσολάβηση του διεκπεραιώνει αιτήματα και παράπονα, και με την παρέμβασή του αποτρέπει αβάσιμες καταγγελίες .
Κατά τον νομοθέτη ο Συμπαραστάτης αναλαμβάνει να καταπολεμήσει την γραφειοκρατία, την κακοδιοίκηση διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την αμεροληψία .
Θα μπορούσα όμως να ισχυριστώ ότι σε μία ευνομούμενη κοινωνία, σ’ ένα κράτος δικαίου οι δημοτικές αρχές μπορούν να λειτουργούν και χωρίς τον Συμπαραστάτη και να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των δημοτών, αφού το θεσμικό δικαίωμα του ελέγχου της εξουσίας ασκείται ακώλυτα από την αντιπολίτευση ως θεσμικός έλεγχος, αλλά και ως προβολή εναλλακτικών προτάσεων . Κατά συνέπεια και σε πρώτη ανάγνωση ο Συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης φαντάζει ως περιττή πολυτέλεια. Παρά ταύτα όμως δεν παύει να αποτελεί ασφαλιστική δικλείδα, όταν ο ρόλος του ισχυροποιηθεί με ένα διοικητικό και οργανωτικό μανδύα, ώστε να αποκτήσει σάρκα και οστά, που θα του δώσει δημιουργική δράση.
Μέσα στο χάος όμως που επικρατεί σήμερα , ο θεσμός του Συμπαραστάτη δεν έχει προσδιοριστεί με σαφήνεια και απειλείται ο θεσμός αυτός να μείνει στα χαρτιά, να αφεθεί, να συρρικνωθεί και να μαραζώσει κάτω από τις πολλές και ποικίλες ασάφειες που αναφέρονται στο Ν.3852/10, ώστε κινδυνεύει να οδηγηθεί σε ναυάγιο πριν ξεκινήσει ή να εκφυλιστεί αν δεν θωρακιστεί με κανονισμό που να οριοθετεί τις αρμοδιότητές του πέραν των αορίστων του τύπου « εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας» ώστε ο Συμπαραστάτης να μπορεί να διαδραματίσει το ρόλο του και να μη καταστεί διακοσμητικό πρόσωπο λόγω ανεπάρκειας!
Η πραγματικότητα αυτή με υποχρέωσε να συντάξω τις γενικές αρχές του θεσμού του Συμπαραστάτη, αφού προηγουμένως αναζήτησα πηγές ειδικών επιστημόνων και τεχνοκρατών, με τις σχετικές κατευθυντήριες γραμμές που περιγράφουν την Αυτοδιοίκηση και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ώστε ως Πρόταση πλέον να αναρτηθεί στο Διαδίκτυο και ως Σύνοψη να παραδοθεί σε φυλλάδια στα αρμόδια θεσμικά όργανα του Δήμου μας , αλλά και κυρίως να περπατήσουν πάνω σ’ αυτό , όσοι μετά από μένα αξιωθούν να υπηρετήσουν το θεσμό του Συμπαραστάτη .
Εδώ έχω την υποχρέωση να τονίσω ότι η Σύνοψη και το πλαίσιο λειτουργίας του Συμπαραστάτη, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση καταστρατήγηση αρμοδιοτήτων άλλων εποπτικών οργάνων, αφού οι πράξεις του Συμπαραστάτη δεν αποτελούν διοικητικές πράξεις και δεν δεσμεύουν τη Διοίκηση και να σας διαβεβαιώσω για μια ακόμη φορά, ότι η διάθεση προσφοράς είναι σταθερή και μόνιμη και ότι μοναδική επιδίωξή μου είναι η συμβολή στην οικοδόμηση καλύτερων υπηρεσιών για την αλλαγή της σχέσης των πολιτών με τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς .
Αντίθετα πρόκειται για ένα διοικητικό εκσυγχρονισμό που συνδιασφαλίζει τη νομιμότητα της διοίκησης, υποστηρίζει και θωρακίζει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών του Δήμου, με τις οποίες βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία, ως ασφαλιστική δικλείδα.
Έτσι για πρώτη φορά ο δημότης απευθύνεται σε θεσμικό όργανο που αναλαμβάνει να τον εκπροσωπήσει για μία σειρά από προβλήματα που τον απασχολούν. Για πρώτη φορά ο επιχειρηματίας απευθύνεται σε θεσμικό όργανο για να βρει το δίκιο του, που σημαίνει λειτουργικότητα, αποτελεσματικότητα, συμμετοχή, καλύτερη εξυπηρέτηση , άρα ικανοποίηση του ζητούμενου, δηλαδή του διοικητικού εκδημοκρατισμού.
Είναι γνωστό ότι σήμερα ο δημότης - πολίτης έχει διαμορφώσει μια λανθασμένη αντίληψη περί των δικαιωμάτων του. Η απογοήτευση τον έχει οδηγήσει στην αμφισβήτηση της πολιτείας, στην αποχή και στην παραίτηση από τα δικαιώματα του, ώστε να μην τολμά πλέον να αναφέρεται αρμοδίως για να διεκδικήσει.
Η ασάφεια, η πολυνομία, οι κακογραμμένες πρόχειρες διατάξεις, γενικά οι υποχρεώσεις του κράτους που εντέχνως μετακυλήθηκαν στους πολίτες, η απορρύθμιση των υπηρεσιών αλλά και η έλλειψη οργάνωσης, αποτυπώνουν το κλίμα ανασφάλειας και πανικού που βιώνουν σήμερα οι πολίτες αλλά και οι υπάλληλοι.

Το δεύτερο μέρος της έκθεσης αναφέρεται στις αιτήσεις και τις καταγγελίες των δημοτών με κύριο γνώρισμα την αγανάκτηση και τα παράπονα για γραφειοκρατικές καθυστερήσεις. Ο αριθμός των αναφορών ανήλθε στις σαράντα (40) και πλέον και διατηρεί μια αύξηση τον τελευταίο καιρό που έχει να κάνει με την επίλυση των προβλημάτων που σχετίζονται με την είσπραξη του ειδικού τέλους μέσω της ΔΕΗ .Η καθυστέρηση ή η παράλειψη απάντησης εμφανίζονται αρκετά συχνά στις καταγγελίες. Πιθανόν όμως να οφείλεται στην ελλιπή στελέχωση του προσωπικού .Το λυπηρό εξ’ όλων είναι ότι το γραφείο του Συμπαραστάτη κατακλύστηκε από αιτήματα που είχαν ως περιεχόμενο την ανεργία και την κραυγή της αγωνίας από την απειλή της χρεοκοπίας και της άδικης φορολογίας. Ως προς την ανεργία της εργατικής κυρίως τάξης είμαι υποχρεωμένος να συστήσω στους εργολάβους που αναλαμβάνουν έργα με δαπάνες του Δήμου να απασχολούν κατά το δυνατόν έλληνες εργάτες, σε ένα ποσοστό 60% υπέρ των Ελλήνων εργατών που θα προβλέπεται μάλιστα στο εργολαβικό συμφωνητικό ,μαζί με τις ασφαλιστικές καλύψεις και τις λοιπές απαιτήσεις.
Ένα από τα παράδοξα που αντιμετώπισα ήταν αυτό που συμβαίνει με την λεγόμενη «προέγκριση»λειτουργίας καταστήματος. Ενώ η πολιτεία καθυστερεί να δώσει την τελική έγκριση-άδεια λειτουργίας, η αστυνομία τιμωρεί τους επαγγελματίες με μηνύσεις και πρόστιμα !
Μέρος αυτών, όπως αρχικά τονίστηκε θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο.

Το τρίτο μέρος της έκθεσης αφορά τις γενικές προτάσεις, ως αποτέλεσμα και ως απόσταγμα των συζητήσεων και επαφών που είχα την ευκαιρία να έχω με τους συμπολίτες μας , ώστε να μορφώσω γνώμη , διακινδυνεύοντας να επαναλάβω κάτι που ενδεχομένως να έχει ανακοινωθεί από τους καθύλην αρμόδιους αιρετούς εκπροσώπους , από τους οποίους ζητώ εκ των προτέρων την κατανόηση για την επανάληψη αυτή , αφού ως σκοπό έχουν να συμβάλουν στην κοινή προσπάθεια βελτίωσης της δημοτικής διοίκησης .
Και αρχίζω τις προτάσεις με εκείνες που αφορούν τη λειτουργία του Δημάρχου. Το να είναι κανείς Δήμαρχος σε μία πόλη είναι η μέγιστη τιμή.
Εν προκειμένω πολλοί άξιοι συμπολίτες μας γεύτηκαν αυτή τη διάκριση και όλοι ανεξαιρέτως πρόσφεραν σ’ αυτή την πόλη , ώστε η ιστορία και το έργο τους να καταγράφεται και η μνήμη να τους επαναφέρει . Γιατί στοχάζομαι πως δεν πρέπει να ξεχαστούν .
Θα μου επιτρέψετε επομένως για τους ιστορικούς λόγους της έκθεσής μου να επαναφέρω στη μνήμη μας τους Δημάρχους της πρόσφατης ιστορίας της πόλης μας , αλλά και του διευρυμένου Δήμου μας , που πρόσφεραν με τα επιτελεία τους το καλύτερο από ότι ο καθένας μπορούσε . Διατελέσαντες Δήμαρχοι Χαλκιδέων : Σπανός Γιάννης , Παπαγεωργόπουλος Λευτέρης , Μαργαρίτης Στέλιος , Μανιάτης Χαράλαμπος , Αναγνωστάκης Δημήτρης. Διατελέσαντες Δήμαρχοι Βασιλικού : Ηρακλής Τριανταφύλλου , Σταμάτης Λυμπέρης , Χρήστος Καρυστινός . Διατελέσαντες Δήμαρχοι Αρτάκης : Τηλέμαχος Χατζηγιαννακέρης , Παναγιώτης Αναστασιάδης , Αναστάσιος Πρατσόλης . Διατελέσαντες Δήμαρχοι Αυλίδας : Νικόλαος Λεοντάρης , Χρήστος Παύλου . Διατελέσαντες Δήμαρχοι Ανθηδόνος : Νικόλαος Παππάς , ο αείμνηστος Μιχάλης Σοφίας και Γιώργος Σανιδάς .
Ο σημερινός Δήμαρχός μας Θανάσης Ζεμπίλης φέρει το βαρύ φορτίο της διαχείρισης από την επέκταση του Δήμου με τη συνένωση των πέντε (5) προαναφερόμενων Δήμων , αλλά και την πρόκληση να φέρει εις πέρας επιτυχώς το έργο που του επιφύλαξε η τύχη ώστε να καταξιωθεί και να κατακτήσει τη θέση του πετυχημένου Δημάρχου, θέση που μέχρι σήμερα άξια κατέχει επικυρωμένη από τους δημότες με τη δεύτερη κατά σειρά επανεκλογή του .
Με αυτά τα προλεγόμενα κύριε Δήμαρχε σας προτρέπω να καθιερώσετε την ημέρα ακροάσεων πολιτών από τον ίδιο τον Δήμαρχο .
Είναι απολύτως απαραίτητο να καθιερωθεί με ευθύνη του γραφείου Δημοσίων Σχέσεων συγκεκριμένη ημέρα ακροάσεων πολιτών από τον ίδιο τον Δήμαρχο. Με αυτή την πράξη πιστεύω ότι ο Δήμαρχος προσδίδει άλλη αίγλη στον θεσμό και αποδεικνύει ότι είναι Δήμαρχος με δράση, καινοτόμος, δυναμικός . Διοικεί και ποιοτικά , αλλά και πρακτικά. Αυτονόητο βέβαια είναι ότι τα ζητήματα που θα συζητούνται στην ώρα του Δημάρχου θα προκύπτουν μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου , ως ειδικής βαρύτητος προβλήματα .
Γενικά τα βασικά πράγματα που απασχολούν το δημότη είναι: η καθαριότητα , ο φωτισμός η κυκλοφορία και τα πάρκινγκ , αφού ο κάθε κάτοικος έχει τουλάχιστον δύο αυτοκίνητα. Τα ζητήματα αυτά αντιμετωπίζονται και δεν είναι η επιδίωξη της παρούσας έκθεσής μου ,όμως θα σταθώ σε μερικά κύρια σημεία με έμφαση την καθαριότητα και την πληροφορία. Και για την καθαριότητα έχω να προτείνω ότι μπορεί να συμπληρωθεί με την καθιέρωση των ρομποτικών κάδων απορριμμάτων. Πρόκειται για πανέμορφους κάδους που αντικαθιστούν σαράντα (40) συμβατικούς κάδους. Εννοείται πως αυτοί τοποθετούνται σε κεντρικές εμπορικές πλατείες ώστε να είναι λειτουργικού αποτελέσματος.
Η γρήγορη πληροφορία σήμερα είναι άκρως απαραίτητη για τον δημότη με χρήσιμες και χρηστικές οδηγίες και μπορεί να γίνει με την τοποθέτηση μερικών stands σε επίκαιρα σημεία με έμφαση τον χάρτη της πόλης, τις κυριότερες υπηρεσίες, τις εκκλησίες, σε συνδυασμό και με την ανάρτηση φωτεινών matrix με χρήσιμα τηλέφωνα και πληροφορίες για τα τεκταινόμενα και τη δράση του Δήμου.
Το τρίτο μέρος αναφέρεται στην όμορφη πόλη και τον «καλλωπισμό» της . Χωρίς να αλλοιώνει, αλλά να διορθώνει το άσχημο, ώστε το «ωραίο» να μην έχει ως σκοπό την προσέλκυση μόνο των επισκεπτών , αλλά να κάνει και τον Χαλκιδέο να καμαρώνει για την πόλη του.
Όπως αντιλαμβάνεστε σας ομιλώ για την ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ αποκατάσταση . Όχι με πολυδάπανα έργα, αλλά με πινελιές αισθητικής, για μικρές παρεμβάσεις , για μικρά και όμορφα πράγματα.
Μικρές παρεμβάσεις στο χώρο, όπως πέντε συστάδες πολύχρωμα λουλούδια στη Αβάντων ή στο πεζόδρομο της Ερμού με τις καφετέριες και την μυρωδιά του εσπρέσο, δεν κοστίζουν τίποτε, αντίθετα προσθέτουν στην αισθητική και αντιμετωπίζουν την ανία της καθημερινότητας.
Η διαπίστωση της απογοήτευσης του δημότη, ιδιαίτερα κάτω από τις παρούσες συνθήκες, το άχρωμο, το μίζερο, το ασπρόμαυρο, το εγκαταλελειμμένο, το στενόχωρο, το μουντό τοπίο, η άθλια όψη , η οποία κινδυνεύει να μετατραπεί ως επαναλαμβανόμενη συνήθεια σε «αντανακλαστικό του Παυλώφ» , χρειάζεται να αντικατασταθεί με μια δυναμική παρέμβαση για να νιώσει ο δημότης πρακτικά και αισθητικά καλύτερος , να αποβάλλει την απαισιοδοξία και την πεποίθηση ότι «τίποτα δεν γίνεται» , ώστε ανανεωμένος να αναπτυχθεί , να λειτουργήσει , να αποδώσει , να αισθανθεί ευτυχισμένος στην πόλη του , στη δουλειά του , στον χώρο εργασίας του . Να του δώσει η Δημοτική Αρχή μία νέα ώθηση , σε εκείνον και την πόλη του .
Αναφέρομαι στην άθλια όψη του ποντικόνα της Κεντρικής Αγοράς , της τριτοκοσμικής εικόνας , της ασχήμιας , της ντροπής που δεν τιμά κανένα μας και κατ’ ανάγκην δανείζομαι την λύση εκείνη που επινόησε ο στρατηγός Ποτέμκιν στη Τσαρική Ρωσία της Αυτοκράτειρας Αικατερίνης. Επειδή δεν είχε καιρό στην διάθεσή του επιδιόρθωσε μόνο τις προσόψεις των σπιτιών στα χωριά από τα οποία περνούσε η Αικατερίνη.
Αλλά και πρόσφατα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 η τότε δήμαρχος της Αθήνας ελλείψει χρημάτων, χρόνου και δυνατοτήτων κάλυψε αρκετά έξυπνα τις προσόψεις ερειπωμένων σπιτιών της Αθήνας σε κεντρικά σημεία,
με εντυπωσιακά αποτελέσματα όπως η κάλυψη των προσφυγικών κατοικιών στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας.
Προτείνω επομένως να ντύσει ο Δήμος, να «καλλωπίσει» τη δυστυχία και την εγκατάλειψη με παραστάσεις ώστε έστω και έτσι να λειτουργήσει η καλή εικόνα ως προσωρινή λύση, μέχρι να δούμε τι θα γίνει με την αναγέννηση της.
Να μετατραπεί δηλαδή η μιζέρια σε εικόνα εικαστικών δραστηριοτήτων, με περιμετρική κάλυψη από υλικό στην επιφάνεια του οποίου νέοι, νέες, εικαστικοί καλλιτέχνες ερασιτέχνες και μη, νέοι ΓΚΡΑΦΙΤΙΣ να δημιουργήσουν επάνω σ’αυτές προκειμένου να αλλάξουν την όψη της ντροπής. Να ενεργοποιηθεί το Εργαστήρι Τέχνης Μυταρά.
Να ξεκινήσει πλέον ο Δήμος εκστρατεία ένα γενικό προσκλητήριο υλοποίησης και δράσης για καλλωπισμό της πόλης, για το φτιασίδωμα της τραγικής εικόνας και είμαι σίγουρος πως τα νέα παιδιά που δεν θέλουν το μίζερο και δεν τους εκφράζει το άχρωμο και το στενάχωρο θα ανταποκριθούν με ενθουσιασμό και για το λόγο ότι θα γραφτεί το όνομα τους στις τοπικές εφημερίδες και για το πόσο αγαπούν την πόλη τους. Kαι να είστε βέβαιοι ότι η δημιουργική δραστηριότητα τους δεν θα έχει πλέον ως εκτόνωση τις επιφάνειες των κατοικιών και του Δικαστικού Μεγάρου!

Από το διαδίκτυο σας διαβάζω τα ακόλουθα:
«Οι καλλιτεχνικές ανησυχίες των γκράφιτις στους τείχους»

Βερολίνο:
«Ξαναζωντανεύουμε τα γκράφιτις στο Τείχος»
Όταν ρώτησαν τον Γάλλο ζωγράφο Thierry Noir γιατί συμμετέχει στην εικαστική…..παλινόρθωση του Τείχους, εκείνος απαντάει, το Τείχος είναι έργο τέχνης και ιστορικό μνημείο. Γι’αυτό και πολλοί από τους ζωγράφους που το 1984 βοήθησαν στην απάλειψη του γκρίζου, επιστρέφουν σήμερα στο Βερολίνο για να διανθίσουν τα απομεινάρια του Τείχους με χρώματα.

Μακεδονία:
«Άλλαξε η όψη του κτιρίου της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού»
H εικαστική δημιουργία με τα εντυπωσιακά γκράφιτις των νέων παιδιών προσφέρουν ένα διαφορετικό αισθητικό αποτέλεσμα Τριάντα (30) νέοι ηλικίας 15 έως 22 ετών δημιούργησαν με χρώματα και σχέδια εντυπωσιακά γκράφιτι αλλάζοντας την εξωτερική όψη του κτιρίου της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού, Τουρισμού, Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Καστοριάς.

Αθήνα:
«Εικαστικές παρεμβάσεις»
Παρεμβάσεις στις καταθλιπτικές και σκονισμένες βιτρίνες των καταστημάτων του κέντρου , που έκλεισαν λόγω κρίσης , θα γίνουν από σπουδαστές της Σχολής Καλών Τεχνών .

Καλή ιδέα, Χριστούγεννα έρχονται ας εξοστρακιστεί το γκρίζο, έτσι κι έτσι ως «γιατροσόφι» μετά τις δραματικές αλλαγές στους εμπόρους και τους επιχειρηματίες που έχει επιφέρει η οικονομική κρίση .
Αλλά η αισθητική παρέμβαση δεν σταματάει εδώ : σπουδαστές της Σχολής Καλών Τεχνών , αλλά και ανώνυμοι νέοι καλλιτέχνες παρεμβαίνουν στα γκρίζα σημεία της πόλης – σε τοίχους , μισογκρεμισμένες περιφράξεις , σε φτωχές γειτονιές , παλιά εργοστάσια κλπ και αποδίδουν με γκράφιτι ευφάνταστες δημιουργίες .
Η οργή , η αγωνία , η λύπη , η κραυγή της πόλης αποδίδεται εικαστικά και εκτονώνεται !
Το τελευταίο μέρος της ετήσιας έκθεσης του Συμπαραστάτη το αφιερώνω στον πατέρα της ιατρικής τον Ιπποκράτη (460-377π.χ.) ως σπουδάσας την Ιατρική και την χειρουργική ειδικότητα.
Σε μια αίθουσα χειρουργείου του Νοσοκομείου που εκπαιδευόμουνα υπήρχε επιγραφή κάτω από την εικόνα του Χριστού, με τη ρήση «Οκόσα φάρμακα ουκ ιήται, σίδηρος ιήται. Οσσα σίδηρος ουκ ιήται, πυρ ιήται. Οσσα δε πυρ ουκ ιήται ταύτα χρη νομίζειν ανίητα» , δηλαδή « εάν η φαρμακευτική αγωγή δεν αποδώσει στη θεραπεία μιας νόσου , επιστρατεύεται η χειρουργική τέχνη . Εάν παρά ταύτα η χειρουργική επέμβαση αποτύχει , τότε ως τελική επιλογή θεραπείας έρχεται η καυτηρίαση , η φωτιά . Εάν παρ’όλα αυτά τίποτα δεν αποδώσει τότε δυστυχώς η νόσος θεωρείται ανίατος !»
Με την τελευταία αυτή ρήση του Ιπποκράτη κλείνω την ετήσια έκθεση μου , δηλώνοντας ότι εάν η περίπτωση της Κεντρικής Αγοράς θεωρείται ανίατος αρρώστια , τότε είμαι πρόθυμος να συμμετάσχω στη φωτιά της.

Δεκέμβριος 2011
Αργύρης Οδ. Ελληνικός
Συμπαραστάτης