MY KTEO

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

BBC: Η κρίση σκοτώνει την μεσαία τάξη στην Ελλάδα

Στην μεσαία τάξη της Ελλάδας που έχει υποστεί καίριο πλήγμα λόγω της κρίσης είναι αφιερωμένο βίντεο του BBC, στο οποίο «πρωταγωνιστής» είναι ένας άστεγος που μένει σε καταφύγιο και βασίζεται στα γεύματα οργανώσεων για να επιβιώσει.
Ένας άστεγος καλλιτέχνης, ο Λίο όπως αναφέρεται από το BBC, ζει σε καταφύγιο εδώ και δύο χρόνια και διαπιστώνει ότι το διάστημα αυτό, έχει αυξηθεί ο αριθμός των πολιτών της μεσαίας τάξης, που ζητούν βοήθεια για να τα βγάλουν πέρα.
«Πριν δυο χρόνια, τα γεύματα που προσφέρονταν δις εβδομαδιαίως ήταν 35-50. Το περασμένο καλοκαίρι έφτασαν τα 220» λέει ο Λίο, επισημαίνοντας ότι έχει αλλάξει το προφίλ των ανθρώπων που προσφεύγουν σε φιλανθρωπικές οργανώσεις. Είναι άνθρωποι που έχασαν την δουλειά τους, έχασαν τα σπίτια τους και παρότι είναι πρόθυμοι να κάνουν «ο,τιδήποτε» για να εξασφαλίσουν ένα μικρό εισόδημα, ακόμη και αυτό το «ο,τιδήποτε» δεν υπάρχει πλέον.
«Κατά την γνώμη μου η λιτότητα θα διαρκέσει για μια ολόκληρη γενιά. Με άλλα λόγια πρόκειται για μια χαμένη γενιά» λέει ο άστεγος καλλιτέχνης, τονίζοντας ότι δεν είναι καθόλου εύκολο να επιβιώνεις σε ένα καταφύγιο, χωρίς εισόδημα, χωρίς ιδιωτικότητα, επισημαίνοντας ότι οι περικοπές έχουν μειώσει στο ελάχιστο τις συντάξεις και τους μισθούς.
«Πλήρωσα πολλά χρήματα σε όλη μου τη ζωή για την σύνταξή μου. Τώρα ήρθε η ώρα να δρέψω τους καρπούς. Αν δεν υπήρχαν οι περικοπές, θα έπαιρνα περί τα 1300-1400 ευρώ μηνιαίως. Τώρα αναρωτιέμαι αν θα φθάσω τα 700».
«Αν έχεις κάποια χρήματα και τα διαχειρίζεσαι με σύνεση, αν ελέγχεις τις τσέπες σου, μπορείς να έχεις φαγητό και μια στέγη πάνω από το κεφάλι σου, αλλά όχι υπερβολές, όχι ταξίδια, βιβλία, χόμπι...Μπορείς όμως να συνεχίσεις να ζεις», υπογραμμίζει.
Πηγή: e-go.gr