MY KTEO

Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Ο Δήμος Χαλκιδέων τιμά τον Θεοδόση Τάσιο

Εκδήλωση τιμής στο πρόσωπο και το έργο του καθηγητή Θεοδόση Τάσιου, διοργανώνει ο Δήμος Χαλκιδέων, σήμερα Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου, στις 7 το βράδυ, στην αίθουσα του ξενοδοχείου Lucy.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Δήμος Χαλκιδέων θα ανακηρύξει ως επίτιμο δημότη Χαλκιδέων τον καθηγητή Θεοδόση Τάσιο, μελετητή του δομοστατικού της -παγκοσμίως μοναδικής έως και σήμερα-Συρταρωτής Γέφυρας του Ευρίπου.
Η ανακήρυξη του Θεοδόση Τάσιου ως επιτίμου δημότη, αποφασίστηκε ομόφωνα από το Δημοτικό
Συμβούλιο, με την υπ’ αριθμ. 201/02-07-2012 απόφασή του και με αφορμή τα 50χρονα της Συρταρωτής Γέφυρας του Ευρίπου, ως οφειλόμενη αναγνώριση της συμβολής του τιμωμένου στο σχεδιασμό, τη μελέτη και την κατασκευή του μοναδικού αυτού τοπόσημου της Χαλκίδας, που συνέβαλε σημαντικά όλο αυτό το διάστημα, στην ανάπτυξη της πόλης και γενικότερα της Εύβοιας.
Η είσοδος στην τιμητική εκδήλωση θα είναι ελεύθερη.

Βιογραφία
Ο Θεοδόσης Τάσιος (γεν. Καστοριά, 22 Ιανουαρίου 1930) είναι ακαδημαϊκός, πολιτικός μηχανικός, αρθρογράφος και συγγραφέας.

Προσωπική ζωή
Γεννήθηκε στη Καστοριά αλλά μεγάλωσε στα Μέγαρα. Είναι παντρεμένος με την Ρέα Ιωαννίδου και έχει ένα παιδί. Μιλά Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Γερμανικά και Ισπανικά.

Ακαδημαϊκή σταδιοδρομία
Το 1948 σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) και συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Παρίσι και έπειτα στο ΕΜΠ. Στη συνέχεια, υπηρέτησε ως ανθυπολοχαγός στο σώμα του Μηχανικού του Ελληνικού Στρατού και το 1958 αναγορεύθηκε διδάκτωρ και στη συνέχεια επιμελητής, έκτακτος μόνιμος καθηγητής (1964) και τακτικός καθηγητής του ΕΜΠ (1969).
Έχει παράλληλα διδάξει στο Πανεπιστήμιο της Βαγδάτης (1979), στο Πανεπιστήμιο Τονγκζί (Tongji University) της Σαγκάης (1982), στο Διεθνές Κολέγιο Επιστημών των Κατασκευών (Collège International des Sciences de Constrution, 1979-1989), στο Πανεπιστήμιο της Ναντζίν και στο Πανεπιστήμιο της Πάβιας (1986).

Αρθρογραφία και συγγραφή
Ο Θεοδόσης Τάσιος είναι ευαισθητοποιημένος σε κοινωνικά και φιλοσοφικά θέματα και δίνει αρκετές συνεντεύξεις στον Τύπο. Αρθρογραφεί στην εφημερίδα Το Βήμα καθώς σε έντυπα της Ελλάδας και του εξωτερικού και είναι επίτιμος πρόεδρος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρίας. Είναι ομιλητής και διοργανωτής συναντήσεων σε θέματα παιδείας και ιστορίας. Υπήρξε συνδιοργανωτής της έκθεσης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας που παρουσιάστηκε σε πόλεις της Ελλάδας και στην Γερμανίας.

Επαγγελματική σταδιοδρομία
Στην τεχνική εταιρία που εργάστηκε, υπήρξε μελετητής πολλών δημόσιων έργων με σημαντικότερα:
• Γεφυροποιία: Γέφυρα Αλφειού, Γέφυρα Κατοχής Αιτωλοακαρνανίας, Γέφυρα Ευρίπου Χαλκίδας, Γέφυρα Άρτας, Γέφυρα Σταυρούπολης Ξάνθης.
• Φράγματα (σύμβουλος): Φράγμα Πηνειού Ηλείας, Φράγμα Πέρδικα Εορδαίας, Φράγμα Ευήνου και Φράγμα Σμοκόβου.

Διακρίσεις
Ο Θεοδόσης Τάσιος έχει τιμηθεί ως επίτιμος διδάκτωρ τεσσάρων πανεπιστημίων, του Πανεπιστημίου της Ναντζίν, του Πανεπιστημίου της Λιέγης, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι Εταίρος του Αμερικανικού Ινστιτούτου Σκυροδέματος (American Concrete Society) και με το Μετάλλιο της Πόλεως των Παρισίων.
Είναι μέλος της Ακαδημίας Επιστημών του Τορίνου (2004). Ακόμη έχει τιμηθεί ως επίτιμος πρόεδρος της Ευρωδιεθνούς Επιτροπής Σκυροδέματος (CEB, 1988), επίτιμο μέλος της Διεθνούς Ενώσεως Εργαστηρίων και Υλικών (RILEM, 1989), επίτιμο μέλος της Ιταλικής Ενώσεως Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης (CIAS, 1998), επίτιμο μέλος του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (1999) και της Ελληνικής Εταιρίας Ορολογίας (2008).
Στις 12 Ιουνίου 2009, το Τεχνικό Επαγγελματικό Επιμελητήριο (ΤΕΕ) τίμησε τον Θεοδόση Τάσιο για την συμβολή του, σε ειδική εκδήλωση με την συμπλήρωση των 80 χρόνων από την γέννησή του, και την ίδια χρονιά, εξέδωσε βιβλίο σχετικά με το έργο του.

Συμμετοχές και έρευνα
Έχει υπηρετήσει σε υψηλές θέσεις σε διεθνείς οργανισμούς και επιστημονικές ενώσεις πάνω στον κατασκευαστικό κλάδο, έχει συμμετάσχει σε διεθνείς διασκέψεις, υπήρξε ομιλητής και εισηγητής σε πολλά συνέδρια και συναντήσεις. Η έρευνα και η επιστημονική του δραστηριότητα εντοπίζεται στον αντισεισμικό σχεδιασμό, στην διατήρηση των μνημείων και στην φιλοσοφία της τεχνολογίας.

Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Υπήρξε πρόεδρος πολλών πανεπιστημιακών επιτροπών, μέλος της Συγκλήτου του Πολυτεχνείο, Κοσμήτορας Σχολής και Διευθυντής Τομέα. Ίδρυσε το Εργαστήριο Οπλισμένου Σκυροδέματος του ιδρύματος. Η έρευνα του εντοπίζεται στη εδαφομηχανική, στη τεχνολογία του σκυροδέματος, μελέτη των στατικών φαινομένων σε τοιχοδομές και της μηχανικής αυτών. Επίσης συμμετέχει στη καθοδήγηση των μεταπτυχιακών και διδακτορικών εργασιών Ελλήνων και ξένων φοιτητών, στη διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων από ευρωπαϊκά προγράμματα και στη εκτέλεση του ερευνητικού έργου. Έχει συμμετάσχει ως προσκεκλημένος ομιλητής σε πολλά επιστημονικά συνέδρια.

Στην Ελλάδα
Ο Θεοδόσης Τάσιος είναι ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Τμήματος Σκυροδέματος και υπήρξε πρόεδρος επί συναπτά έτη (1974-1976, 1990-1998), ιδρυτικό μέλος της Εταιρίας Εδαφομηχανικής και Θεμελώσεων, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Ερευνών Σκυροδέματος (1982-1984), αντιπρόεδρος επί συναπτά έτη της Ελληνικής Ανθρωπιστικής Εταιρίας (1978-81, 1990-97, 1998–), ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος (1993–) της Εταιρίας Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρίας (1998-2000) και πρόεδρος στο Ελληνικό Τμήμα Αντισεισμικής Μηχανικής (2001-2002).
Υπήρξε μέλος σε πολλές κυβερνητικές και ανεξάρτητες επιτροπές, εμπειρογνώμων σε δημόσια έργα, σύμβουλος επί θεμάτων εδαφομηχανικής, στατικής και σεισμικότητας κτηρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το πλαίσιο των μελετητικών του δραστηριοτήτων εντοπίζεται σε θέματα ευρύτερα από το τομέα των κατασκευών και της ασφάλειας στον εργασιακό χώρο, καθώς είναι ομιλητής σε ευρεία θέματα εκπαιδευτικά, γλωσσικά, ιστορικά και φιλοσοφικά στην Ελλάδα, στη Κύπρο και τον υπόλοιπο κόσμο.

Στο εξωτερικό
Εκτός από την ανάδειξή του ως Εταίρου του Αμερικανικού Ινστιτούτου Σκυροδέματος, έχει λάβει την θέση του προέδρου της Διεθνούς Ενώσεως Εργαστηρίων και Υλικών (RILEM, 1977-78), αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονίας Προεντάσεως (Fédération International de la Précontrainte, 1970-80), πρόεδρος της Μόνιμης Συνδιάσκεψης Ενώσεων Μηχανικών Νοτιοανατολικής Ευρώπης (1972-1974), πρόεδρος της Ευρωδιεθνούς Επιτροπής Σκυροδέματος (CEB, 1983-1987) και εν συνεχεία πρόεδρος επιτροπής Σύνταξης του Προτύπου Διεθνούς Κανονισμού (CEB-Model Code 90, 1987-1991) και μέλος της Γαλλικής Ένωσης Αντισεισμικής Μηχανικής.
Στη έδρα της Επιτροπής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη, υπήρξε σύμβουλος σε θέματα επισκευής κτηρίων (1980), σύμβουλος σε επιτροπές μνημείων και ιστορικών τόπων της Ουνέσκο και της UNIDO σε θέματα βιομηχανικού σχεδιασμού κατασκευών για χώρες του Τρίτου Κόσμου. Υπήρξε επίσης εμπειρογνώμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε θέματα αναγνώρισης τίτλων των μηχανικών, κατάρτισης, έρευνας και σεισμικής συμπεριφοράς κτηρίων. Επίσης εμπειρογνώμων σε θέματα αποτίμησης και ελέγχου του έργου ευρωπαϊκών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και ευρωπαϊκών κέντρων ερευνών.

Εργογραφία
Ο Θεοδόσης Τάσιος συνέγραψε πάνω από 400 επιστημονικά άρθρα και 40 βιβλία σε διάφορες γλώσσες.
Συλλογές σημαντικού μέρους του έργου του έχουν δημοσιευθεί σε ειδικούς τόμους:
α) Δαιδάλματα: Επιλογή απ' το έργο του Θ. Π. Τάσιου, εκδ. Πανεπιστημιακές Εκδόσεις ΕΜΠ, 2000, σσ. 904, ISBN 960-254-554-2
β) Πρόσφατο δημοσιευμένο έργο του Θ.Π. Τάσιου, έκδ. ΤΕΕ, 2009, σσ. 765, ISBN 978-960-836-944-3