MY KTEO

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Απολογισμός επιστημονικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων της Εστίας Γνώσης και Πολιτισμού κατά το σχολικό έτος 2012-13

Νέα αύξηση  του αριθμού των μαθητών και μαθητριών από την Ελλάδα και το εξωτερικό που επισκέφθηκαν την Εστία Γνώσης Χαλκίδας και συμμετείχαν στο πρόγραμμά της. Στους 2661 ανήλθε εφέτος ο αριθμός αυτός σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό που ήταν 2539.
Η Εστία Γνώσης και Πολιτισμού ολοκλήρωσε φέτος τον ένατο χρόνο επιστημονικής, ερευνητικής και εκπαιδευτικής της δραστηριότητας. Έτσι, οι μαθητές Γυμνασίων, Λυκείων και οι εκπαιδευτικοί
επισκέπτες της είχαν και τη χρονιά αυτή τη δυνατότητα να γνωρίσουν ένα διαφορετικό τρόπο προσέγγισης των εννοιών και των νόμων που διέπουν το Σύμπαν (πρόγραμμα Αστροφυσικής-Αστρονομίας) παράλληλα με το διαφορετικό τρόπο προσέγγισης των μαθηματικών εννοιών μέσω αλληλεπιδραστικών εκθεμάτων (πρόγραμμα Μαθηματικών-Πληροφορικής). Στα παραπάνω προστίθεται και η κατά περίσταση επεξεργασία εννοιών και από άλλες Φυσικές αλλά και Θεωρητικές Επιστήμες.

Αριθμός και κατανομή επισκεπτών

Κατά το λήξαν σχολικό έτος 2012-13 ο αριθμός των επισκεπτών της σημείωσε νέα αύξηση φθάνοντας τους 2661 μαθητές και μαθήτριες (2616 από σχολεία εσωτερικού και 45 από σχολεία εξωτερικού, πρόγραμμα Chmenius). Ο δε αριθμός των συνοδών καθηγητών τους ανήρθε στους 193 (178 με τα σχολεία του εσωτερικού και 15 με τα σχολεία του εξωτερικού). Από τους 2616 παραπάνω μαθητές και μαθήτριες του εσωτερικού οι 1673 προέρχονται από σχολεία του διευρυμένου Δήμου Χαλκιδέων, οι 236 από σχολεία του υπόλοιπου Νομού Ευβοίας και οι 707 από σχολεία της υπόλοιπης Ελλάδας. Υπήρξαν και σχολεία που λόγω έλλειψης χώρου και χρόνου δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν. Τα σχολεία αυτά βρίσκονται σε λίστα προτεραιότητας για το επόμενο σχολικό έτος. Στον πίνακα 1 παρουσιάζεται η γεωγραφική κατανομή των συμμετασχόντων σχολικών τμημάτων και μαθητών.

Πίνακας 1:  Γεωγραφική κατανομή των μαθητών/μαθητριών  που συμμετείχαν στο πρόγραμμα της Εστίας κατά το σχολικό έτος 2012-13

 


 
Μαθητές/Μαθήτριες
Ποσοστό μαθητών
Δήμος Χαλκιδέων
1673
64
Υπόλοιπη Εύβοια
236
9
Υπόλοιπη Ελλάδα
707
27
Σύνολο
2616
100

 

Στα επόμενα διαγράμματα 1 και 2 παρουσιάζεται, αντίστοιχα, η διαχρονική κατανομή των μαθητών/ μαθητριών και των συνοδών καθηγητών τους που επισκέφθηκαν την Εστία από το σχολικό έτος 2004-05 μέχρι τον Ιούνιο του 2013.

Ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός των επισκεπτών της καταδεικνύει την σχεδόν καθολική αποδοχή από την εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας του έργου που επιτελείται στην Εστία.

 

Συμμετοχή στο πρόγραμμα της Εστίας μαθητών από τέσσερις χώρες της Ευρώπης  μέσω του προγράμματος Chomenius

Την χρονιά που μας πέρασε, επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις της Εστίας στο «Κόκκινο Σπίτι» 45 μαθητές και μαθήτριες καθώς και 15 συνοδοί τους καθηγητές και καθηγήτριες από την Γερμανία, τη Λιθουανία, την Ουγγαρία και την Σλοβακία στα πλαίσια ανταλλαγής μαθητών μέσω του προγράμματος Chomenius. Συντονιστής του εν λόγω προγράμματος είναι το 2ο  Γυμνάσιο Χαλκίδας με υπεύθυνη την καθηγήτρια της γερμανικής φιλολογίας κ. Κατερίνα Πίσχινα και διευθύντρια την κ. Σόνια Ανέστη. Οι ξένοι επισκέπτες είχαν τη ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα μέρος του προγράμματος της Εστίας και συγκεκριμένα το φαινόμενο του πορθμού του Ευρίπου, που το παρουσίασε ο επιστημονικός υπεύθυνος της Εστίας Αντώνης Αντωνίου, Δρ Αστροφυσικής του Παν/μίου Αθηνών.

 

Το πρόγραμμα «ΤηλΕστια»

Στα πλαίσια της διάδοσης της επιστημονικής γνώσης και του έργου της Εστίας, αν είναι δυνατόν και στο πιο απομακρυσμένο σχολείο της χώρας, θέσαμε ως στόχο τη συμμετοχή και παρακολούθηση του προγράμματός μας και από εκείνα τα σχολεία, που λόγω κυρίως της απόστασης, δεν είναι δυνατόν να παρευρεθούν στο χώρο μας. Η μέθοδος αυτή της τηλε-εκπαίδευσης υλοποιήθηκε με τη βοήθεια του προγράμματος «ΤηλΕστια» το οποίο λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία από τον Νοέμβριο του 2009. Το πρόγραμμα «ΤηλΕστια» είναι μια πρωτοποριακή εφαρμογή της σύγχρονης τεχνολογίας που στην Ελλάδα λειτουργεί ίσως για πρώτη φορά. Συγκεκριμένα, μέσω του διαδικτύου, δίνεται η ευκαιρία σε έναν καθηγητή (στην προκειμένη περίπτωση των καθηγητών της Εστίας Γνώσης) και δύο τάξεις που απέχουν μεταξύ τους πολλά χιλιόμετρα να κάνουν ταυτόχρονα μάθημα και να λειτουργούν σα να βρίσκονται όλοι στον ίδιο χώρο.

Για τις ανάγκες του όλου εγχειρήματος μια αίθουσα της Εστίας Γνώσης, που στεγάζεται στο «Κόκκινο Σπίτι», έχει μετατραπεί κυριολεκτικά σε τηλεοπτικό Studio όπου λειτουργούν 7 κάμερες. Ταυτόχρονα ένα άλλο κινητό συνεργείο της Εστίας Γνώσης επισκέπτεται το απομακρυσμένο σχολείο που πρόκειται να συμμετάσχει στο μάθημα και χρησιμοποιώντας αντίστοιχα υλικοτεχνικά μέσα επιτυγχάνεται η αμφίδρομη επικοινωνία

Από το Νοέμβριο του 2009, που τέθηκε το πρόγραμμα «ΤηλΕστια» σε εφαρμογή, μέχρι και τον Ιούνιο του 2013 έχουν συνδεθεί και συμμετάσχει στο εν λόγω πρόγραμμα περί τα 50 σχολεία από όλη την Ελλάδα, όπως για παράδειγμα, σχολεία από την Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς, το Ρέθυμνο, την Κοζάνη, το Βόλο, τη Λαμία, την Κέρκυρα, τις Σέρρες, τη Λάρισα, την Ξάνθη, την Πρέβεζα, την Κομοτηνή, τα Γρεβενά, την Καβάλα, το Αμύνταιο, την Κατερίνη, την Τρίπολη, τη Νέα Καλλικράτεια  με αποκορύφωμα το Ελληνικό Σχολείο του Χαρτούμ του Σουδάν. Την σχολική χρονιά που μας πέρασε, ανάμεσα στα σχολεία που συμμετείχαν στην εν λόγω δράση αξίζει να ήταν και τα τρία Ελληνικά Γυμνάσια και Λύκεια του Μονάχου και του Άουγκσμπουργκ  Γερμανίας, όσο και το σχολείο της Ερείκουσας . Το πάρα πάνω πρόγραμμα λειτούργησε και φέτος με την ευγενική υποστήριξη της Ιεράς Μητρόπολεως Χαλκίδος Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων, την οποία για άλλη μια φορά και δημοσίως ευχαριστούμε.

Στον Πίνακα 2 παρουσιάζονται τα σχολεία που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «ΤηλΕστια» κατά το λήξαν σχολικό έτος.

 

Πίνακας2:  Απομακρυσμένα από την Χαλκίδα σχολεία που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «ΤηλΕστια»

 

Σχολεία ΤηλΕστιας
Ημερομηνία
Σχολεία στη Χαλκίδα
Απομακρυσμένα Σχολεία
Αρ. μαθητών απομακρυσμένου σχολείου
30.11.2012
Γυμνάσιο Αυλώνος
Γενικό Λύκειο Ρόδου
25
13.12.2012
1ο Γυμνάσιο Χαλκίδας
1ο Γυμνάσιο Γρεβενών
21
18.01.2013
1ο Γυμνάσιο Χαλκίδας
Γυμνάσιο Λεβιδίου Αρκαδίας
19
29.01.2013
Γυμνάσιο Λαμψάκου
Γυμνάσιο Σητείας Κρήτης
20
31.01.2013
2ο Λύκειο Χαλκίδας
Πειραματικό Λύκειο Ρεθύμνου
23
08.02.2013
2ο Λύκειο Χαλκίδας
Εκκλησιαστικό Λύκειο Θεσσαλονίκης
22
20.02.2013
1ο Λύκειο Χαλκίδας
Ελληνικό Λύκειο Φρανκφούρτης Γερμανίας
28
21.02.2013
Γυμνάσιο Βασιλικού
Ελληνικό Γυμνάσιο Φρανκφούρτης Γερμανίας
31
13.03.2013
Γυμνάσιο Κανήθου
4ο Λύκειο Δράμας
20
15.03.2013
Γυμνάσιο Βασιλικού
Λύκειο Λιμένος Θάσου
18
04.04.2013
2ο ΕΠΑΛ Χαλκίδας
Γυμνάσιο και Λύκειο Αγαθονησίου
6
15.04.2013
Γυμνάσιο Αμαρύνθου
Αφερώφειο Ελληνικό Γυμνάσιο Αλεξάνδρειας
45
16.04.2013
1ο Λύκειο Χαλκίδας
Αφερώφειο Ελληνικό Λύκειο Αλεξάνδρειας
18
Σύνολα
13
13
296

 

 

Προγραμματική Σύμβαση Συνεργασίας μεταξύ Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας και Εστίας Γνώσης Χαλκίδας

Έχοντας ως κοινό σκοπό την προώθηση της γνώσης και των επιστημών προς όφελος κυρίως της μαθητιώσας νεολαίας, των εκπαιδευτικών και γενικότερα του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου, και με προτροπή του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, υπογράφηκε Προγραμματική Σύμβαση Συνεργασίας μεταξύ της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας και της Εστίας Γνώσης Χαλκίδας. Την εν λόγω σύμβαση υπέγραψαν εκ μέρους της Περιφερειακής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας ο Διευθυντής της κ. Ηλίας Παλιαλέξης και εκ μέρους της Εστίας Γνώσης Χαλκίδας ο Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Αθανάσιος Ζεμπίλης.

Σύμφωνα με αυτό το μνημόνιο συνεργασίας η Εστία Γνώσης Χαλκίδας αναλαμβάνει, μεταξύ άλλων, να συνεχίσει το πρόγραμμά της διαδίδοντας και εφαρμόζοντάς το σε καθημερινή βάση σε σχολεία της δευτεροβάθμιας, πρωτοβάθμιας, καθώς και σε ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τα οποία επισκέπτονται τον χώρο της. Αναλαμβάνει, επίσης, τη συνέχιση του προγράμματος «ΤηλΕστια» καθώς επίσης, μέσω των τεχνικών της και της τεχνογνωσίας που διαθέτει την εφαρμογή του προγράμματος «ΤηλΕστια» με τη μορφή της «ΤηλεΤαξης» (βλ. επόμενη παράγραφο).

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας, μεταξύ άλλων, αναλαμβάνει να ενισχύει και υποστηρίζει το έργο της Εστίας Γνώσης α) ενημερώνοντας τα σχολεία, τουλάχιστον της δικαιοδοσίας της, για το έργο το οποίο επιτελείται στην Εστίας Γνώσης, β) διαθέτοντας έναν καθηγητή ειδικότητας Μαθηματικού ή Φυσικού ή Πληροφορικής και γ) διαθέτοντας κατά περίπτωση, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΤηλεΤαξη» εκπαιδευτικούς διαφόρων ειδικοτήτων προκειμένου να διδάσκουν με τηλεμαθήματα το αντικείμενό τους σε σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης δυσπρόσιτων περιοχών, όπου η φυσική παρουσία τέτοιων εκπαιδευτικών είναι αδύνατη. Η διάθεση θα γίνεται ανάλογα με την κάλυψη των αναγκών της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης.

Τέλος, ο Δήμος Χαλκιδέων και η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας συμφώνησαν για τη διεύρυνση της συνεργασίας τους, ώστε η διάχυση της επιστημονικής γνώσης να λειτουργεί υποστηρικτικά για το κοινωνικό σύνολο και ιδιαίτερα για τη νέα γενιά.

Είναι προφανές ότι η παραπάνω Προγραμματική Σύμβαση Συνεργασίας αποτελεί αναγνώριση και δικαίωση του έργου το οποίο επιτελείται στην Εστία Γνώσης Χαλκίδας αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και το εφαλτήριο για συνέχιση και περαιτέρω διεύρυνση των δραστηριοτήτων της.

 

Δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» για τις επιστημονικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες της Εστίας Γνώσης Χαλκίδας και ιδιαίτερα για το πρόγραμμα «ΤηλεΤαξη»

 

Κατά το λήξαν σχολικό έτος 2012-2013 τέθηκε σε πειραματική εφαρμογή το πρωτοποριακό για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα, πρόγραμμα «ΤηλεΤαξη». Πρόκειται για την σε μόνιμη βάση διδασκαλία  των μαθημάτων «Αγγλικά» και «Πληροφορική» από την έδρα της Εστίας στη Χαλκίδα στο μονοθέσιο, με τρεις μαθητές, Δημοτικό Σχολείο της Ερείκουσας (νησί στα βόρεια της Κέρκυρας) μέσω του προγράμματός μας «ΤηλΕστια». Η δραστηριότητα αυτή πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον τέως Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Ιονίου κ. Τηλέμαχο Γαβαλά,  τον Δήμο Κερκυραίων και  τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ευβοίας κ. Γεώργιο Συρίμη.  Το εν λόγω εγχείρημα στέφθηκε με απόλυτη και απρόσμενη επιτυχία.

Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», αφού εξέτασε λεπτομερώς όλο το μέχρι τώρα επιστημονικό και εκπαιδευτικό έργο της Εστίας Γνώσης Χαλκίδας, με απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου καθίσταται δωρητής του προγράμματος της Εστίας «ΤηλεΤαξη», αναλαμβάνοντας να χρηματοδοτήσει τον τεχνικό εξοπλισμό του εν λόγω προγράμματος.

Μετά την εξαιρετική αυτή εξέλιξη, βασικός στόχος πλέον του προγράμματος «ΤηλεΤαξη» είναι η κάλυψη εκπαιδευτικών αναγκών όσο το δυνατόν περισσοτέρων δυσπρόσιτων, σε πρώτη φάση δημοτικών, σχολείων της νησιωτικής ή/και της ηπειρωτικής χώρας, τα οποία μη διαθέτοντας καθηγητή Αγγλικών, Πληροφορικής ή και, ενδεχομένως άλλων ειδικοτήτων θα έχουν τη δυνατότητα να διδάσκονται το μάθημα των Αγγλικών και της Πληροφορικής σε μόνιμη και καθημερινή από τον χώρο της Εστίας, το «Κόκκινο Σπίτι». Ήδη, για το επόμενο σχολικό έτος 2013-2014 έχουν επιλεγεί 10 έως 14 μονοθέσια δημοτικά σχολεία (τόσα είμαστε σε θέση, προς το παρόν, να καλύψουμε) οι μαθητές των οποίων θα συμμετάσχουν σε αυτήν την εκπαιδευτική διαδικασία. Επισημαίνεται ότι σε συνεργασία με τις 13 Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της χώρας, υπεβλήθησαν περισσότερες από 100 αιτήσεις σχολείων που επιθυμούσαν να συμμετάσχουν σε αυτό το πρόγραμμα, η δε επιλογή των παραπάνω έγινε με αυστηρά αντικειμενικά κριτήρια, όπως για παράδειγμα  διαθέσιμο από την πλευρά τους internet, αριθμός παιδιών, απόσταση από κοντινή μεγάλη πόλη αλλά και με την απόλυτα απαραίτητη προϋπόθεση να είναι παντελώς αδύνατη η φυσική παρουσία καθηγητή στα εν λόγω σχολεία .  Σημειώνεται, επίσης ότι τόσο πρόγραμμα «ΤηλεΤαξη» όσο και το όλο πρόγραμμα της Εστίας πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και ειδικότερα με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας καθώς και με τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ευβοίας.

Η δωρεά αυτή επιτεύχθηκε μετά από συντονισμένες προσπάθειες των υπευθύνων της Εστίας Γνώσης Χαλκίδας και της Δ.Ο.Π.ΠΑ.Χ.


 

Η Εστία Γνώσης στηρίζεται και στον εθελοντισμό

Κατά τα δύο τελευταία σχολικά έτη πρόσφερε εθελοντικά τις υπηρεσίες του, ιδιαίτερα στο πρόγραμμα «ΤηλΕστια», ο Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων Ευβοίας Δρ Άγγελος Μαντάς, με τη συνεργασία του οποίου εισήχθησαν στο πρόγραμμα της Εστίας και θέματα από τις θεωρητικές επιστήμες.

Κατά το λήξαν  σχολικό έτος πρόσφερε, επίσης εθελοντικά, τις υπηρεσίες του ο Μαθηματικός με εξειδίκευση στην Πληροφορική και υπ. Δρ Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθηνών κ. Κώστας Χαϊνάς.

Από το 2009 το πρόγραμμα «ΤηλΕστια» πραγματοποιείται με την εθελοντική τεχνική υποστήριξη των τεχνικών κ. Τάσου Ταυρή και Λιλής Παπαδημητρίου.

 

Το πρόγραμμα της Εστίας στις καινοτόμες δραστηριότητες του

Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού

Από το σχολικό έτος 2009-10 τόσο το κανονικό πρόγραμμα της Εστίας όσο και  το πρόγραμμα «ΤηλΕστια» συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα καινοτόμων δραστηριοτήτων του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού. Έτσι, το Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. προτρέπει με αντίστοιχες εγκυκλίους στα σχολεία όλης της  χώρας να συμμετάσχουν είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο στο πρόγραμμα της Εστίας.

 

Μελλοντικοί  στόχοι

Οι μελλοντικοί στόχοι συνοψίζονται στα εξής σημεία:

Επιστημονική και τουριστική ανάδειξη του φαινομένου του Πορθμού του Ευρίπου. Για το θέμα αυτό έχει υποβληθεί πλήρης πρόταση στο Δήμο Χαλκιδέων.

Εφαρμογή και επέκταση της μόνιμης διδασκαλίας Αγγλικών και Πληροφορικής (πρόγραμμα «ΤηλεΤαξη») και σε περισσότερα απομακρυσμένα Δημοτικά Σχολεία από όλες τις Εκπαιδευτικές Περιφέρειες της χώρας.

Ανάπτυξη του συστήματος «ΤηλεΕστια» σε τέτοιο σημείο ώστε καθημερινά μέχρι και 16 Σχολεία, από όλο τον κόσμο, να επικοινωνούν αμφίδρομα με την έδρα της Εστίας στο «Κόκκινο Σπίτι» καθιστώντας έτσι την Χαλκίδα σε πρωτοποριακό κέντρο εκπαίδευσης και ανταλλαγής απόψεων και επιστημονικών ιδεών.

Προγραμματική σύνδεση με την Εθνική Εστία Επιστημών του Υπουργείου Παιδείας, οι προσπάθειες για την επανίδρυση της οποίας βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο.

Στενότερη συνεργασία με την Εστία Επιστημών της Πάτρας.

Ενίσχυση των προοπτικών συνεργασίας με την ομογένεια μέσω του προγράμματος «ΤηλΕστια».

Στήριξη και συνεργασία με τον ιδρυθέντα «Σύλλογο φίλων της Εστίας»

Η ενίσχυσή της με επιπλέον εκπαιδευτικό προσωπικό.

 

Τέλος, για το επόμενο σχολικό έτος 2013-2014 η ζήτηση για συμμετοχή τόσο στο κανονικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Εστίας όσο και στο πρόγραμμα τηλε-εκπαίδευσης «ΤηλΕστια» είναι τέτοια που έχει ήδη δημιουργηθεί λίστα προτεραιότητας.

Ευχαριστίες

Τα μέλη της επιστημονικής-εκπαιδευτικής ομάδας της Εστίας αισθάνονται την ανάγκη να ευχαριστήσουν θερμά τους επισκέπτες μαθητές, τους συνοδούς καθηγητές, τους μαθητές των σχολείων που συμμετείχαν στις τηλε-εκπαιδεύσεις, τους καθηγητές που τις διοργάνωσαν καθώς και τους διευθυντές των σχολείων, που στήριξαν το έργο της και, όπως πιστεύουμε, θα συνεχίσουν να το κάνουν και την επόμενη σχολική χρονιά. Εκφράζουν, επίσης, τις θερμές τους ευχαριστίες:

Στον πρώην Υφυπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Καθηγητή κ. Θεόδωρο Παπαθεοδώρου τόσο για την υποστήριξη του έργου της Εστίας όσο και για την υπόδειξη-προτροπή του για την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης Συνεργασίας με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας. 

Στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κκ. Χρυσόστομο, τόσο για την ευγενική χορηγία της Μητροπόλεως στο πρόγραμμα «ΤηλΕστια», όσο και στην αμέριστη βοήθεια και συμπαράστασή του στο γενικότερο έργο της Εστίας.

Στον Δήμαρχο Χαλκιδέων κ. Αθανάσιο Ζεμπίλη τόσο για την υπογραφή της Προγραμματικής Συμφωνίας με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας όσο για την όπου χρειάστηκε πολύτιμη συμπαράσταση και στήριξή του.

Στον Βουλευτή Ευβοίας κ. Δημήτριο Αναγνωστάκη για τη όπου χρειάστηκε στήριξή του.

Στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας κ. Ηλία Παλιαλέξη τόσο για την υποστήριξή του όσο και για υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης Συνεργασίας της Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας με την Εστία.  

Στην Διευθύντρια ΣΕΠΕΔ του Υπουργείου Παιδείας κ. Ευσταθία Φουσέκη  για τη θερμή και έμπρακτη στήριξη στο έργο της Εστίας αποστέλλοντας εγκύκλιο σε όλα τα σχολεία της χώρας και συνιστώντας τη συμμετοχή αυτών στο πρόγραμμά της.

Στους υπευθύνους της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας κ. Τριαντάφυλλο Μεϊμάρη  και κ. Πηνελόπη Φούγιαξη για την αμέριστη και έμπρακτη στήριξη στο έργο της Εστίας .

Στους Διευθυντές Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας κ.κ. Θεόδωρο Δρεμέτσικα και Γεώργιο Συρίμη, αντίστοιχα, για την, επίσης, αμέριστη συμπαράσταση και βοήθειά τους στο επιτελούμενο έργο της Εστίας.

Σε όλους τους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης της χώρας για τη συνεργασία τους στο θέμα της  εύρεσης των δυσπρόσιτων δημοτικών σχολείων.

 Στην Πρόεδρο του Δ.Ο.Π.ΠΑ.Χ. κ. Αναστασία Ψυχογιού-Μακαρώνα για την όπου χρειάστηκε πολύτιμη συμπαράσταση και αρωγή της.

Στον Σχολικό Σύμβουλο Φιλολόγων Δρ Άγγελο Μαντά, στον Μαθηματικό κ. Κώστα Χαϊνά και στους τεχνικούς κ. Τάσο Ταυρή και κ. Λιλή Παπαδημητρίου για την εθελοντική προσφορά τους.

Στον καθηγητή Μαθηματικών κ. Άρη Μαυρομμάτη (εκ των ιδρυτών της Εστίας και επί σειρά ετών επιστημονικό της υπεύθυνο) καθώς και στον επίσης καθηγητή Μαθηματικών κ. Αποστόλη Παπανικολάου τόσο για την κατά καιρούς παρουσία τους όσο και για τη συμμετοχή τους, ως μέλη, στην επιστημονική και εκπαιδευτική ομάδα της Εστίας.

Στον «Σύλλογο Φίλων της Εστίας» και ιδιαίτερα στον Πρόεδρό του κ. Άγγελο Πνευματικό για την αμέριστη συμπαράστασή του.

Στα τοπικά και πανελλήνιας εμβέλειας και κυκλοφορίας Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (Μ.Μ.Ε) για την κατά καιρούς προβολή του επιτελούμενου έργου της Εστίας.

 

Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζονται, επίσης, προς το Δ.Σ. του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» για τη δωρεά του, ενέργεια που πηγάζει από το ενδιαφέρον των μελών του για τις καινοτόμες δραστηριότητες στον χώρο της Παιδείας.

 

Τα μέλη της επιστημονικής και εκπαιδευτικής ομάδας της Εστίας Γνώσης Χαλκίδας αφού ευχαριστήσουν ακόμα μια φορά όλους τους παραπάνω δηλώνουν δε ότι θα συνεχίσουν να παρεμβαίνουν με τρόπο δημιουργικό και καινοτόμο στα επιστημονικά και εκπαιδευτικά δρώμενα της χώρας μας.

 

Για την Εστία Γνώσης Χαλκίδας

Η Πρόεδρος του Δ.Ο.Π.ΠΑ.Χ.                             Ο επιστημονικός υπεύθυνος

 

Αναστασία Ψυχογιού-Μακαρώνα                                  Αντώνιος Αντωνίου

                                                                                         Δρ Αστροφυσικής

                                                                                          Παν/μίου Αθηνών