
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ναι, ήταν σε πολύ καλό κλίμα. Ανταποκρίθηκαν, θα έλεγα, θερμότατα σε αυτό το ασυνήθιστο κάλεσμα. Αλλά, πλέον, πρέπει όλες οι δυνάμεις στην Ελλάδα να συντονιστούμε. Πρέπει αυτή η μεγάλη ένεση ρευστότητας, η αλλαγή του κλίματος στην οικονομία μας, πρέπει να αξιοποιηθούν, έτσι ώστε να φέρουμε αποτέλεσμα στην καθημερινότητα του Έλληνα. Να δουν οι
Έλληνες ότι οι θυσίες τους, που κατάφεραν να κρατήσουν τη χώρα μας στην καρδιά της Ευρώπης, έχουν αντίκρισμα. Και το πρώτο αντίκρισμα είναι θέσεις εργασίας. Εκεί είναι η πρώτη μας…
ΜΑΝΕΣΗΣ: Υπάρχει δέσμευση για κάτι συγκεκριμένο, πέρα από το ότι ανταποκρίθηκαν σε αυτό το κάλεσμα του Πρωθυπουργού, οι υπεύθυνοι των μεγάλων πολυεθνικών; Υπάρχουν κάποιες συμφωνίες ή κάποιες δεσμεύσεις;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Εξετάστηκαν κάποιοι άξονες που θα μπορούσαν να δραστηριοποιηθούν. Συζητήθηκαν προτάσεις πώς θα μπορούσε να γίνει ελκυστικότερο το περιβάλλον για επενδύσεις και για διεύρυνση παραγωγικών δραστηριοτήτων…
ΜΑΝΕΣΗΣ: Η μείωση των τιμών των προϊόντων, συζητήθηκε;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Βεβαίως, σε ό,τι αφορά τις εταιρίες που είναι καταναλωτικές στην Ελλάδα, γι` αυτό ήταν παρών σε αυτή τη σύσκεψη και ο Θανάσης Σκορδάς. Από εκεί και πέρα, σημασία, όμως, έχει και η ανάπτυξη παραγωγικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα.
ΜΑΝΕΣΗΣ: Βεβαίως, έχει τεράστια σημασία. Αλλά, την ώρα που λέτε όλα αυτά, τα οποία παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον και δημιουργούν ελπίδες, έρχεται, για παράδειγμα, κύριε Κεδίκογλου, το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο λέει ότι το 2011 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, εκτοξεύτηκαν στα 44 δισεκατομμύρια, ενώ το ίδιο ποσό αναμένεται να είναι 54 δισεκατομμύρια, μέσα στο 2012. Όλα αυτά είναι και πρόσκομμα στην ανάπτυξη και ρίχνουν εκτός τον προϋπολογισμό και δημιουργούν και ανησυχίες για την πιθανή λήψη, εάν δεν πιάσει στόχους, νέων μέτρων. Καταγράφουν δηλαδή μια σκληρή πραγματικότητα.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Η πραγματικότητα είναι σκληρή, δεν είπε κανείς ότι θα είναι εύκολος ο δρόμος. Κερδίσαμε μια μάχη: Τη μάχη της παραμονής μας στον πυρήνα της Ευρώπης. Πρέπει, όμως, να κερδίσουμε τη μάχη της ανάπτυξης, που είναι η πιο καθοριστική. Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο θα σας αναφέρω, όμως, ότι το σημαντικό…
ΜΑΝΕΣΗΣ: Ναι, αλλά με τέτοιες τρύπες πώς θα έχουμε ανάπτυξη;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Έχεις πολλές περιπτώσεις όπου επιχειρήσεις ή και φυσικά πρόσωπα είχαν οφειλές προς το Δημόσιο, τις οποίες δεν μπορούσαν να εκπληρώσουν, γιατί το Δημόσιο είχε οφειλές προς αυτούς. Λοιπόν, προχωράμε και στο συμψηφισμό. Προχωράμε σε μια ορθολογικότερη αντιμετώπιση και μην ξεχνάτε ότι όλα αυτά δημιουργήθηκαν σε μια οικονομία που είχε κυριολεκτικά στερέψει. Ακόμα και υγιείς επιχειρήσεις κινδύνεψαν να κλείσουν ή και έκλεισαν, λόγω έλλειψης ρευστότητας.
ΜΑΝΕΣΗΣ: Το χρέος μας είναι βιώσιμο σήμερα, κύριε Κεδίκογλου;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Είναι βιώσιμο και αυτό δεν το λέμε εμείς, το λέει το ΔΝΤ, που ήταν ο πιο αυστηρός –ας το πούμε- κριτής των δημοσιονομικών μας.
ΜΑΝΕΣΗΣ: Δεν λέει το ΔΝΤ ότι θα χρειαστεί μελλοντικά νέο κούρεμα;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Το ΔΝΤ συμφώνησε με την ΕΚΤ και με την Ε.Ε. ότι το ελληνικό χρέος, υπό τις συνθήκες που διαμορφώνονται, μπορεί να είναι βιώσιμο.
ΜΑΝΕΣΗΣ: Σήμερα, το ελληνικό χρέος, πάντως, είναι, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, 367,95 δισεκατομμύρια. Έχει, δηλαδή, «αποκατασταθεί» –επιτρέψτε μου τη λέξη- στο ύψος του παρελθόντος. Προ PSI και προ κουρέματος κλπ. Δηλαδή, αν δεις την απλή αριθμητική θα πει εύλογα ένας πολίτης ότι κάναμε μια τρύπα στο νερό. Βεβαίως, δεν είναι ακριβώς έτσι, αλλά…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν είναι ακριβώς έτσι και είναι τάση. Δηλαδή, λένε για παράδειγμα «και τι θα κάνουμε, από 124% που ήταν το χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ το 2010, θα φθάσουμε το 2020 στο 120%.
ΜΑΝΕΣΗΣ: Σήμερα είμαστε στο 176,5%.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ναι, αλλά μειώνεται ραγδαία. Πετύχαμε μεγάλες μειώσεις και πάνω απ` όλα, έχουμε αντιστροφή των σημαντικότερων δεικτών της οικονομίας, δηλαδή το 124% χρέους του ΑΕΠ του 2010, ήταν σε μια οικονομία με τεράστια πρωτογενή ελλείμματα. Στο 2020…
ΜΑΝΕΣΗΣ: Ναι, αλλά το 2010 το χρέος μας ήταν γύρω στα 340, έχουμε και μια εκτόξευση κατά 27,66 δισεκατομμύρια.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ναι, αλλά τότε ήμασταν σε ελεύθερη πτώση.
ΜΑΝΕΣΗΣ: Σωστό είναι αυτό, την οποία φρενάραμε, τώρα λέτε.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Την οποία φρενάραμε, στεκόμαστε στα πόδια μας και μπορούμε σιγά-σιγά να αρχίσουμε να ανεβαίνουμε. Σας λέω, με πρώτο δείκτη, το πρώτο πράγμα, το πρώτο μέτωπο, η πρώτη μάχη που πρέπει να κερδίσουμε είναι της ανεργίας, ιδιαίτερα στους νέους και επίσης να συγκρατήσουμε τις τιμές. Σε αυτό έχω ακούσει τα σχόλιά σας, έχετε δίκιο.
ΜΑΝΕΣΗΣ: Ναι, οι τιμές δεν είναι εκεί που θα έπρεπε να είναι. Να ρωτήσω κάτι άλλο: Ανησυχεί την κυβέρνηση το γεγονός το ότι ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, δηλαδή το 70% του ελληνικού πληθυσμού δήλωσε το 2011 κάτω από 12.000 ευρώ; Αυτό σημαίνει λιγότερα έσοδα. Τα συνήθη υποζύγια, δηλαδή οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι ξανασέρνουν το άρμα της οικονομίας.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Οι άνθρωποι που είχαν τέτοιες μειώσεις στα εισοδήματά τους, ξέρετε πολύ καλά ότι δεν θα έχουν περαιτέρω επιβάρυνση.
ΜΑΝΕΣΗΣ: Οι μισοί ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν 5.000.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Αυτό δημιουργεί και ορισμένες απορίες.
ΜΑΝΕΣΗΣ: Τεράστιες απορίες.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Σε ορισμένους επαγγελματικούς κλάδους…
ΜΑΝΕΣΗΣ: Μα το σύνολο των φορολογούμενων, κύριε Εκπρόσωπε, η πλειοψηφία, το 70% δηλώνει κάτω από 12.000.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ναι, δεν νομίζω ότι είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες.
ΜΑΝΕΣΗΣ: Όχι, βέβαια.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Σε ορισμένες επαγγελματικές κατηγορίες δημιουργεί εύλογες απορίες ο χαμηλός μέσος όρος δηλωθέντων εισοδημάτων
ΜΑΝΕΣΗΣ: Ας ελπίσουμε, ότι τα νέα μέτρα που εξήγγειλε ο κ. Στουρνάρα για πάταξη της φοροδιαφυγής, να δρέψουν καρπούς. Θέλω πολύ σύντομα ένα σχόλιό σας, για την επίθεση που, όπως καταγγέλλει, δέχθηκε από οπαδούς της Χρυσής Αυγής ο κ. Στρατούλης.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Νομίζω, ήμουν σαφέστατος στη χθεσινή μου δήλωση. Καταδικάζουμε σφοδρότατα την επίθεση στο βουλευτή Δημήτρη Στρατούλη. Κάθε επίθεση, κάθε μορφή απειλής, δεν έχει θέση στη Δημοκρατία μας. Η βία δεν έχει θέση στον πολιτικό μας πολιτισμό.